Gyógygombakivonatok: tényleg működik, vagy átverés?

A szakértő elárulja

Dr. Csiszár Miklóst kérdeztük a gyógygombák hatásosságáról.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre több helyről hallhatsz az úgynevezett gyógygombát tartalmazó készítmények pozitív hatásairól. Előfordulhat azonban, hogy attól tartasz, csak egy újabb csodaszer került piacra. Az Európában még újszerű gyógyhatású kiegészítőkről, illetve hatásosságukról dr. Csiszár Miklós sebész és fogyókúra-szakértőnket kérdeztük.

Shiitake gomba

Gyógygombakivonatok - az ősi orvoslás része

A történelem során a világ számos pontján használtak gombákat gyógyító céllal, ám  a legszélesebb körű ismeretekre a kínaiak tettek szert. A nyugati orvoslás pedig csak az elmúlt évtizedekben kezdte tanulmányozni és alkalmazni őket.

A gyógygombakivonat egy általános elnevezés azokra a szerekre, melyek fő alkotóeleme valamilyen gombaszármazék. A hatóanyagokat többféle módszerrel nyerhetik ki: készülhet vizes, alkoholos kivonat, a gombákat száríthatják, hogy teát főzhessenek belőlük, és poríthatják, hogy kapszula formájában lehessen bevenni őket.

A shiitakétől a cseppkőgombáig

Körülbelül kétszáz fajta gombának tulajdonítanak gyógyító hatást. A különböző fajták azonban eltérő problémákra alkalmazhatók, más-más betegségre ajánlják őket. A megvásárolható készítmények alapanyagául leggyakrabban a shiitake, lepketapló-, patkónyelv-, lepkefű-, pecsétviasz-, hamvaskéreg-, sün-, esernyő-, bokros- és cseppkőgomba szolgál.

Rákellenes szer: lepkegomba

Valószínűleg a legjobban dokumentált faj a lepkegomba - latin nevén Coriolus versicolor. A figyelem középpontjában az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatása miatt áll. Fontos szerepet játszik a rákos megbetegedések kezelésekor: a kemoterápia mellékhatásait csökkenti. Kínában és Japánban bejegyzett rákellenes szer.

Kiegészítő kezelésként: pecsétviaszgomba

Az ázsiai orvoslás egyik alapvető eleme a pecsétviaszgomba - Ganoderma lucidum - használata. Immunerősítő, antibakteriális hatással bíró teát főznek belőle. Különböző daganatos megbetegedések, valamint szív- és érrendszeri problémák megelőzésére, kiegészítő kezelésére ajánlják.

Cukorbetegség ellen: bokrosgomba

A tölgyfák törzsén élő bokrosgomba - Grifola frondosa - egy időben egyenértékű volt az ezüsttel. Az egész szervezetre gyakorolt általános pozitív hatása mellett rákmegelőző és a vércukorszint-befolyásoló képessége miatt tartják sokra. Mindamellett a csontritkulás kezelésére, megelőzésére is alkalmas.

Hatásos gyógygombák

A megbízható gyártó által, jó minőségű alapanyagokból előállított gyógygombakészítmények hatásosak, mondta el dr. Csiszár Miklós.

A tapasztalatokon túl több tudományos munka igazolta, hogy az egészség megőrzésében és a már kialakult betegségek gyógyításában is segítségedre lehetnek a különböző gombatartalmú szerek. Több, a pozitív hatást igazoló, széles körben elismert kutatás jelent meg magyarul a témában, ide tartoznak dr. Jan Lelley és Babulka Péter munkái.

Széles körben alkalmazható hatóanyagok

Megelőzésre és már kialakult betegségek kiegészítő kezelésére is alkalmasak a gyógygombát tartalmazó szerek. Túlzott elvárásokat azonban nem szabad támasztanod velük szemben. Dr. Csiszár Miklós arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyógygombákhoz is úgy kell hozzáállni, mint a vitaminokhoz és a növényi hatóanyagokhoz. Igaz, Kínában már több ezer éve használják őket, de nálunk még nincs meg a kultúrájuk, és inkább csak kiegészítőnek ajánlhatók.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mivel sokféle gombából készítenek különböző gyógyhatású szereket, alkalmazási területük is igen szerteágazó. Használhatóak általános immunerősítőként, a szív és a keringés támogatására, légzőszervi panaszok kezelésére, az emésztőrendszer segítésére, gyulladásgátló és tumorellenes szerként. A gyógygombák a bennük lévő értékes tápanyagok révén támogatják a szervezetet. Esszenciális aminosavak, zsírsavak, vitaminok, rostok, ásványi anyagok, nyomelemek és antioxidánsok találhatók alkotóelemeik között.

Kipróbáltál már valamilyen gyógygombát?

Ezt is szeretjük