Az egészséges táplálkozásra törekvők, túlsúlytól szabadulni vágyó diétázók gyakran fogyasztanak salátákat, amelyeket különböző öntetekkel dobnak fel, hogy változatosabbak és ízletesebbek legyenek.
A bolti salátaöntetek ugyanakkor többnyire nem jelentik a legjobb választást, az egyébként egészséges, kalóriaszegény fogás előnyeit is alááshatják, ha bővelkednek például hozzáadott cukorban és sóban. Akadnak azonban olyan opciók is öntet gyanánt, amelyek még jobbá tehetik az ételt.
Egészséges salátaöntetek
Az egészséges salátaöntetek nemcsak finomabbá teszik a fogást, hanem többféleképpen is támogatják a szervezetet, segíthetnek például a vércukorszint stabilizálásában vagy a koleszterinszint és a gyulladás csökkentésében.

A szezámmagból készülő tahini a hummusz alapanyaga. Antioxidáns hatású vegyületekben gazdag, bizonyos összetevői, így például a benne található, egyszeresen telítetlen zsírsavak pedig gyulladáscsökkentő hatásúak. Amennyiben salátaöntetként fogyasztanád, citromlével és vízzel ízlés szerint hígíthatod a pasztát.
Fotó: Getty Images Hungary

A citromos vinaigrette frissítően hat a salátán. Keverj hozzá össze szívbarát extraszűz olívaolajat és citromlevet egyenlő arányban, majd ízesítsd egy kevés sóval, illetve ízlés szerint borssal.
Fotó: Getty Images Hungary

Az almaborecet különösen hasznos inzulinrezisztencia és 2-es típusú cukorbetegség esetén, ugyanis növelheti az inzulinérzékenységet, és csökkentheti a vércukorszintet. Egy kanál almaborecetet keverj össze két kanál extraszűz olívaolajjal, adj hozzá zúzott fokhagymát és ízlés szerint oregánót, majd locsold meg vele a salátád.
Fotó: Getty Images Hungary

A natúr görög joghurt jó forrása a kalciumnak, fehérjének, B12-vitaminnak és a probiotikumoknak. Önmagában is megállja a helyét salátaöntetként, ám feldobhatod egy kevés mustárral, citromlével, olívaolajjal, valamint frissen őrölt borssal is a még jobb ízélmény érdekében.
Fotó: Getty Images Hungary

A frissítő menta nyugtatja a gyomrot, támogatja az emésztést. Apríts fel fél maroknyi levelet, és keverd natúr joghurthoz, majd adj hozzá néhány csepp citromlevet. Uborkához, jégsalátához különösen jól illik.
Fotó: JulijaDmitrijeva / Getty Images Hungary

Az olasz gasztronómiában nagy népszerűségnek örvendő balzsamecet izgalmas, gazdag ízvilágú, önmagában is feldobja a salátát. Vizsgálatok szerint támogatja az emésztést, csökkentheti a koleszterinszintet és a vércukorszintet is.
Fotó: bhofack2 / Getty Images Hungary

Négy evőkanál olívaolajhoz keverj két evőkanál citromlevet, ízlés szerint chilipelyhet, illetve zöldfűszereket, például koriandert vagy rozmaringot. A chili kapszaicint tartalmaz, ami egyes kutatások szerint csökkentheti az étvágyat, és fokozhatja a zsírégetést.
Fotó: By Eve Livesey / Getty Images Hungary

A rostokban, egészséges zsírokban és fehérjében gazdag kesu javítja a koleszterinértékeket, segít a vércukorszint stabilizálásában és a szív egészségének megóvásában. Salátára szórva is remek, de öntetet is készíthetsz belőle, ehhez egy marék kesudiót önts le annyi vízzel, ami épp ellepi, adj hozzá néhány csepp citromlevet, egy kevés sót és borsot, majd aprítógépben dolgozd krémesre.
Fotó: Getty Images Hungary
Prémium vitaminok szerves forrásából
Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.
Promóció
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)