Ez a módszer előzi meg legbiztosabban a rákot: szinte 100%-osan működik ennél a veszélyes típusánál
Kivédi a betegséget, ha megteszed.

nagykep?cikkid=167552&kep=orvos-mappa-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos olyan módszer létezik, elég csak az egészséges, antioxidánsokban gazdag táplálkozásra gondolni, mely lényeges mértékben csökkentheti a rákos megbetegedések kialakulását, ugyanakkor vannak olyan lehetőségek is, melyek bizonyos ráktípusok esetében szinte teljes mértékben biztosítják a megelőzést.

A vastagbélrák esetében ilyen a szűrővizsgálat, emellett egy másik dolog is nagyon sokat segít. Minderről Dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológusa beszélt.

A szűrés biztosan életet menthet

Sokat tehet valaki önmagáért, ha rendszeresen részt vesz olyan speciális vizsgálatokon, mint a vastagbélrákszűrés, mely még idejekorán kimutathatja a betegséget, jóval kedvezőbb életkilátásokat biztosítva. A kolonoszkópia kettős célt szolgál: láthatóvá teszi az esetleges elváltozásokat - például kinövés, daganat, fekély, vérzés -, és egyes esetekben lehetőség van a probléma kezelésére is. Így többek közt eltávolíthatóak a rákmegelőző állapotot jelentő polipok.

Néhányan a vizsgálat eredményétől, mások a kellemetlenségtől tartanak. Az első kérdéssel kapcsolatban fontos tudni, hogy a vastagbéldaganatok lassan, akár tíz év alatt fejlődnek ki. Vagyis komoly esély van rá, hogy a kolonoszkópiával korai stádiumban fedezik fel a betegséget, amikor még igen jó esélyek vannak a gyógyításra. A másik félelemmel kapcsolatosan tisztában kell lenni azzal, hogy mindössze egy 15-20 perces vizsgálatról van szó, amely igény esetén bódításban is végezhető, tehát mire a páciens visszanyeri az éberségét, már túl is esett az egészen.

A tízévenkénti vizsgálattal a vastagbélrák kivédhető!
Hasonló véleményen van az általunk a témában korábban megkérdezett rákkutató, dr. Peták István is, aki szerint a vastagbélrák esetében - mivel itt a rosszindulatú daganat kialakulásához általános esetben tíz évre van szükség -, ha valaki tízévente elvégezteti a vastagbéltükrözést, polipok észlelése esetén pedig azokat eltávolíttatja, teljes bizonyossággal kivédheti a vastagbélrák kialakulását.

Amennyiben tehát gyanús jeleket tapasztalsz például a székelési szokásokban, esetleg előfordult már a családban vastagbélrák, vagy 45 feletti életkorban csak szeretnél megbizonyosodni az egészséged felől, a kolonoszkópia mindenképpen jó döntést jelent.

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A vastagbélrák megelőzése mozgással

Nemrégiben egy amerikai kutatócsoport húsz olyan tanulmányt elemzett, amelyek az utóbbi években a vastagbél-adenoma - vastagbélrákot megelőző elváltozás - és a fizikai terhelés, mozgás kapcsolatát vizsgálták.

A British Journal of Cancer című lapban publikált eredmények azt mutatták, hogy szoros, fordított arányosság van a fizikai aktivitás mértéke és a vastagbél-adenoma megjelenése, gyakorisága között. Azaz minél többet mozog valaki - legyen nő vagy férfi -, annál kevesebb adenomája van.

Korábban a Washington University és az American Cancer Society is vizsgálta, milyen hatással lehet a mozgás a vastagbélrák kialakulására, illetve az ebből következő halálozásokra.

A felmérés során 150 ezer férfi és nő fizikai aktivitását követték nyomon 1982 és 1997 között, és összevetették az 1998 és 2005 közt kialakult, illetve diagnosztizált vastagbélrákok és az ugyanebben az időszakban bekövetkezett rák miatti halálozások számával. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak volt a legkisebb esélyük a végzetes kimenetelű vastagbélrákra, akik legalább tíz évig rendszeresen mozogtak.

Ezt is szeretjük