Milyen pózban alszol? A hátfájás leggyakoribb oka a gyógymasszőr szerint

3. rész

Farkas Lehel gyógymasszőr sorozatának befejező része.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fekvés jóval kevésbé terheli meg a gerincoszlopot, mint a járás vagy az ülés, ennek ellenére sok mindenre érdemes odafigyelni az éjszakai pihenés során is.
Sorozatunk első két részében Farkas Lehel gyógymasszőr abban próbált segíteni, hogyan javíthatsz a megszokott ülésmódodon, valamint a járásodon.

Ezúttal a megszokott alvópózra lesz érdemes jobban odafigyelned, amennyiben szeretnéd elkerülni a hátfájást.

A fekhely helyes megválasztása

Sok esetben a rosszul megválasztott fekhely okoz súlyos gerincbántalmakat. Fontos, hogy az ágy matraca ne legyen se túl lágy, se túl kemény. Ha a tested belesüllyed az ágyba, az nem tesz jót a gerincnek, idővel szétcsúsztatja a csigolyákat.

A túl kemény matrac pedig sérülést okozhat fekvés, alvás közben. Ezért célszerű közepes keménységű matracot választani, ami kényelmes, van tartása, és némileg képes felvenni testformádat.

Milyen pózban alszol?

Ne használj a fejed alá magasított párnát, mert az olyan problémákhoz vezethet, mint a nyakfájás, fülzúgás, migrén vagy karfájdalmak. Ezen kívül nélkülözhetetlen a megfelelő pozitúra felvétele is.

A gerincnek elsősorban a hanyatt fekvés, valamint az embriópóz tesz jót. Ezeknél a fekvési módoknál nem terhelődik tested tartóoszlopa, valamint nem csavarodik ki.

Hason és oldalt ne!

Velük szemben az oldalsó vagy hason fekvés a gerinc szempontjából nem mondható egészségesnek. Ha hason fekszel, a fejedet valamelyik irányba elfordítod, ám ez a rotációs, kicsavart állapot nem tesz jót a nyaki csigolyáknak, hosszú távon kopáshoz, valamint egyéb kellemetlen tünetekhez vezethet. Akadályoztatja továbbá a szabad és tehermentes légzést, ami nincs jó hatással a tüdőre, és légzési nehézségeket okozhat napközben.

Ha oldalt fekszel, arra ügyelj, hogy a jobb oldaladon feküdj, lehetőleg ne terheld le a bal oldaladat, illetve a szívedet. Ezzel ugyanis akadályozhatod a keringést, idővel könnyen szívritmuszavar alakulhat ki.

Ne pattanj ki az ágyból!

A fekvési módokon túl figyelmet kell fordítani a felkelés módjára is. A reggeli órákban könnyen előfordulhat különböző eredetű sérülés, húzódás, csípődés. Ennek oka, hogy ilyenkor a több órás fekvés után hirtelen megterheled izomrendszeredet, ízületeidet azzal, ha gyorsan ugrasz ki az ágyból. A testednek ilyenkor szüksége van némi bemelegítésre, mielőtt a gerincedet ismét talpra állva leterhelnéd testsúlyoddal.

Ezért felkelés előtt végezz el pár gyakorlatot az ágyban fekve: először is nyújtózz ki, amennyiszer csak jólesik, azután emeld fel a karod, mintha egy föléd lógó ágról gyümölcsöt akarnál szedni. Lábaidat húzd fel a mellkasodhoz, majd kezdj biciklizni a levegőben - a tempó legyen egyenletes, ne rohanj. Ezután nyújtózz ki ismét, majd a felkelés pillanatában légy éber, támaszkodj meg a karoddal, a lábaid legyenek stabilak,és lassan emelkedve egyenesedj fel az ágyból. Miután talpra álltál, még egyet nyújtózz, amennyire csak jólesik, és lassan indulhatsz is elkezdeni a napod.

Alszol délután?

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, mennyire számít egészségesnek a délutáni alvás!

Összegzés

Sorozatunk első két részében a járás vagy ülés közben tapasztalt hanyagtartás következtében kialakult hátfájás orvoslásáról volt szó. A mostani, befejező részben pedig a nem megfelelő fekhely- és alvópózválasztást vettük górcső alá.

A hanyagtartás és az egészségtelen alvópóz következményeként időszakosan kialakulnak különböző eredetű végtag- és gerincbántalmak, sokszor még szervi betegségek is. Az orvosi gyógymasszázskezelések lehetővé teszik ezeknek a deformitásoknak a javítását, a fájdalom oldását, az izomszövetek rugalmasságának, dinamikájának javítását. Mindennek köszönhetően a testtartás kiegyensúlyozódik, annak megtartását azonban gyakorolni kell, fontos, hogy ezt a mindennapok során állandóan tudatosítsd magadban.

Lelki problémák a hátfájás mögött?

Végezetül a hanyagtartás mögött meghúzódó lelki problémákról sem szabad megfeledkezni. Minden fizikális fájdalom, deformáció mögött meghúzódhat egy sajátos válság, amelyet nem értelmezel megfelelően, így a megoldása elmarad.
A test egy összefüggő rendszert alkot, amelynek megismerése minden ember életében egyedi. Az ember testtartása meghatározza az egyén elképzeléseit, viszonyát a vágyairól és a félelmeiről. Meg kell tanulnod értelmezni a saját testbeszédedet, ami által stabilizálhatod az önmagadhoz és környezetedhez való viszonyodat, valamint testi és lelki egészségedet.

Tested olyan formát ölt, amilyennek érzed, gondolod magad. A kihívásoktól való rettegés, a megfelelési kényszer, a lestrapáltság, az őszintétlen hozzáállás mind hátfájdalmat okozhat. Nem szabad tehát szem elől tévesztened a fájdalmak hátterében meghúzódó lelki okokat sem, olykor pedig érdemes külső segítséget kérni egy terapeutától, aki rávilágít a valós okokra - így közelebb kerülhetsz a megoldáshoz.

Ezt is szeretjük