Életem végéig inzulinra szorulok? Az 5 leggyakoribb kérdés a cukorbetegségről
A gyógyszerekkel és az életmóddal kapcsolatban is felmerülnek bizonytalanságok.

inzulin
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cukorbetegség egy egész életre kiható állapot, mely teljes életmódváltást kíván. A kezelése is összetett, ezért mind a frissen diagnosztizált, mind a régebbi diabéteszesek is sok kérdéssel találhatják szemben magukat.

Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa a leggyakoribbakat válaszolja meg. A cukorbetegség a tudomány jelenlegi állása szerint ugyanis nem gyógyítható, így ismerni kell, és együtt kell vele élni.

Élete végéig inzulinra szorul a beteg?

Az esetek többségében az életmódváltáson kívül valamilyen készítményre van szükség. Ez lehet inzulin injekció vagy bevehető tabletta. Az állapot első számú terápiás módja a személyre szabott diéta és a rendszeres mozgás, így elképzelhető, hogy bizonyos idő után elég csupán a megfelelő életmód követése. A rendszeres kontroll ez esetben is elengedhetetlen.

Le lehet váltani az inzulint gyógyszerre?

Sokan úgy gondolják, hogy ha egyszer el kellett kezdeniük inzulint használni, akkor már mindig ezt a kezelési módot kell követniük. Pedig lehet, hogy ha például alacsonyabb a vércukorszint, akkor elég a gyógyszeres terápia. Az ellenkezőjére is szükség lehet, vagyis arra, hogy valaki gyógyszerről inzulinra váltson. Ilyen eset a terhesség vagy a szoptatás, egy műtét, bizonyos betegségek, illetve az állapotban bekövetkezett romlás.

A kezdődő diabéteszt olyan bőrelváltozások is kísérhetik, melyekről kevesen tudják, hogy cukorbetegséget jeleznek. 

Le kell mondani az alkoholról?

A felnőtt cukorbetegek ihatnak alkoholt, de nem mindegy, mit, mennyit és hogyan. Fontos például, hogy az illető ropogtasson mellé valamit, például teljes kiőrlésű kekszet. Kerülni kell a cukros italokat, így a likőrt vagy a desszertbort. A legjobb, ha jó minőségű, száraz vörös- vagy fehérbor a választás. Nőknél egy, míg férfiaknál két egység alkohol engedélyezett.

Változtat a kezelésen a változókor?

A menopauza egy sor hormonális változást indít el, melynek során először a progeszteron, majd később az ösztrogén szintje is csökken. Mivel mindkét hormon komoly befolyást gyakorol az inzulin szintjére, érthető, ha sok változókorban lévő cukorbeteg nőnél vércukor-ingadozások lépnek fel. Ilyenkor egyeztetni kell a továbbiakról a kezelőorvossal, aki az addigi dózis módosítását írhatja elő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi a teendő, ha beteg az ember?

Ha valaki cukorbetegként megbetegszik, az extra odafigyelést igényel. Ügyelni kell a megfelelő folyadékfogyasztásra és a gyakori keton-, illetve vércukorszint-ellenőrzésre. Ahogy harcol a szervezet a kórokozókkal, az olyan hormonális változásokat indukál, melyek megemelhetik a glükóz mennyiségét.

Hányás és hasmenés esetén az a szabály, hogy ha a tünetek még az inzulin beadása előtt jelentkeznek, akkor gyakori vércukor-ellenőrzés mellett az inzulin dózisát orvosi kontrollal ideiglenesen csökkenteni kell. Ha a hányás az inzulin beadása után lép fel, nagyon fontos a megfelelő szénhidrátmennyiség bejuttatása. Ha inzulinhiányos cukorbetegeknél alacsony vércukorszinthez társuló súlyos tünet, például hypoglikémia lép fel, sor kerülhet glukagon-injekció adására is.

Ezt is szeretjük