Ez az egy étel önmagában csökkenti a cukorbetegség kialakulását – Döbbenetes eredmény a kutatásban

A Semmelweis Egyetem tanulmányából kiderül, bizonyos élelmiszerek javíthatják az inzulinérzékenységet és így meggátolhatják a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

Gombával az inzulinrezisztencia ellen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ígéretesek lehetnek az ehető gombák az anyagcsere és a vércukorszint szabályozásában – derül ki a Semmelweis Egyetem friss tanulmányából. Világszerte több százmillió embert érint a 2-es típusú cukorbetegség, melynek kialakulásában meghatározó az inzulinrezisztencia.

A magyar kutatók szerint a gyógyhatású gombák bioaktív vegyületei, mint a poliszacharidok és terpenoidok, megelőzhetik vagy mérsékelhetik az IR-t. 

Gombával az inzulinrezisztencia ellen

A csiperkegomba, a shiitake vagy akár a laskagomba  melyek a nyugati étrendnek is gyakori elemei  megelőző vagy kiegészítő terápiaként szolgálhatnak az inzulinrezisztencia kezelésében, áll az International Journal of Molecular Sciences folyóiratban nemrég közzétett összefoglaló publikációban.

cukorbetegseg
Fotó: Microgen Images/science Photo Li / Getty Images Hungary

Ha a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra, ez emelkedett glükózszinthez vezethet a véráramban, károsítva a sejteket, szöveteket. Az inzulinrezisztenciából pedig idővel 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki, ami világszerte 830 millió embert érint (és 5 millió életet követel) az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint. A Magyar Diabetes Társaság szerint Magyarországon több mint egymillióan élnek diabétesszel, ezen felül a diagnosztizálatlan esetek száma is több százezer lehet.

A Semmelweis Egyetem tanulmánya szerint a gombákban található bioaktív anyagok  poliszacharidok, terpenoidok, fenolos vegyületek, bioaktív fehérjék, valamint fontos vitaminok és ásványi anyagok  javíthatják az inzulinérzékenységet és támogathatják az anyagcserét.

A gombák poliszacharidrostjai például pozitív anyagcsere-folyamatokat indíthatnak el a hasznos bélbaktériumok táplálásával. A „jó” baktériumok segítik a tápanyagok megfelelő lebomlását és felszívódását, valamint erősítik a bélhám védelmi rendszerét, így csökkentve a krónikus gyulladás rizikóját, mely fontos tényező az inzulinrezisztencia kialakulásában. Ezek a poliszacharidok mérséklik a cukrok és a zsírok felszívódását is, segítve a testsúlyszabályozást, mely kulcsfontosságú a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében.

 A legújabb kutatások szerint a bélrendszer egészsége kulcsszerepet játszik a testsúlytöbblet és a cukorbetegség kialakulásában is  mondja dr. Németh Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának biológusa, a tanulmány első szerzője.  Helyes étrenddel, az egészséget szolgáló bélbaktériumok megfelelő támogatásával javíthatjuk az inzulinérzékenységet és az anyagcsere-funkciókat.

gomba
Fotó: Guido Mieth / Getty Images Hungary

A gombák bioaktív összetevőinek további hatásai, melyek javíthatják az inzulinrezisztenciát:

  • A glükóz felszívódásának szabályozása: vegyületeik az emészthető poliszacharidokat bontó enzimek gátlásával lassítják a glükóz véráramba jutását, megelőzve a hirtelen vércukorszint-emelkedést.
  • Glükózfelvétel fokozása a vérből a sejtekbe: javítják az inzulin-jelátvitelt, hatékonyabbá téve a sejtek glükózellátását.
  • Inzulintermelés támogatása: hatóanyagaik fokozzák a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek inzulintermelését. Emellett a GLP-1 nevű hormon szintjének növelésével megóvhatják azokat a sejthaláltól, ezzel is fenntartva az egészséges inzulintermelődést és vércukorszintet.
  • Zsíranyagcsere optimalizálása: csökkentik a káros zsírlerakódást, mivel elősegítik a szabad zsírsavak felhasználását az izomszövetben, miközben támogatják annak egészséges működését.
  • Zsírszövet működésének javítása: a kórosan megnövekedett zsírszövet már főként gyulladást okozó anyagokat termel, fokozva az inzulinrezisztencia kialakulásának veszélyét. A gombák segíthetnek a zsír egészséges raktározásában és felhasználásában, illetve támogatják az úgynevezett adiponektin termelődését is, mely gyulladáscsökkenő, így hozzájárulnak az anyagcsere egyensúlyának fenntartásához.
GettyImages-2154177117
Fotó: Douglas Rissing / Getty Images Hungary

 A gombák természetes vegyületeiben valós lehetőség rejlik az egészséges anyagcsere-folyamatok helyreállítására  magyarázza dr. Németh Zsuzsanna.  A természetes gyógymódok és a megelőző szemléletű életmód előtérbe kerülésével az ehető gombák is kiegészítő terápiás lehetőséget nyújthatnak a cukorbetegség kezelésében.

Az ehető gombák a kiegyensúlyozott étrend részeként bármikor fogyaszthatók, de diagnosztizált betegség esetén táplálékkiegészítőként csak orvosi felügyelet mellett javasoltak  figyelmeztet a szakember. Kivonatként ugyanis töményebb és dúsított formában jutnak a szervezetbe, és ez nem megfelelő használat esetén káros is lehet.

Cukorbetegséget és gyulladást okozhat, ha ezt iszod: sokkal veszélyesebb, mint eddig gondolták

A legújabb kutatások szerint ezeknek az italoknak a fogyasztása messze nemcsak elhízáshoz, hanem komolyabb betegségekhez is vezethet.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük