Injekcióval lesz gyógyítható az elhízás a jövőben a tudósok szerint

Friss kutatás

Lehet, hogy a jövőben csak egy oltásra lesz szükség a túlsúly ellen?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jó hírrel szolgálnak a tudósok azoknak a túlsúllyal küzdő pácienseknek, akiknek nem elég erős az akaraterejük egy szigorú diétához, vagy akiknél az életmódváltás önmagában nem eredményezett súlyvesztést: egy új vakcina képes elősegíteni a zsírégetést.

A BioMed Central gondozásában megjelent szaklapban, a Journal of Animal Science and Biotechnologyban közölték az eredményeket, amelyek reményt jelenthetnek a túlsúllyal küzdőknek.

A zsírnövesztés lassabb, a zsírégetés gyorsabb lesz

A tanulmány szerint a vakcina a JH17-re és JH18-ra, két szomatosztatinra, vagyis peptidre fejti ki a hatását. A peptid egy aminosavakból álló lánc, amelyekből a hormonok felépülnek, a hormonok célja pedig az, hogy közvetítsék az információt a szervek között.

A szomatosztatin a növekedési hormonokkal és az inzulintermeléssel is összefüggésben áll, vagyis a JH17 és a JH18 által közvetített információk képesek befolyásolni a súlygyarapodást, illetve az anyagcserét.

Peptideket egyébként a testépítők is használnak tömegnövelés céljából, azonban az orvosok csak most fedezték fel, hogy a hormon megváltoztatásával az ellenkező hatást, vagyis a testsúly csökkenését is elérhetik.

Túlsúly elleni védőoltás

Az új oltóanyag módosított szomatosztatint tartalmaz, amely ara készteti a szervezetet, hogy antitesteket termeljen, így lényegében megakadályozza, hogy a testsúly tovább gyarapodjon, anélkül, hogy a valódi növekedési hormonokat befolyásolnák.

Így tehát nem csökken a szervezet energiaszükséglete, ugyanannyi kalória ég el, azokból viszont nem termelődnek zsírsejtek.

10%-kal csökkent a testzsír

A kutatásban részt vevő Keith Haffer, a Braasch Biotech LLC munkatársa a Journal of Animal Science and Biotechnologyban közölt tanulmányban elmondta, hogy a kísérlet során túlsúlyos hím egereken próbálták ki az oltóanyagot.

Az egereket két, tíz-tíz fős csoportra osztották, és mindkét csoportot magas zsírtartalmú diétán tartották. A nyolchetes kísérlet alatt az egereket kétszer oltották be, egyszer a megfigyelés kezdetekor, egyszer pedig a 22. napon - az egyik csoport tagjait a módosított szomatosztatinnal, a kontrollcsoportot pedig sóoldattal.
Négy nappal az első injekció után a módosított szomatosztatinnal kezelt egerek testsúlyuk 10%-ától szabadultak meg - nem mutatkozott azonban súlycsökkenés a sóoldattal beoltott egerek között.

A kísérlet végén megállapították, hogy mind a két oltást követően antitestek termelődtek a szomatosztatinnal beoltott egerek szervezetében, ennek köszönhetően pedig jelentősen - körülbelül 10%-kal - csökkent testük zsírtömege, anélkül, hogy hogy az inzulinszintjük vagy a növekedési hormonjaik értéke eltérést mutatott volna a normálistól.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Keith Haffer a kutatásról

- Ez a tanulmány bizonyítja, hogy az elhízás igenis kezelhető orvosi segítséggel, és hogy a fogyás már egy injekció segítségével is elérhető. Bár a vakcinának még több teszten is végig kell mennie, mielőtt embereken is alkalmazható lesz, az egereken végzett kísérletek alapján valószínűsíthető, hogy az oltóanyag az emberek számára is gyógyszer és műtét nélküli esélyt teremt majd arra, hogy megszabaduljanak a túlsúlyuktól - magyarázta Keith Haffer.

Ezt is szeretjük