Puffadás esetén gyorsan segítenek: a legerősebb emésztésserkentő magok

A bennük levő oldhatatlan rostok segítik a bélműködést.

Emésztésserkentő magok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emésztőszervi panaszoknak számos okozója lehet a helytelen étkezési szokásoktól kezdve a mozgásszegény életmódon át a stresszig, de egyes betegségek velejárója is lehet a visszatérő fájdalomérzet, a bélgörcs, a puffadás vagy a székrekedés.

Hatékony, természetes és kíméletes megoldást jelentenek ugyanis az emésztéssegítő magvak is, csak jól kell őket alkalmazni. Ha viszont nem múlnak a tünetek, orvost kell felkeresni.

Emésztést segítő magvak

A magvakat bármelyik étkezés során el lehet fogyasztani, másokat joghurttal, vízzel keverve kell lenyelni a hatékonyság érdekében. Erősségüket oldhatatlanrost-tartalmuknak köszönhetik: a rostok szinte változatlan formában haladnak át a beleken, tisztítva azokat. A magvak néhány szuper recepttel megsegítik a gyomrot, enyhítenek a belek fájdalmán, és a puffadásnak is véget vetnek.

A lenmag tele van ásványi anyagokkal, esszenciális zsírsavakkal, és az egyik leghatékonyabb anyagcsere-javító élelmiszer. Nyersen fogyasztható joghurtba, müzlibe keverve, illetve zsemlébe, pogácsába sütve.
Az útifűmaghéj magába szívja a vizet, megdagad, ezáltal tisztít, és nyugtatja a bél nyálkahártyáját. Egy kávéskanállal vízbe vagy joghurtba lehet keverni, de lisztmentes puding is készítő belőle.
A kendermag gazdag rostban, és benne található meg az egyik legkönnyebben emészthető fehérje, az edestin. Lisztbe őrölve is kapható, karakteres íze miatt pogácsák lisztkeverékébe illik leginkább.
A chiamag rostban, fehérjében és ásványi anyagokban gazdag, emellett semleges ízű, így akár egy finom chiapuding is készíthető belőle.
A szezámmag szintén tele van fehérjével, jó magnézium- és kalciumforrás, emellett az emésztési problémák legyőzésében is segít. Szezámpasztaként vagy sós süteményre szórva is ízletes, de liszt is készül belőle.
A napraforgómag az előbbieken túl jelentős kálium-, B- és E-vitamin-forrás is. Sokoldalúan fogyasztható, akár nyersen, nassolnivalóként, de pékáruk sütésére is alkalmas.
A bolhafűmag az útifűmaghoz hasonlóan duzzad meg az emésztőrendszerben, majd áramlik végig a beleken. Ezért nagyon fontos, hogy alkalmazásánál sok vizet kell inni.
A magas káliumtartalmú quinoa vagy rizsparéj álgabona, melynek fogyasztása hibátlan anyagcserét biztosít. Kiváló, gluténmentes köret húsok, zöldséges fogások mellé.
A mustármag is hatékony ellenszere a székrekedésnek és a puffadásnak: kiskanállal is fogyasztható, de fűszerként is ízletes.
A tökmagnak jelentős magnézium- és rosttartalma mellett az íze is igen finom, krémlevesekre, müzlikre szórva, de önmagában rágcsálva is jó ötlet fogyasztani.
Ezt is szeretjük