Émelygés, hasi görcsök, teltségérzet
Az epekő tünetei és kezelése
A hazai lakosság 10%-át érinti a probléma. Figyelj oda a tünetekre, és kerüld el a szövődményeket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az epe egy igen fontos emésztőnedv, melyet a máj választ ki. Az epe a májból az epeutakon áthaladva az epehólyagba jut. Itt egy darabig tárolódik, besűrűsödik, majd az étkezések hatására az epevezetéken át a vékonybélbe ürül. Itt fejti ki fő funkcióját: a zsírok emésztésének elősegítését.

Európa-szerte népbetegségnek számít az epekő, hiszen a lakosság 15-18%-át érinti. Ám az esetek nagy részében az epekő évekig észrevétlen marad, és csak véletlenül – egyéb orvosi vizsgálat során – derül fény a problémára. A betegség előfordulási esélyeit csak növeli a túlsúly, a cukorbetegség, valamint a magas vérzsírérték. Mindennek tudatában valószínűsíthető, hogy az elkövetkezendő években ez az amúgy is magas százalék emelkedni fog.

Intő jelek

A probléma többnyire akkor kezd el panaszokat okozni, amikor az epehólyag fala begyullad. De az is előfordul, hogy az epekövek - méretüknél fogva - elzárják az epehólyag kivezető csövét, igen kellemetlen tüneteket okozva ezzel. Érdemes odafigyelned az első jelekre, hogy megelőzd a nagyobb bajt. Az epekő legismertebb tünete az epegörcs, de ezen kívül még számos egyéb panasz utalhat a betegségre. Ezek a tünetek a követezők:


  • émelygés
  • teltségérzet
  • zsíros ételek fogyasztása utáni rosszullét
  • hányinger, rossz közérzet
  • bizonytalan felső hasi fájdalom.

Az epekő kialakulásának okai

Az epekövek legnagyobb része koleszterinből jön létre. Kialakulásuk oka így lehet a fokozott koleszterin-kiválasztás, a májfunkciók zavara, az epe hosszas pangása az epehólyagban, valamint az epeutak fertőzéses gyulladása.

A kicsapódó koleszterin kezdetben homokfinomságú szemcséket alkot, de idővel több centiméter nagyságú kövekké nőhet.

A betegség szövődményei

Ha idejében orvoshoz fordulsz, sok kellemetlen problémától megkímélheted magad. Minél hosszabb ideig vannak ugyanis jelen a szervezetben az epekövek, annál nagyobb eséllyel alakul ki valamilyen szövődményük. Az epevezetékbe kerülő kő hatására a vezeték elzáródhat, aminek következtében sárgaság, valamint epeúti gyulladás alakulhat ki. Súlyosabb esetekben előfordulhat, hogy az epehólyagot átfúrva az epekő a hasüregbe kerül. Végül pedig a hosszasan fennálló epekövesség növelheti az epehólyagrák kialakulásának kockázatát is.

Az epekő megelőzése

Az epekő legbiztosabb megelőzési módszere az elhízás elkerülése. Mivel a túlsúly igen komoly rizikófaktor a betegségre nézve, szerencsés a kilókat egészséges keretek között tartani. Ennek eléréséhez hozzásegít az egészséges étrend és a rendszeres mozgás.

Ha már kialakult

Bevált orvosi gyakorlat, hogy a kisebb, panaszokat nem okozó epeköveket nem szükséges bolygatni – a műtét elkerülhető. Ilyen esetekben viszont fontos a zsírszegény, alacsony energiatartalmú étrend. Ezen kívül az is nagyon lényeges, hogy egyszerre mindig csak keveset egyél, ugyanakkor igyál sok folyadékot.

Ha azonban nagyobb méretű epekőről van szó, mely kellemetlen panaszokat is okoz, elkerülhetetlen a műtét. A leggyakoribb műtéti eljárás a hastükrözéses epehólyag-eltávolítás. Ebben az esetben egy apró vágáson keresztül elvégezhető az operáció, melynek köszönhetően nem teszik ki felesleges megterhelésnek a beteg szervezetét.

OLVASD EL EZT IS!

legkoondicionalo
  • légkondicionáló
  • tünetek és betegségek

3 súlyos betegség, amit a légkondicionáló okoz

csipkes felso  nagy
  • gyógynövény
  • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük