Életem végéig inzulinra szorulok? Az 5 leggyakoribb kérdés a cukorbetegségről

A gyógyszerekkel és az életmóddal kapcsolatban is felmerülnek bizonytalanságok.

Gyakori kérdések a cukorbetegségről
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A cukorbetegség egy egész életre kiható állapot, mely teljes életmódváltást kíván. A kezelése is összetett, ezért mind a frissen diagnosztizált, mind a régebbi diabéteszesek is sok kérdéssel találhatják szemben magukat.

Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa a leggyakoribbakat válaszolja meg. A cukorbetegség a tudomány jelenlegi állása szerint ugyanis nem gyógyítható, így ismerni kell, és együtt kell vele élni.

Élete végéig inzulinra szorul a beteg?

Az esetek többségében az életmódváltáson kívül valamilyen készítményre van szükség. Ez lehet inzulin injekció vagy bevehető tabletta. Az állapot első számú terápiás módja a személyre szabott diéta és a rendszeres mozgás, így elképzelhető, hogy bizonyos idő után elég csupán a megfelelő életmód követése. A rendszeres kontroll ez esetben is elengedhetetlen.

Le lehet váltani az inzulint gyógyszerre?

Sokan úgy gondolják, hogy ha egyszer el kellett kezdeniük inzulint használni, akkor már mindig ezt a kezelési módot kell követniük. Pedig lehet, hogy ha például alacsonyabb a vércukorszint, akkor elég a gyógyszeres terápia. Az ellenkezőjére is szükség lehet, vagyis arra, hogy valaki gyógyszerről inzulinra váltson. Ilyen eset a terhesség vagy a szoptatás, egy műtét, bizonyos betegségek, illetve az állapotban bekövetkezett romlás.

A kezdődő diabéteszt olyan bőrelváltozások is kísérhetik, melyekről kevesen tudják, hogy cukorbetegséget jeleznek. 

Hámlás, viszketés és furcsa redők: képeken a kezdődő cukorbetegség bőrtünetei

Nézegess képeket!

Elolvasom

Le kell mondani az alkoholról?

A felnőtt cukorbetegek ihatnak alkoholt, de nem mindegy, mit, mennyit és hogyan. Fontos például, hogy az illető ropogtasson mellé valamit, például teljes kiőrlésű kekszet. Kerülni kell a cukros italokat, így a likőrt vagy a desszertbort. A legjobb, ha jó minőségű, száraz vörös- vagy fehérbor a választás. Nőknél egy, míg férfiaknál két egység alkohol engedélyezett.

Változtat a kezelésen a változókor?

A menopauza egy sor hormonális változást indít el, melynek során először a progeszteron, majd később az ösztrogén szintje is csökken. Mivel mindkét hormon komoly befolyást gyakorol az inzulin szintjére, érthető, ha sok változókorban lévő cukorbeteg nőnél vércukor-ingadozások lépnek fel. Ilyenkor egyeztetni kell a továbbiakról a kezelőorvossal, aki az addigi dózis módosítását írhatja elő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Mi a teendő, ha beteg az ember?

Ha valaki cukorbetegként megbetegszik, az extra odafigyelést igényel. Ügyelni kell a megfelelő folyadékfogyasztásra és a gyakori keton-, illetve vércukorszint-ellenőrzésre. Ahogy harcol a szervezet a kórokozókkal, az olyan hormonális változásokat indukál, melyek megemelhetik a glükóz mennyiségét.

Hányás és hasmenés esetén az a szabály, hogy ha a tünetek még az inzulin beadása előtt jelentkeznek, akkor gyakori vércukor-ellenőrzés mellett az inzulin dózisát orvosi kontrollal ideiglenesen csökkenteni kell. Ha a hányás az inzulin beadása után lép fel, nagyon fontos a megfelelő szénhidrátmennyiség bejuttatása. Ha inzulinhiányos cukorbetegeknél alacsony vércukorszinthez társuló súlyos tünet, például hypoglikémia lép fel, sor kerülhet glukagon-injekció adására is.

Ezt is szeretjük