17 évre megvéd a ráktól ez a vizsgálat: csodás eredményről számolt be a kutatás
Ez az egyszeri beavatkozás hosszú évre biztosítékot nyújthat.

nagykep?cikkid=170306&kep=beteg-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Legalább 17 évig jelentősen véd a kolorektális daganatokkal, vagyis a vastag- és végbélrák kialakulásával és az azokból eredő halálozással szemben egy egyszeri részleges béltükrözés, a szigmoidoszkópia. Ez derült ki a témában készített eddigi leghosszabb távú vizsgálatból.

A brit Medical Research Council, a brit Országos Egészségügyi Szolgálat Kutatóintézete és a Cancer Research UK brit rákkutató intézet által támogatott vizsgálat készítői több mint 170 ezer ember egészségi állapotát követték nyomon átlagosan 17 éven keresztül, számol be a medicalxpress.com honlap.

A béltükrözés hatékony a rák megelőzésében

Az alanyokat véletlenszerűen sorolták be egy kontrollcsoportba, ami több mint 112 ezer főt jelentett. Az intervenciós csoportba több mint 57 ezer fő került, akiknek végül a 71%-a esett át részleges béltükrözésen.

Ez a végbéltől számított legalsó vastagbélszakaszt vizsgálta. A The Lancet című orvostudományi folyóiratban közölt eredmények szerint a részleges béltükrözés az esetek több mint felében hatékonynak bizonyult a rák kialakulásának megelőzésében az érintett területen. Ezen felül kétharmadával csökkentette a bélrák okozta halálozás arányát.

Jelentősen alacsonyabb halálozási ráták

Összességében a kolorektális daganatok előfordulásának aránya 35%-kal, a vastag- és végbélrák okozta halálozások aránya 41%-kal volt alacsonyabb a tükrözésen átesettek csoportjában, mint a kontrollcsoportban.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Béltükrözéskor a vastagbelek belső falát egy hosszú, hajlékony és csőszerű kamerával, a kolonoszkóppal nézik meg. Ennek segítségével a vizsgálatot végző orvos időben észre tudja venni az esetleges rendellenességeket és elváltozásokat, amelyekből szükség esetén szövetmintát is vesz.

17 évre kiküszöbölhető a rák kockázata

Az elváltozásokból szükség esetén szövetmintát is lehet ilyen módon venni. Az így felfedezett polipot idejében el lehet távolítani, tehát nem alakul ki belőle daganat. Ha daganatot diagnosztizálnak, az is idejében kezelhető.

Wendy Atkin, az Imperial College London munkatársa a vizsgálattal kapcsolatban elmondta, hogy noha egyetlen szűrés sem tökéletes, a tanulmány kimutatta, hogy a béltükrözéssel legalább 17 évre kiküszöbölhető a rák okozta halálozás kockázata.

Ezt is szeretjük