Káros lehet a túl sok alvás? Növeli a krónikus betegségek esélyét
Ha rendszeresen tízórányi alvást kíván a szervezeted, az akár jelzésértékű tünet is lehet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos tudományos kutatás kimutatta már, hogy a túlságosan kevés alvás következtében olyan krónikus betegségek alakulhatnak ki, mint a szív- és érrendszeri problémák vagy a diabétesz.

Arról azonban kevesebb szó esik, hogy a túl sok alvás is összefüggésben állhat bizonyos betegségekkel. A Sleep című szakfolyóirat októberi számában megjelent tanulmány, amelyet a Centers for Disease Control and Prevention készített, mindenesetre erre utal.

Mennyi is az ideális alvásmennyiség?

Hogy mennyi időt ajánlott alvásra fordítani, az egyénenként változó lehet, de szakértők szerint jellemzően napi hét-kilenc óra alvás kell egy egészséges felnőtt embernek. Gyermekeknek ennél több, időseknek pedig gyakran kevesebb alvás is elegendő. Erről a témáról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

A túl sok alvás összefügg a krónikus betegségekkel

A fent említett, az Amerikai Egyesül Államok 14 államában felvett minta segítségével készült kutatás során a szakemberek 54 ezer 45 év feletti ember alvási szokásait vizsgálták. A megkérdezettek 31%-a átlagosan kevesebb mint hat órát alszik éjszakánként, 65%-uk vallotta, hogy hat-kilenc óra jut az éjszakai regenerálódásra, 4%-uk pedig több mint tíz órát alszik.

Amikor a kutatók összevetették az alvásra fordított időt a vizsgálati alanyok egészségi állapotával, azt találták, hogy nem csupán az optimálisnál kevesebbet, hanem az annál többet alvók esetében is nagyobb valószínűséggel alakul ki szívkoszorúér-betegség, cukorbetegség, valamint elhízás és pszichés problémák.

Délutáni alvás?

Sokan esküsznek a délutáni 15-30 perces alvásra. De vajon egészséges? Kattints az alábbi videóra, és kiderül!

Jól alszol?

Ennek magyarázata egyfelől az alvás minőségében keresendő. Mint dr. M. Safwan Badr, az American Academy of Sleep Medicine elnöke mondja, a sok alvás nem feltétlenül jeleni, hogy az illető jól alszik. Vagyis az alvás mennyisége és minősége között különbséget kell tenni. Ha az álmod nyugtalan, éjjelente gyakran felébredsz, reggel sok időbe telik, mire összeszeded magad, érdemes változtatnod az alvás körülményein, ugyanis előfordulhat, hogy valami zavarja az éjszakai nyugalmadat. Kattints korábbi cikkünkre, és nézd meg, milyen tényezők jöhetnek számításba.

A nyugodt alvás záloga

A mandarin-, narancs esszencia, kamilla-, levendula-, és szantál illóolaj keveréke gondoskodik arról, hogy lágy, nyugodt hangulat uralkodjon a hálószobában, vagy akár a babaszobában is.

További információkat itt találsz.

 

Promóció

Betegség a háttérben

Az is előfordulhat, hogy szervezetednek azért van szüksége az optimálisnak tekinthető hét-kilenc óránál hosszabb alvásidőre, mert valamilyen egészségügyi problémád van. Ebben az esetben azonban nem arról van szó, hogy a túl sok alvás okoz egészségügyi problémákat, sokkal inkább arról, hogy szervezeted a megnövekedett alvásigénnyel jelzi: valamilyen betegség húzódhat meg a háttérben.

Ezt is szeretjük