Egyszerű vérvétellel kimutatható a rák?

Forradalmi áttörés

A legújabb kutatásoknak köszönhetően a jövőben a rákdiagnosztika jelentősen könnyebb lesz.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az orvostudomány fejlődésével egyre több betegség diagnózisa egyszerűsödik, minek köszönhetően az egészségügyi problémák idejében tetten érhetők - ezáltal a gyógyításuk is eredményesebbé válhat.

Az elmúlt években megjelent somatoinfra-vizsgálat mellett például nemrégiben fejlesztették ki a Hepatitis C szűrését leegyszerűsítő nyáltesztet, most pedig egy újabb forradalmi szűrővizsgálatról, az úgynevezett folyadék-biopsziáról számolhatunk be. A diagnosztikai eljárásnak köszönhetően a daganatos betegségek felismerése gyorsabbá és fájdalommentessé válhat.

A rák viselkedése

A daganatos betegségek kialakulásához genetikai, környezeti, valamint életmódbeli tényezők vezethetnek. Amikor egy sejt DNS-e károsodik, először megpróbálja önmagát úgymond kijavítani. Ha ez nem sikerül, sejtöngyilkosságot, más néven apoptózist követ el, esetleg leállítja a sejtosztódást. Amennyiben egyik sem következik be, a rendellenesen működő sejt osztódásba kezd.

Az önmagukat reprodukáló sejtekből pedig kialakul a tumor. A daganat negatívan befolyásolja az egészséges sejtek, szövetek működését. A belőle leszakadó tumorsejtek a vér és nyirokkeringés útján a test különböző pontjain áttéteket hozhatnak létre. Az idő előrehaladtával a rákos sejtek annyi energiát használnak fel a működésükhöz, hogy az egészséges sejtek és szövetek számára már nem marad.

Így működik a rákteszt

Az úgynevezett CTC-technológiát már pár évvel ezelőtt kidolgozták a Massachussettsi Általános Kórház orvosai. A rákteszt lényege, hogy a tumorból leszakadt, véráramba jutott ráksejteket szűri ki. Segítségével azonban napjainkig csak megszámolni tudták a rendellenes működésű sejteket. Ma már a szakemberek odáig jutottak, hogy minőségi vizsgálatnak is alávethetik a sejteket.

Képeken 13 durva rákkeltő!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Nicholas Dracopoli - a kutatást végző Johnson and Johnson gyógyszeripari cég biotechnológiai egységének alelnöke - szerint ma már a sejten belül zajlódó molekuláris változások leírására is képesek. Ez pedig megmutatja a szakemberek számára, hogy pontosan mely kémiai átalakulások vezetnek a betegség előrehaladásához.

Kiválthatja a biopsziát

A CTC-technológia segítségével a vérmintában elkülöníthetők a rákos sejtek, így az eljárás helyettesítheti a fájdalmas - és sokszor nem veszélytelen - biopsziát. Mivel a vérvétel a szövetmintavételhez képest egy jóval egyszerűbb diagnosztikai eljárás, gyakrabban ismételhető, így a betegség folyamata is nyomon követhető.

Rákszűrés évente

Míg a legújabb teszt piacra dobására még várnod kell, addig a méhnyakrákszűrést érdemes minden évben elvégeztetned nőgyógyászoddal.

Egészségügyi előrejelzés

A folyadék-biopsziának nevezett eljárásnak köszönhetően a jövőben a szakemberek többet tudhatnak meg a daganatos betegségek természetéről, ami egy lépéssel közelebb visz a rák gyógyításához. Az eredmények nyomán már létre is jött a szakmai együttműködés klinikai kutatók, a Verindex cég - mely az Amerikai Egyesült Államokban piacra dobta a tesztet - és a Johnson and Johnson között.

Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!

Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Mindennek köszönhetően a jövőben személyre szabottabb lehet a rákdiagnosztika, valamint felgyorsulhat a gyógyszerfejlesztés folyamata. Az előrejelzések szerint még körülbelül három-öt év kell ahhoz, hogy széles körben is alkalmazható legyen a vérteszt.

Ezt is szeretjük