Rákellenes, baktériumgyilkos és finom

Így fogyaszd a kurkumát!

Az aranysárga fűszernövény erős antioxidáns tulajdonsággal bír. Ajánlott beiktatnod az étrendedbe!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ázsiai konyhaművészet több ezer éve használja a kurkumát. Az indiaiak átlagosan fél teáskanálnyi kurkumát fogyasztanak el egy nap. A kurkumagyökérből sárga por készül, mely a curry fő összetevője. Az elmúlt években hazánkban is egyre elterjedtebbé vált az aranysárga fűszernövény konyhai alkalmazása: nem csupán pikáns ízének, de pozitív egészségügyi hatásainak köszönhetően is.

A kurkuma egészségügyi hatásai

A sárga virágú kurkuma - Curcuma Ionga - a gyömbérfélék családjába tartozik. Elsősorban Indiában és Kínában termesztik, majd a növény aromás, gyökérszerű szárát porrá zúzzák. A kurkuma aktív hatóanyaga a kurkumin: erről a narancssárga színű olajról bebizonyították, hogy számos betegség hatásos ellenszere. Antioxidáns tulajdonsága csaknem olyan erős, mint a C- vagy az E-vitaminé.

Rákellenes

A kurkuma rendszeres fogyasztása bizonyos fokú védelmet biztosít a sejtkárosító szabadgyökökkel szemben. Laboratóriumi körülmények között azonban nem csupán rákellenes, hanem koleszterincsökkentő, valamint májenzimtermelést fokozó tulajdonságát is bizonyították.

Baktériumölő, gyulladásgátló

Állatkísérletek során bizonyították, hogy gyulladásos folyamatokkal szembeni hatása egyenértékű a kortizonéval - előnye pedig, hogy nincs mellékhatása. A kurkuma emellett antibakteriális tulajdonsággal is bír, így fogyasztása javasolt a téli megfázásos betegségek idején. Elsődleges hatását azzal fejti ki, hogy gátolja a test szöveteiben a gyulladáskeltő anyagok felszabadulását.

Íme, a legerősebb baktérium- és vírusölő növények

Nézegess képeket!

Elolvasom

Így fogyaszd az aranysárga fűszert!

Kapszulában

A kurkumát fogyaszthatod kapszula formájában. Ebben az esetben az ajánlott napi adag: 500-100 mg szárított kurkumagyökér-kivonat. Leginkább étkezés közben, három részre bontva ajánlott bevenni a napi adagot.

Ízesíts!

Természetesen az a legcélszerűbb, ha fűszerként használod a kurkumát. Különösen ajánlott indiai csirkés receptekhez. Az ebéd mellé pedig fogyassz el egy csésze zöld teát - mely szintén erős antioxidáns tulajdonságú.

Főztél már kurkumás ételt?

Ezt is szeretjük