Mekkora esélyed van a rákra? Alvási szokásaidon is múlik

A bélrendszeri daganatok, valamint a mellrák kialakulásának esélyét is növeli az alvászavar.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha betegségmegelőzésről van szó, legtöbben az egészséges táplálkozást és a rendszeres mozgást említik - melyek valóban nélkülözhetetlenek, amennyiben szeretnéd megelőzni a különböző egészségügyi problémákat.

Arról azonban már ritkábban esik szó, hogy a szervezet regenerálódásához, az immunrendszer megfelelő működéséhez elegendő mennyiségű és minőségű alvásra is szükséged van. Ennek hiányában nem csupán fáradt leszel, de a rák kialakulására is nagyobb eséllyel pályázol.

Éltető alvás

Életed mintegy egyharmadát alvással töltöd, melyre azonban nem érdemes úgy tekintened, mint Salvador Dalí, aki elvesztegetett időnek tartotta - és a hosszú éjszakai alvás helyett inkább a rövidebb sziesztázásokra szavazott.

Az éjszakai alvás közben ugyanis a szervezet regenerálódik: az agyhullámok a mélyalvás fázisában lassulnak, az izmok pihennek, szívritmus és a testhőmérséklet csökken.

Rákellenes anyagok termelődnek

Bizonyos, az immunrendszer működéséhez nélkülözhetetlen fehérjék termelődése is fokozódik alvás közben. Ezen kívül a szervezetben dolgoznak olyan TNF-nek - vagyis tumor nekrózis faktoroknak - nevezett rákellenes citotoxinok, amelyek termelődése az éjszaka folyamán intenzívebbé válik.

Kutatások szerint azoknak az embereknek a véréből, akik éjjel háromkor még ébren vannak, másnap egyharmaddal kevesebb TNF mutatható ki. Mindezek tükrében nem meglepő tehát, hogy az alvászavarok növelik a rák kialakulásának esélyét.

Kevés alvás - bélrák

A Case Western Reserve University School of Medicine tanulmánya megállapította, hogy azok esetében, akik rendszeresen hat óránál kevesebbet töltenek alvással éjszaka, 50%-kal nagyobb a bélrendszeri daganatok kialakulásának esélye. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az olyan tényezők is nagyban elősegítik a bélrák kialakulását, mint az elhízás, a mozgásszegény életmód, a rostszegény táplálkozás, a dohányzás, valamint az öröklött tényezők.

Éjszakai munka - mellrák

A koppenhágai Rákepidemiológiai Intézet szakemberei 18 500 éjszakai műszakban is dolgozó dán nő egészségügyi adatait elemezték. Arra voltak kíváncsiak, hogy a biológiai óra eltolódása milyen egészségügyi kockázatokkal jár.

Tanulmányuk során arra az eredményre jutottak, hogy azoknál a nőknél, akik legalább heti három éjszakai műszakot vállalnak, kétszer nagyobb a mellrák kialakulásának esélye. Ennek oka, hogy az emberi szervezet cirkadián ritmusa - vagyis a napi biológiai órája - alkalmazkodik a nappalok és éjszakák váltakozásához. Ha azonban az éjszakai műszak miatt ébren vagy, szervezetedben jóval kevesebb - többek között antioxidáns hatással is járó - melatonin hormon termelődik. Erről a vizsgálatban bővebben is olvashatsz korábbi cikkünkben.

Méhnyakrákszűrés - évente

Kattints az alábbi videóra, és hallgasd meg, mit mond a nőgyógyász a méhnyakrák szűrés szerepéről!

Alvászavar - prosztatarák

Nemrégiben jelent meg egy, az Izlandi Egyetem által folytatott tanulmány eredménye a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention című szakfolyóiratban.

A kutatók több mint 2100 férfi alvási szokásait - illetve azok egészségre gyakorolt hatását - vették szemügyre: a vizsgálati alanyok 8,7% súlyos, 5,7%-uk nagyon súlyos alvászavarban szenvedett. A vizsgált férfiak 6,4 %-ánál alakult ki prosztatarák öt éven belül.

A kutatást végző szakemberek arra az eredményre jutottak, hogy az alvászavarral küzdő férfiaknak kétszer akkora esélyük van a prosztatarák kialakulására, mint jó alvó társaiknak. Ez a fajta daganatos megbetegedés hazánkban férfiak esetében a rákos megbetegedések okozta halálesetek számát tekintve harmadik helyen áll.

Ezt is szeretjük