Ételmérgezést okozhat ez az előrecsomagolt élelmiszer - Nagyon veszélyes baktériumok fejlődhetnek ki benne
A kutatók harminc előrecsomagolt ételt vizsgáltak meg.
Az egészséges étkezés egyre fontosabb az emberek számára, amihez a bőséges gyümölcs- és zöldségfogyasztás is hozzátartozik. A nagyvárosokban élőknek viszont gyakran luxusnak számít a friss, hazai gazdálkodásból származó növények beszerzése, ezért a szupermarketekben elérhető, előrecsomagolt zöldségeket választják. A közelmúltban végzett kutatások szerint azonban a zacskózott salátaleveleken olyan baktériumok fejlődhetnek ki, amelyek súlyos egészségügyi kockázatot jelenthetnek.
Ételmérgezést okozhat ez az élelmiszer
Mielőtt egy élelmiszer a boltok polcaira kerülne, szigorú jogszabályoknak és követelményeknek kell megfelelnie. Ezt Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tartja ellenőrzés alatt. Egyes ételek nem megfelelő tárolása vagy felhasználása azonban komoly kockázatokat rejt. Ilyen például az előrecsomagolt saláta, amelyben akár lisztéria és szalmonella is kialakulhat.
Egy 2022-ben végzett kutatás során szakértők harminc különböző, fogyasztásra kész salátát elemeztek annak függvényében, milyen mikrobiális változásokon mennek keresztül az idő múlásával. Azt találták, hogy a vizsgált termékek nagy részében olyan kórokozók fejlődtek ki, amelyek magas egészségügyi kockázatot jelentenek. Baktériumokat, élesztőgombákat, valamint egyes termékekben szalmonella- és lisztériabaktériumokat is észleltek.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Érdekesség, hogy a baktériumok annak ellenére jelentek meg a zöldségeken, hogy bármilyen külső elváltozást észleltek volna rajtuk. Dr. Primrose Freestone, a Leicesteri egyetem professzora kiemeli, hogy a termelőknek nagyon fontos, hogy betartsák az élelmiszer-biztonsági előírásokat, mert ha akár csak néhány szalmonellasejt megtalálható a zacskóban a vásárlás időpontjában, mire az asztalra tesszük, sok ezerre szaporodhat.
Így előzhető meg a baj
Ha valaki szalmonellás lesz, a betegség lefolyása általában egy hétig tart, magas lázzal, hányással és hasmenéssel jár. Ami azért veszélyes, mert könnyen kiszáradhat, és akár kórházba kerülhet, szélsőséges esetben pedig bele is halhat. Főként az idősek, a gyerekek és a legyengült immunrendszerű betegek vannak veszélyben.
Kimon Karatzas, a Reading egyetem élelmiszer-mikrobiológiai adjunktusa szerint a fertőzés elkerülés érdekében célszerű vágatlan, friss növényeket vásárolni, de azokat is meg kell mosni fogyasztás előtt, még akkor is, ha már mosott. Emellett az is fontos, hogy hűtőben tároljuk a salátákat, mert a hideg gátolja a kórokozók elszaporodását.
Szabad megenni a tofut nyersen? Ezeket a szempontokat kell figyelembe venni
A cikkből kiderül, hogy ehető-e a nyers tofu, avagy sem.
Elolvasom(A képek forrása: Getty Images Hungary)