Minden idők legerősebb rákellenes tápláléka

Íme, a brit szuperbrokkoli

Egy új nemesítésnek köszönhetően olyan brokkolit dobtak piacra, amely erős daganatellenes hatással bír.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg a vörös húsok túlzásba vitt fogyasztása nem kimondottan egészséges, addig zöldségek melegen ajánlottak, ha el akarod kerülni a daganatos megbetegedéseket. A zöldségek közül elsősorban a keresztesvirágúakat érdemes beiktatni étrendedbe. Ebbe a családba tartozik a karfiol, káposzta, kelbimbó és brokkoli is. Ez utóbbi nemesítésével a britek nemrégiben megalkották minden idők legerősebb rákellenes táplálékát, az úgynevezett szuperbrokkolit, amely a Beneforte nevet kapta.

Keresztesvirágúakkal a rák ellen

A keresztesvirágúak - latinul Brassicaceae - családjába tartozó növényeknek komoly szerepe van a rákmegelőzésben. A bennük lévő glükorafanin, szulforafán és indol-3-karbinol olyan vegyületek, melyek hatékonyan lépnek fel a daganatos - elsősorban az emésztőrendszert érintő - betegségekkel szemben. Képesek megakadályozni, hogy a rákot megelőző állapotban lévő sejtekből rosszindulatú daganat fejlődjön.

Minden idők legerősebb rákellenes tápláléka

A britek azonban nem elégedtek meg azzal, hogy a brokkoli már önmagában is rákellenes, továbbfejlesztették a zöldséget. Nemrégiben dobtak piacra egy olyan brokkolifajtát, amelyet hagyományos nemesítéssel - nem génmódosítással - állítottak elő, és hatékony védelmet nyújthat a daganatos betegségek, valamint a szív- és érrendszeri problémák ellen is.

Beneforte, a brit szuperbrokkoli

A Beneforte névre keresztelt szuperbrokkolit a kelet-angliai Norwich városában működő Élelmiszer Kutatóintézet - IFR -, valamint a John Innes Központ szakemberei fejlesztették ki. A zöldség külsőre teljesen megegyezik a hagyományos brokkolikkal, ám kétszer-háromszor annyi glükorafanin nevű vegyületet tartalmaz. Ez az anyag a brokkolicsírában található, és rákellenes hatású.

A Daily Telegraph című brit lap információ szerint a szuperbrokkoli idén csak az egyik nagy brit áruházláncban kapható, 2012-ben azonban a szigetország más üzleteiben is megvásárolható lesz.

Még egy hasznos vegyület!

A glükorafanin mellett szulforafánt is nagy mennyiségben tartalmaz a szuperbrokkoli. Ez a bioaktív vegyület csökkenti a szervezeten belüli krónikus gyulladásokat - ennek köszönhetőn pedig rákellenes és szívvédő hatású. A hagyományos brokkolihoz képest a Beneforte kettő-négyszeresére képes növelni a szervezet szulforafánszintjét.

Így fogyaszd a brokkolit!

Bár nálunk még nem kapható a szuperbrokkoli, azért hagyományos formáját érdemes beiktatnod az étrendedbe. Elkészítése során arra figyelj, hogy ne főzd forrásban lévő vízben. A forrástól ugyanis elpusztulhatnak a hasznos vegyületek - köztük a szulforafán. Legjobb, ha lefedve párolod pár percig, esetleg hirtelen sütöd ki wokban, egy kevés olívaolajon.

Figyelj a forrásra!

Természetesen az sem mindegy, hogy honnan származnak azok a zöldségek, melyeket rendszeresen fogyasztasz. Érdemes biotermékeket választanod, illetve olyan őstermelőtől vásárolnod, akiben megbízol.

Te milyen gyakran eszel brokkolit?

Ezt is szeretjük