5 ezer magyar hal bele évente! 3 egyszerű dolog a vastagbélrák megelőzéséért
Március a vastagbélrák-ellenes nemzetközi hónap.

orvos-noi-paciens
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hazánkban a tüdőrák után évek óta a vastagbélrák a második legtöbb halálesetért felelős ráktípus - mindkét nem esetében.

Statisztikák szerint évente 5 ezer magyar halálát okozza, és ez idő alatt 10 ezer új vastagbél-, illetve végbélrákos megbetegedésre derül fény. A betegség megelőzését, illetve felismerését jelentősen megnehezíti a szemérmesség, valamint az, hogy - más rákfajtákhoz hasonlóan - későn okoz tüneteket.

A vastagbélrák megelőzése

Sok-sok rostot!

A táplálkozási szakemberek ajánlása szerint napi 30-40 gramm rostot kellene fogyasztani a megfelelő emésztési folyamatok érdekében. Jó kiindulás pont, ha napi öt adag zöldséget, gyümölcsöt eszel, valamint kiiktatod étrendedből feldolgozott, illetve vörös húsokat, illetve az olyan rostszegény táplálékokat, mint a fehér lisztből készült pékáruk és tésztafélék - helyettük fogyassz teljes kiőrlésű változatokat.

Megfelelő mennyiségű rost és folyadék hiányában a salakanyagok nem haladnak kellő gyorsasággal a bélrendszerben, a bélsárban lévő esetleges rákkeltő anyagok közvetlenül érintkeznek a bélnyálkahártyával. A növényi rostok fogyasztása azért is előnyös, mert egyes típusaik felgyorsítják az epesavak bélcsatornán való áthaladást - az emésztés során keletkező másodlagos epesavak rákkeltőek lehetnek.

Korábbi cikkünkből megismerheted, hogy pontosan milyen táplálékokkal tudod fedezni a napi minimális rostbeviteledet. Lapozd át az alábbi képeket!

Több mozgást!

Több külföldi vizsgálat is bizonyított, hogy az ülőmunka és a vastagbélrák között egyértelmű kapcsolat áll fenn. Az egész napos mozgáshiány miatt ugyanis a bélben olyan rejtett gyulladások alakulnak ki, amelyek növelik a daganatok kialakulásának esélyét.

Ezen kívül - csakúgy, mint a rostszegény táplálkozás - a mozgásszegény életmód is lassítja az anyagcsere-folyamatokat. Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy szakértők szerint az egész napos ülőmunka káros hatásait nem lehet napi fél óra mozgással kompenzálni, ennél többre van szükség. Kattints ide, ha tudni szeretnéd, heti szinten mennyi lenne a minimálisan ajánlott mozgásmennyiség!

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Életmentő szűrővizsgálat!

Más rákfajtákhoz hasonlóan a vastagbélrák esetében is igaz, hogy minél korábban veszik észre a bajt, annál nagyobb a gyógyulás esélye. Számos otthon is elvégezhető székletteszt elérhető már hazánkban is, amelyekkel kimutatható a bélsárban esetleg szabad szemmel nem látható vér. A legmegbízhatóbb vizsgálat azonban kétségkívül a vastagbéltükrözés. Bár a kolonoszkópia kellemetlen, érzéstelenítéssel, bódításban, altatásban is el tudják végezni. Szakorvosok szerint 50 év felett mindenkinek indokolt elvégeztetnie a vizsgálatot.

Ezt is szeretjük