Ez történik a testeddel, ha nem kelsz fel óránként az íróasztaltól!

Szemprobléma, aranyér vagy visszér is könnyen kialakulhat, ha nem tartasz szünetet az irodában.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha irodában dolgozol, minden bizonnyal te is tapasztaltad már az ülőmunkával együtt járó egészségügyi problémákat. A hát-, illetve nyakfájás szinte mindennapossá válhat az életedben, idővel pedig visszér vagy aranyér-betegség is kialakulhat. Súlyosbító körülmény, ha munka után is a passzivitást választod, illetve ha nem kelsz fel az íróasztalodtól óránként.

Az emberi test anatómiailag nem alkalmas az egész napos ülőmunkára. A keringési rendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen a mozgás, valamint a szemnek sem tesz jót a monitor hosszas nézegetése.

Rendelet a monitor előtti munkavégzés szabályáról

Az egészségügyi miniszter 50/1999. számú rendelete foglalkozik a monitor előtti munkavégzés egészségügyi követelményeivel. A legfontosabb - és egyben legtöbbet idézett - előírása szerint: a munkáltató a munkafolyamatokat úgy szervezze meg, hogy a folyamatos képernyő előtti munkavégzést óránként legalább tízperces, össze nem vonható szünetek szakítsák meg. Továbbá a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi hat órát ne haladja meg.

Természetesen nem könnyű mindennek megfelelni, és egyáltalán nem biztos, hogy a főnököd valóban tekintetbe vette az egészségügyi rendelet előírásait. Te azonban próbáld meg betartani: óránként egyszer kelj fel, járkálj, nyújtózz kicsit.

Keringési problémák

A legtöbb ülőmunkából adódó egészségügyi probléma a keringési rendszer nem megfelelő működésével hozható összefüggésbe. A vénákban nincs önálló izomzat, ami visszapumpálná a vért a szív irányába. A testen belüli keringést izompumpa segíti: mozgás közben a folyamatos összehúzódás és elernyedés pumpaszerűen hat a vénás rendszerre - mintegy rásegítve a szív által pumpált vérre. Mozgás hiányában az erekben vénás pangás jön létre, ami hosszú távon számtalan egészségügyi problémát okozhat, például a trombózist, magasvérnyomás-betegséget. Az alábbi két probléma azonban még ezeket megelőzve, fiatalkorban jelentkezik.

Így előzd meg a irodai munka okozta ártalmakat!

Aranyér

Az aranyér nem csak a fizikai megerőltetés miatt alakulhat ki. A nem elég rostdús táplálkozás, illetve az ülőmunka legalább ilyen gyakran okozza a kellemetlen betegséget. Ha nem fogyasztasz elegendő gyümölcsöt, zöldséget és folyadékot, emésztésed lelassul. Amennyiben pedig nem kelsz fel óránként az íróasztalodtól, hogy kicsit átmozgasd a testedet, a vénákban pangó vér valószínűleg elsőként a végbél területén okoz majd panaszt.

Teszteld magad!
Elég rostot fogyasztasz? Mennyire kell tartanod emésztési problémáktól? Töltsd ki tesztünket és kiderül!

Visszér

A keringés lassulása a végtagokban először csak nehézláb-érzéssel hívja fel magára a figyelmet, később azonban visszérbetegség is kialakulhat. Amennyiben családtagjaid körében is előfordul a nem túl esztétikus érprobléma, úgy feltehetőleg örökölted a hajlamot, tehát még inkább oda kell figyelned magadra.

A betegség idővel fájdalmassá válhat, illetve szövődményként a visszerekben akár vérrög is képződhet, mely legsúlyosabb esetben embóliához vezethet. Mindennek megelőzésért tehát fontos, hogy többet mozogj, valamint óránként felkelj az íróasztaltól.

Szemszárazság

A keringési rendszer mellett az irodai munka a szemedre is veszélyt jelent. Bár a mai monitorok távolról sem olyan veszélyesek, mint a régi katódcsöves darabok, nem kimondottan egészséges, ha egész nap a képernyőt kell bámulnod. Talán te is megfigyelted már, hogy a monitor előtt ülve többet hunyorítasz - fokozva ezzel a látásélességet, illetve kiiktatva a zavaró fényvisszaverődéseket. Így azonban észre sem veszed, de jóval kevesebbet pislogsz. Mindennek következtében szemed kiszárad, elfárad, a nap végére kivörösödhet és éghet. Ráadásul a számítógépes munkavégzés előhozza az esetleges rejtett látáshibákat is, így gyorsabban romolhat a szemed.

Ezt is szeretjük