Napi alkoholfogyasztás: ennyi egészséges az új ajánlások szerint

Az Oxfordi Egyetem kutatócsoportja szerint feleannyi alkoholt lenne szabad fogyasztani, mint hitték.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nyilván számos ajánlást hallottál már azzal kapcsolatban, hogy mekkora is az az alkoholmennyiség, ami még az egészségedet szolgálja, nem pedig rongálja azt. Angol tudósok szerint az eddig meghúzott alkoholfogyasztási határokat lejjebb kell vinni.

A túlzott alkoholfogyasztás hazánkban minden ötödik férfi halálával kapcsolatba hozható. Bár az alkohollal összefüggésben álló halálozási arány a férfiaknál négyszerese-ötszöröse a nők esetében feljegyzett értéknek, a szebbik nem esetében sem árt az óvatosság.

Hazai statisztikák

A magyarok átlagfogyasztása fejenként több mint 14 liter tiszta szesz egy évben. Ezzel a mennyiséggel az európai ranglista ötödik helyén állunk. Mivel az alkohol számos egészségügyi probléma kialakulásának alapja lehet, nemcsak az angoloknak, nekünk is érdemes lenne csökkenteni a fogyasztás mértékét.

Alkoholfogyasztással összefüggő betegségek

  • Szélütés.
  • Epilepszia.
  • Májzsugor.
  • Cukorbetegség.
  • Magas vérnyomás.
  • Koszorúér-betegség.
  • Ötféle rosszindulatú daganat.

Ennyi alkoholt ihatsz az új ajánlások szerint

Az Oxfordi Egyetem kutatócsoportja egy brit orvosi hetilapban közölte az alkoholfogyasztással kapcsolatos új ajánlásait.

Míg korábban nemzetközi statisztikák alapján a férfiak esetében napi három-négy egységnyi, a nőknél két-három egységnyi szeszesital-fogyasztás volt a maximálisan ajánlható mennyiség, most felére csökkentették ezt az adagot.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mennyit ihat a szebbik nem?

Egy egységnyi alkohol 10 ml tiszta szesznek felel meg, ami egy pohár sörrel, 1 dl borral vagy 3 cent tömény itallal egyenértékű. A nők esetében tehát naponta legfeljebb egy-két pohár sör, 1-2 dl bor és maximum 0,5 dl tömény szesz fogyasztását tartják egészségügyi szempontból ajánlhatónak az Oxfordi Egyetem kutatói.

Teszteld magad!

Kattints az alábbi dobozra, és tölts ki néhány egészségtesztet! Tudd meg, nem viszed-e túlzásba az alkoholfogyasztást, vagy helyesen étkezel-e.

 

Ne minden nap!

Ez az ajánlott mennyiség egy felső határt jelöl: ennél többet nem ajánlott inni, kevesebbet lehet. Tartsd szem előtt, hogy bár a mértékkel fogyasztott alkohol jót tesz a szívnek, segíti az emésztést, továbbá fertőtlenítő hatású, nem kell minden nap innod valamilyen szeszes italt. Legalább heti két alkoholmentes napra van szüksége a májadnak ahhoz, hogy méregtelenítő funkcióját megfelelően lássa el. Kattints korábbi cikkünkre, ha további információkra vagy kíváncsi a témát illetően.

Milyen alkoholt fogyasztasz leggyakrabban?

Ezt is szeretjük