A 3 legegészségesebb cukorhelyettesítő

És 3 tiltólistás

Mivel helyettesítheted a cukrot a hétköznapokban? Milyen mesterséges anyagokat kerülj el messziről?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyarok naponta átlagosan tíz deka cukrot fogyasztanak, ami évente fejenként 35 kilót tesz ki. Ennek nagyjából a tizede lenne ideális. A túlzott cukorfogyasztás amellett, hogy hizlal, károsítja a vese szűrőrendszerét, emeli a vér inzulinszintjét, és tulajdonképpen az egész anyagcserére vonatkozó következményei vannak.

A cukor vagy szacharóz egy rész gyümölcscukorból és egy rész szőlőcukorból áll, melyet nálunk elsősorban cukorrépából állítanak elő, a trópusi országokban pedig cukornádból. A cukor megnevezés alatt azonban nemcsak a kristálycukor értendő, a porcukor, a nádcukor, a barna cukor, a kandiscukor is ide tartozik. De vajon mely édesítőszereket érdemes fogyasztanod?

Szőlőcukor

Természetes formájában a gyümölcsökből és a mézből származik ez a cukorfajta, mely azonban burgonya- vagy kukoricakeményítőből is kinyerhető. A dextróz vagy glükóz néven is ismert cukor a test legfontosabb energiaszállítója. Az agy és a vörösvértestek is a szőlőcukorból nyerik az energiájukat, ám mivel ennek előállítására a szervezet is képes, ezt az anyagot nem feltétlenül kell folyamatos szőlőcukor-rágcsálással bevinned.

A szőlőcukor gyorsan felszívódik, és hirtelen megnöveli a vércukor- és inzulinszintet, sportolóknak, gyerekeknek és szívbetegeknek ezért különösen ajánlott. Érdemes azonban figyelned arra, hogy a megemelkedett vércukorszint gyorsan le is csökken, és ezt azonnal éhségérzet követi. Ötszáz gramm szőlőcukor körülbelül háromszáz forintba kerül, és bármelyik élelmiszerboltban megvásárolhatod.

Méz

A méz energiatartalma csak egy kicsit alacsonyabb, mint a cukoré - körülbelül 320 kcal/100 g -, ám rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. Kalcium-, kálium-, vas-, mangán-, C-vitamin- és biotintartalma is igen magas - ráadásul baktériumölő hatású is. Ha azonban nem szeretnél hízni, csak mértékkel fogyaszd. A méz ára fajtánként változik, 1000 g akácméz körülbelül 1000-1500 forintba kerül, a vegyes virágméz ennél valamivel olcsóbb, és élettani szempontból előnyösebb tulajdonságokkal bír.

Stevia - jázminkapóca

A cukorhelyettesítők közül talán a jázminkapóca - Stevia rebaudiana - nevű édes növény bír a legkevesebb mellékhatással. Épp ezért napjainkban egyre több táplálkozási szakértő ajánlja a fogyasztását. Levelei harmincszor édesebbek a cukornál, nem hizlal, nem okoz fogszuvasodást, ráadásul gátolja a baktériumok és vírusok szaporodását a szervezetben.

Cukorbetegek is fogyaszthatják, illetve Candida-diéta alatt is kiváló választás. Levelét használhatod szárított formában teához vagy süteményekhez is. Ha nem szeretnéd otthon nevelni a gyógynövényt, a belőle előállított édesítőszert megvásárolhatod gyógynövényboltokban is: 50 g körülbelül ezer forintba kerül.

Csak mértékkel fogyaszd!

Szacharin - E 954

A kesernyés mellékízű, a cukornál kétszázszor édesebb anyagból a megengedett napi mennyiség 2,5 mg/kg. A kutatási eredmények nem tudták egyértelműen bizonyítani, hogy az édesítőszer rákkeltő, ám az Amerikai Egyesült Államokban 1973-ban betiltották.

Ciklamát - E 952

A szintetikus fehér por harmincszor édesebb a szacharóznál. Az Amerikai Egyesült Államokban sok helyen betiltották, mert vizsgálatok szerint rákkeltő. Az Európai Unióban a napi megengedett mennyiség 7 mg/kg. Mesterséges, valamint csökkentett cukortartalmú élelmiszerek édesítésére használják.

Aceszulfám-K - E 950

A szacharinnál kétszázszor édesebb anyag a szervezetben nem bomlik le, változatlan formában távozik. Megengedett mennyisége naponta 9 mg/kg. Rágógumik, cukormentes üdítők, alkoholos italok, csokoládék ízesítéséhez használják. Állatkísérletek eredményei szerint rákkeltő.

Ezt is szeretjük