Hánykor kell lefeküdnöd, ha hatkor kelsz? Számold ki, mennyi alvásra van szükséged reggelig
Nem elég az alvás időtartamára koncentrálnod, ha kipihenten szeretnél ébredni.

alszik-no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megfelelő mennyiségű alvás nélkül nem lehet egészséges életet élni. De vajon elegendő a nyolc óra pihenésre fordított idő, vagy a dolog összetettebb ennél?

Általánosságban elmondható, hogy a felnőtt szervezet alvásigénye valahol hét és kilenc óra közé esik, ahogy az is bizonyított, hogy a test belső hőmérséklete körülbelül este kilenckor közelítheti meg az alváshoz szükséges szintet. A pihentető alváshoz azonban figyelembe kell venni az alvásciklusokat is.

Mikor kell lefeküdni, ha frissen szeretnél ébredni?

A Sleep Calculator hasznos lehet mindazok számára, akik nem biztosak abban, mikor is kellene lefeküdniük ahhoz, hogy eleget aludjanak. A lefekvés pontos idejének meghatározásához rögtön a főoldalon be kell állítani a tervezett kelés időpontját, majd rákattintani a kis hold ábrával ellátott gombra.

Ha hat órakor kelsz, ezekre az alvásfázisokra számíthatsz.
Ha hat órakor kelsz, ezekre az alvásfázisokra számíthatsz.

Példának okáért, ha reggel hatra állítod az ébresztőd, a kalkulátor szerint a legideálisabb, ha 20:45-kor vagy 22:15-kor hajtod álomra a fejed. A fennmaradó időpontok az alvásciklust jelölik, ami rendszerint 90 percig tart, és nagyjából öt-hat alkalom jut egy éjszakára. Ha tehát legközelebb úgy érzed, kialudtad magad, meglehet, hogy éppen az egyik alvási ciklus végén ébredtél.

Miért fontosak az alvásfázisok?

Bár az alvásigény egyénfüggő is lehet, az alvásnak léteznek kóros állapotai, melyek így vagy úgy, de megkeseríthetik az életet. Az egyik ilyen, ha valaki időben lefekszik, hajnalok hajnalán viszont felébred, ezt követően pedig képtelen visszaaludni. Ahogy annak sincs könnyebb dolga, akinek nehezen megy az elalvás.

Az amerikai National Sleep Foundation munkatársai az alapítvány honlapján több ízben kifejtik, hogy legyen szó bármilyen alvással kapcsolatos problémáról, az előbb-utóbb súlyos koncentráció-, illetve teljesítményzavarokhoz vezethet, nem beszélve a szűnni nem akaró álmosságról.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nyugodt alvás záloga

A mandarin-, narancs esszencia, kamilla-, levendula-, és szantál illóolaj keveréke gondoskodik arról, hogy lágy, nyugodt hangulat uralkodjon a hálószobában, vagy akár a babaszobában is.

További információkat itt találsz.

 

Promóció

Már hat óra alvás is pozitívan hathat az életminőségre

A Lancet Psychiatry szaklap egyik tanulmányában 3700 egyetemistán vizsgálta az alvászavar hatásait. A résztvevőket véletlenszerű csoportokra bontották, és az első csoport alvásminőségét kognitív viselkedésterápiával, a másikat pedig szimpla tanácsadással próbálták orvosolni. Tíz évvel később az első csoportnál enyhülést tapasztaltak a szorongásos-depressziós tüneteikben, ezzel együtt felére csökkent az álmatlansággal küzdők aránya.

A kutatók úgy találták, hogy már átlagosan hat óra alvás is pozitív irányba billentheti az életminőséget, azok az emberek ugyanis, akik nagyjából hat-nyolc órát alszanak, kisebb eséllyel depressziósak. Egy másik kutatásban ugyanakkor azt taglalják, hogy a kilenc óránál hosszabb alvásidő szintén egészségkárosító hatású lehet.

Ezt is szeretjük