5 ezer magyar halálához vezet minden évben: ez az apró dolog okozza legtöbbször

Mit tanácsol az orvos? Hogy előzhető meg a baj?

nagykep?cikkid=169697&kep=kemoterapia-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vastagbelet nyálkahártya borítja, amely gyorsan osztódó sejtekből áll, és folyamatosan megújul. Az életkor előrehaladtával azonban egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a nyálkahártyán kinövések keletkeznek.

Ezek a növedékek rendellenes szövetszaporulatok, ezért kórosnak tekinthetőek. Ám döntő többségükben csak helyben növekednek, tehát nem szövik be a környezetüket. Emiatt nem hajlamosak terjedésre, így jóindulatú daganatoknak tekinthetőek.

Mitől alakulhat ki vastagbéldaganat?

Vastagbélrákot alapesetben akkor okozhatnak, ha túl nagyra nőnek a szövetszaporulatok, és beszűkítik a belet. Ez a fajta rákos megbetegedés évente ötezer magyar életét követeli, holott megelőzhető lenne.

A polip egyébként nem egy pontos meghatározás az elváltozásokra, hanem olyan gyűjtőfogalom, amelyet több típusú nyálkahártya-elváltozás jelölésére is használnak.

A polip kialakulásának okait keresik

Becslések szerint 50 éves korban az emberek 20%-ának, 80 éves korban az emberek mintegy felének vannak polipok a vastagbelében. Az esetek nagyon kis arányát adó, bizonyítottan örökletes betegségeket leszámítva csak vélelmezések vannak arra vonatkozóan, hogy mi váltja ki a polipok megjelenését. Korábban feltételeztek kórokozókat és fertőzést a háttérben, ám ez nem bizonyosodott be.

Életmódbeli rizikófaktorok is vannak

A genetikai hajlam mellett leginkább a vastagbél nyálkahártyáját évtizedeken át érintő, az életmódból az étrendből is adódó károsodásokat vélelmeznek a kutatók a polipok kialakulásának okaként.

Ez az összefüggés fennáll a túl kevés rostfogyasztás, a túl sok vöröshús-fogyasztás, az elhízás, a mozgásszegény és ülő életmód, valamint a vastagbéldaganatok kockázata között. Valószínű, hogy ugyanezek a tényezők a rákmegelőző állapotnak tekinthető polipok kialakulásában is szerepet játszhatnak.

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Nem minden polipból lesz daganat

Természetesen nem lesz minden polipból daganat, és az ilyen jellegű növedékeknek is több típusa ismert. Alakjukat tekintve lehetnek nyéllel vagy közvetlenül a bélfalhoz kapcsolódóak, hasonlíthatnak szemölcshöz, és felvehetnek gombaszerű alakzatot is.

Panaszt ritkán okoznak a polipok, de mivel egy részük hajlamos a rosszindulatú elfajulásra, javasolt az eltávolításuk. Ezt vastagbéltükrözés során általában rögtön meg is lehet tenni, és ezzel kiiktatni ezt a potenciális kockázati tényezőt.

Saját példájuk nyomán a vastagbéldaganattal már szembesült betegek is tehetnek azért, hogy ösztönözzék 50 évet betöltött ismerőseiket, barátaikat, családtagjaikat. Nem szabad halogatni a vizsgálatot, javasolt részt venni vastagbéltükrözésen, mert ezzel időben meg lehet szabadulni az esetleges bélpolipoktól. Ha valaki rendszeresen eljár szűrésre, a polipokat pedig szükség esetén eltávolítják, biztosan kivédheti a vastagbélrák kialakulását.

Bővebb információt a vastagbélrákkal kapcsolatban ide kattintva, a Rákgyógyítás.hu weboldalon találsz.

Ezt is szeretjük