Ez történik a testeddel, ha nem kelsz fel óránként az íróasztaltól!

Szemprobléma, aranyér vagy visszér is könnyen kialakulhat, ha nem tartasz szünetet az irodában.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha irodában dolgozol, minden bizonnyal te is tapasztaltad már az ülőmunkával együtt járó egészségügyi problémákat. A hát-, illetve nyakfájás szinte mindennapossá válhat az életedben, idővel pedig visszér vagy aranyér-betegség is kialakulhat. Súlyosbító körülmény, ha munka után is a passzivitást választod, illetve ha nem kelsz fel az íróasztalodtól óránként.

Az emberi test anatómiailag nem alkalmas az egész napos ülőmunkára. A keringési rendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen a mozgás, valamint a szemnek sem tesz jót a monitor hosszas nézegetése.

Rendelet a monitor előtti munkavégzés szabályáról

Az egészségügyi miniszter 50/1999. számú rendelete foglalkozik a monitor előtti munkavégzés egészségügyi követelményeivel. A legfontosabb - és egyben legtöbbet idézett - előírása szerint: a munkáltató a munkafolyamatokat úgy szervezze meg, hogy a folyamatos képernyő előtti munkavégzést óránként legalább tízperces, össze nem vonható szünetek szakítsák meg. Továbbá a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi hat órát ne haladja meg.

Természetesen nem könnyű mindennek megfelelni, és egyáltalán nem biztos, hogy a főnököd valóban tekintetbe vette az egészségügyi rendelet előírásait. Te azonban próbáld meg betartani: óránként egyszer kelj fel, járkálj, nyújtózz kicsit.

Keringési problémák

A legtöbb ülőmunkából adódó egészségügyi probléma a keringési rendszer nem megfelelő működésével hozható összefüggésbe. A vénákban nincs önálló izomzat, ami visszapumpálná a vért a szív irányába. A testen belüli keringést izompumpa segíti: mozgás közben a folyamatos összehúzódás és elernyedés pumpaszerűen hat a vénás rendszerre - mintegy rásegítve a szív által pumpált vérre. Mozgás hiányában az erekben vénás pangás jön létre, ami hosszú távon számtalan egészségügyi problémát okozhat, például a trombózist, magasvérnyomás-betegséget. Az alábbi két probléma azonban még ezeket megelőzve, fiatalkorban jelentkezik.

Így előzd meg a irodai munka okozta ártalmakat!

Aranyér

Az aranyér nem csak a fizikai megerőltetés miatt alakulhat ki. A nem elég rostdús táplálkozás, illetve az ülőmunka legalább ilyen gyakran okozza a kellemetlen betegséget. Ha nem fogyasztasz elegendő gyümölcsöt, zöldséget és folyadékot, emésztésed lelassul. Amennyiben pedig nem kelsz fel óránként az íróasztalodtól, hogy kicsit átmozgasd a testedet, a vénákban pangó vér valószínűleg elsőként a végbél területén okoz majd panaszt.

Teszteld magad!
Elég rostot fogyasztasz? Mennyire kell tartanod emésztési problémáktól? Töltsd ki tesztünket és kiderül!

Visszér

A keringés lassulása a végtagokban először csak nehézláb-érzéssel hívja fel magára a figyelmet, később azonban visszérbetegség is kialakulhat. Amennyiben családtagjaid körében is előfordul a nem túl esztétikus érprobléma, úgy feltehetőleg örökölted a hajlamot, tehát még inkább oda kell figyelned magadra.

A betegség idővel fájdalmassá válhat, illetve szövődményként a visszerekben akár vérrög is képződhet, mely legsúlyosabb esetben embóliához vezethet. Mindennek megelőzésért tehát fontos, hogy többet mozogj, valamint óránként felkelj az íróasztaltól.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szemszárazság

A keringési rendszer mellett az irodai munka a szemedre is veszélyt jelent. Bár a mai monitorok távolról sem olyan veszélyesek, mint a régi katódcsöves darabok, nem kimondottan egészséges, ha egész nap a képernyőt kell bámulnod. Talán te is megfigyelted már, hogy a monitor előtt ülve többet hunyorítasz - fokozva ezzel a látásélességet, illetve kiiktatva a zavaró fényvisszaverődéseket. Így azonban észre sem veszed, de jóval kevesebbet pislogsz. Mindennek következtében szemed kiszárad, elfárad, a nap végére kivörösödhet és éghet. Ráadásul a számítógépes munkavégzés előhozza az esetleges rejtett látáshibákat is, így gyorsabban romolhat a szemed.

Ezt is szeretjük