Zsírégető, anyagcsere-pörgető csodagyümölcs

Így fogyaszd a szedret, ha fogyni akarsz

A savanykás ízű feketeszeder nem csupán frissít, de fogyaszt is.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A feketeszeder - Rubus fruticosus - az egyik legrégebbi, gyakorlatilag ősidők óta ismert vadon termő gyümölcs, melynek bogyói folyamatosan érnek július végétől szeptember végéig. Tüskés változata erdőszélen, árokparton, félárnyékos, ligetes helyeken él.

A növény tüskétlen, nagyobb szemű változatát amerikai szakemberek nemesítették, és nem annyira gyümölcséért, inkább buja indái miatt telepítik a hazai kertekbe is - élősövényként. Napjainkra azonban egyértelművé vált, hogy a feketeszeder számos egészségügyi szempontból hasznos tulajdonsággal bír.

Zsírégető, anyagcsere-pörgető csodagyümölcs

A feketeszedret elsősorban növényi festékanyagainak - antocianin-tartalmának - köszönhető antioxidáns tulajdonsága kapcsán szokták említeni. Ezek a természetes vegyületek a szervezetbe jutva semlegesítik a káros környezeti hatásokból eredő, sejtöregítő, rákkeltő szabadgyököket.

Amellett, hogy a szeder fogyasztása segít csökkenteni a daganatos betegségek kialakulásának esélyét, a fogyókúrádat is sikeressé teheti. Magas rost- és gyümölcssavtartalmának köszönhetően felpörgeti az anyagcserét, serkenti az emésztés folyamatát. Számos zsírégető vegyületet is tartalmaz, így például gazdag C-vitaminban, de van még benne B1- és B6-vitamin is - melyek szerepet játszanak a szénhidrátok és zsírok lebontásában

Magas káliumtartalmának köszönhetően pedig segít megszüntetni a has tájékán könnyen felhalmozódó folyadékot - így hatásosan karcsúsít.

Gyulladáscsökkentő hatás

A szeder mindemellett jó szalicilátforrás is: ez a hidroxi-benzoe-fenol sav segít a szervezetnek leküzdeni a fertőzéseket, emellett fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatással is bír.

Tehát az emésztőrendszerben kialakult kisebb gyulladásos folyamatok enyhítésében is hasznos lehet a feketeszeder fogyasztása.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Így fogyaszd a szedret, ha fogyni akarsz!

Napi 15 szem szeder nagyjából 75 gramm - ennyit mindenképpen érdemes fogyasztanod, ha szeretnéd kihasználni a gyümölcs zsírégető, anyagcsere-pörgető hatását. Bár a savanykás szeder kiválóan feldobja a nyári süteményeket, ha fogyni akarsz, inkább nyersen, magában edd. Fogyaszthatod tízóraira, uzsonnára, de a főétkezések előtt vagy után is érdemes bekapnod pár szemmel - segíti az emésztést.

Szereted a feketeszedret?

Ezt is szeretjük