Nemcsak rákkeltő, de alvászavart is okozhat: veszélyes lehet a feldolgozott hús
A nitrittel tartósított, feldolgozott hús hiperaktivitást okozhat, és akár az alvásminőséget is ronthatja.
A nátrium-nitrittel és kálium-nitrittel tartósított húsok, így a kolbász vagy a szalámi negatív hatását már régóta vizsgálják a kutatók. Korábban már bebizonyosodott, hogy az adalékanyag nagy mennyiségben rákkeltő hatású, így szigorúan a határértékek alatt kell maradniuk a gyártóknak.
A legújabb eredmények alapján viszont a feldolgozott húsok olyan pszichiátriai problémákat is okozhatnak vagy súlyosbíthatnak, mint a hiperaktivitás, a figyelemzavar és az inszomnia.
A nitrites pácsó hatásai
A John Hopkins Egyetem kutatói hétszáz pszichiátriai pácienst vizsgáltak meg, a felmérés eredményei szerint pedig a figyelem- vagy alvászavarral küzdő mániás betegek táplálkozása háromszor gyakrabban tartalmazta a problémás hústermékeket.
A pontos mechanizmus még nem tisztázott, de a vizsgálatot patkányokon is elvégezték, ami árnyalta a táplálkozás miatt bekövetkező változásokat: a feldolgozott marhahússal etetett állatok bélflórájában, idegrendszerében, valamint a hippocampusban is változások mentek végbe.
A bipoláris zavart erősíti
Bár a bipoláris zavar vagy mániás depresszió kialakulásáról kevés biztosat tud az orvostudomány, feltételezések szerint a genetika, a születési sérülések és környezeti tényezők is hatással lehetnek rá, de az újabb vizsgálatok a táplálkozást is felelőssé teszik. A feldolgozott húsok - továbbá a magas glikémiás terhelés - legalábbis súlyosbítja a tüneteket.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
A bélben lévő baktériumflórára közvetlenül ható nitrogénvegyületek a mikrobákon keresztül befolyásolják az egészségi állapotot. A nitrátbontó bélbaktériumok szerepét kimutatták már az intenzív fájdalommal járó migrén kialakulásában is - ezt az értágító hatású nitrogén-monoxid keletkezésével magyarázták.
De az agy és a bél kapcsolatára több vizsgálatban is rámutattak már, így a baktériumoknak szerepük lehet a stroke és a Parkinson-kór kialakulási kockázatának növekedésében is. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy teljesen száműzni kell az étrendből a feldolgozott húsokat, de az egészség megőrzése érdekében jobb minimálisra szorítani a nátrium- és kálium-nitrittel tartósított termékeket.
10 hétköznapi étel, ami súlyos migrént okozhat: ha hajlamos vagy rá, kevesebbet fogyaszd
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)
- húsételek
- kolbász
- készételek
- tartósítás
- egészségtelen
- alvászavar
- pszichés betegség
- veszélyes adalékanyag
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!
- reggeli
- egészségtelen
10 reggeli, ami kiöli az energiát az emberből: hiába finomak
- megelőzés
- káros