Mi történik a testeddel, ha gyorskaját eszel? Íme, a rövid és hosszú távú következményei
Sokan tudják, hogy nem egészségesek, mégis nehéz nekik ellenállni.
A felgyorsult világban nincs mindig idő otthon főzni, de néha még enni sem: sokan kutyafuttában kapnak be valamit a nap folyamán. Ilyenkor kézenfekvőnek tűnhet valamelyik gyorsétterem meglátogatása. Ezek kínálata a mai napig nagy népszerűségnek örvend, de vajon milyen rövid és hosszú távú hatásai vannak, ha rendszeresen fogyasztják őket?
Bár a gyorsétteremláncok elérhetővé teszik az ételek tápértéktartalmát, amelyek alapján megállapítható, melyek az kevésbé károsnak mondható fogások. Alapjáraton azonban sokan tudják, hogy ezek a finomságok nem éppen egészségesek, mégsem tudnak ellenállni nekik. A Health Promotion Perspectives folyóiratban megjelent tanulmány szerint a gyorsételek alacsony rosttartalommal, valamint magas só- és cukortartalommal, továbbá telített, transzzsírokkal bírnak, amelyeknek nagy mennyiségű fogyasztása összefügg a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatával.
A gyorskaja fogyasztásának rövid távú következményei
A Medical News Today számolt be a gyorsételek fogyasztásának rövid és hosszú távú következményeiről, hogy miként befolyásolják az egészséget.
A tanulmányok eredményei bizonyították, hogy a magas szénhidráttartalmú ételek és a finomított cukrok fogyasztása után megnő a szénhidrátéhség. Emiatt a következő étkezéskor sokkal éhesebbnek érzi majd magát az ember, ezáltal több kalóriát fog fogyasztani, mint amire a szervezetnek napi szinten szüksége van, ez pedig hosszú távon elhízáshoz vezet.
A magas szénhidráttartalmú ételek növelik a koleszterinszintet, valamint a test inzulinszükségletét is, ami miatt éhesebb lesz az ember. Amikor a szervezet lebontja az ilyen ételeket, a szénhidrátok glükóz formájában szabadulnak fel a véráramban, ennek eredményeként megemelkedik a vércukorszint.
A folyóirat szerint a túlzott sóbevitel hatást gyakorol az erek működésére: a magas nátriumtartalom megnöveli a szervezetben levő víz és vér mennyiségét, ami a véredény falaihoz tolódik, ez pedig magas vérnyomás kialakulásához vezethet.
Nem utolsósorban pedig a gyorskaják elfogyasztása nem igényel sok rágást, könnyű lenyelni a falatokat, ez pedig aktiválja az agy jutalomközpontját, és függőség is kialakulhat.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A hosszú távú következmények
A bonni Rheinische Friedrich Wilhelms Egyetemen egereken végzett kísérletek megállapították, hogy a rágcsálók immunrendszere nagyon agresszívan reagál a magas zsírokkal, cukorral, sótartalommal és alacsony rost, valamint ásványianyag-tartalommal rendelkező gyorsételekre.
Az állatokon végzett kísérletek bizonyítják, hogy a testükben rövid időn belül különböző gyulladásos folyamatok mentek végbe az egészségtelen ételek fogyasztásával. Miután egészséges ételekkel etették őket, a megbetegedések idővel visszahúzódtak, immunrendszerük állapota ugyanakkor lassan normalizálódott.
Az ételek szénhidráttartama a vércukorérték meghatározása és annak változása szempontjából is fontos. Egy átlagos hamburger szénhidráttartalma 24,57 gramm, kalóriatartalma nagyjából 300 kcal. Mivel a hamburger glikémiás indexe 85, azaz magas, ezáltal könnyen megemelheti a vércukorszintet. Gyakori fogyasztásakor a tartósan magas vércukorszint káros a szervezet számra, ez pedig a későbbiekben inzulinrezisztenciát, 2-es típusú diabéteszt, valamint különböző szív- és érrendszeri problémákat okozhat.
Az Appetite folyóiratban megjelent tanulmány szerint az ilyen ételek fogyasztása elősegíti a memória romlását, valamint növeli az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kockázatát. A gyermekkorban fogyasztott gyorskaják pedig olyan betegségekkel hozhatók összefüggésbe, mint az ekcéma vagy az asztma.
Hasi hízást okozó ételek
Mutatjuk, melyek azok az ételek, amelyeket mindenképpen mellőznöd kell az étrendedből, ha lapos hasra vágysz.
Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!