A második legtöbb halált okozó rák Magyarországon
Mit tehetsz ellene?
Tudd meg, hogy előzheted meg a vastagbélrák kialakulását!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A nemzeti rákellenes napot hazánkban minden év április 10-én tartják - az eseményt a Magyar Rákellenes Liga szervezi.

Az időpontválasztás oka, hogy ezen a napon született a hazai rákkutatás úttörőjének számító dr. Dollinger Gyula sebész, ortopéd professzor, egyetemi tanár, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot. A nemzeti rákellenes nap alkalmából most a vastagbélrák megelőzésére szeretnénk felhívni a figyelmet.

A második legtöbb halált okozó rák Magyarországon

Hazánkban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2012-ben 18 279 ember halt meg rosszindulatú rákos megbetegedés következtében. A rákhalálozási listát - csakúgy, mint világszerte, hazánkban is - mindkét nem esetében a tüdőrák vezeti, a második helyen azonban a vastagbélrák foglal helyet. Ez utóbbi nagyjából 4900 halálesetért felel évente, ami körülbelül 2600 férfit és 2300 nőt jelent. További statisztikákat olvashatsz korábbi cikkünkben.

Mit tehetsz a vastagbélrák ellen?

Növeld a napi rostbevitelt!

A táplálkozási szakemberek ajánlása szerint naponta legalább 30 gramm rostot kell tartalmaznia az étrendednek. Ennek érdekében érdemes öt adag zöldséget-gyümölcsöt fogyasztanod, valamint a fehér liszttel készült tésztaféléket, pékárukat teljes kiőrlésű vagy Graham-liszttel készültre cserélni.

Kelj fel a székből!

Az ülőmunka jelentősen megnöveli a betegség kialakulásának kockázatát, hiszen a belek természetes mozgását negatívan befolyásolja, így nagyobb eséllyel alakul ki gyulladásos állapot a szervezetben.

A Nyugat-ausztráliai Egyetem kutatása szerint azoknak az embereknek, akik több mint tíz éve ülőmunkát végeznek, kétszer nagyon esélyük van a bél alsó traktusában kialakuló rosszindulatú daganatra. A vizsgálat szerint az irodai dolgozók 44%-kal magasabb kockázattal számolhatnak, mint azok, akik fizikálisan kevéssé inaktív munkát végeznek.

Érdemes tehát legalább heti három-négy alkalommal beiktatnod valamilyen sporttevékenységet, illetve fontos, hogy óránként felkelj az íróasztal mellől, és kicsit kinyújtóztasd a tagjaidat. A rendszeres mozgás nemcsak a vázizomzat működésére van hatással, hanem serkenti a vérkeringést, illetve finoman átmozgatja a belső szerveket is.

Add le a túlsúlyt!

A plusz kilók ugyancsak növelik a betegség kialakulásának valószínűségét. Érdemes tehát az esztétikai szempontok mellett az egészségedet is figyelembe venni, amikor fogyókúrán töröd a fejed. Ezen kívül a telített zsírsavak fogyasztását is minimálisra kell csökkenteni, helyettük fogyassz telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket.

Veszélyes ételek

Kattints az alábbi videóra, ha szeretnéd tudni, milyen ételeket érdemes kiiktatni annak érdekében, hogy elkerüld a rákos megbetegedéseket!

Mondj le a káros szenvedélyekről!

Az alkoholfogyasztás és a dohányzás kombinációja sajnos jelentősen megnöveli vastagbélrák kialakulásának esélyét. Utóbbiról ezért - és számos más rákfajta kialakulásában betöltött szerepe miatt is - érdemes leszoknod. Előbbi esetében pedig melegen ajánlott a mértékletesség. Korábbi cikkünkből megtudhatod, hogy az újabb ajánlások mennyiben maximalizálják a napi alkoholbevitelt.

Szűrővizsgálatok

Sajnos a legtöbb embert szemérmessége gátolja abban, hogy időben felismerjék betegségét. Az Amerikai Belgyógyászok Szakmai Szövetsége 50 éves kor felett ajánlja a normál rizikójú páciensek számára a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvételt. Ez állhat székletvizsgálatból, szigmoidoszkópiából - a vastagbél részleges tükrözéséből -, illetve kolonoszkópiából - vagyis vastagbéltükrözésből. A magas rizikójú csoportok esetében - akiknek a családjában már előfordult daganat vagy gyulladásos bélbetegség - 40 éves kortól ajánlott évente székletvizsgálatot, ötévente szigmoidoszkópiát, tízévente kolonoszkópiát végeztetni.

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ezt is szeretjük