Milyen alkoholt iszol a leggyakrabban? Ilyen betegséget okozhat hosszú távon

Te mit iszol szívesen? Milyen mennyiségben és milyen gyakran?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A WHO adatai szerint az alkohol 3,3 millió ember haláláért tehető felelőssé minden egyes évben, azt tekintve pedig, hogy a lakosság körülbelül 38%-a fogyasztja a világban, közülük átlagosan csupán egyvalaki is 17 liter tiszta alkoholt iszik meg évente. Ez a mennyiség hatalmas, Magyarországról pedig köztudott, hogy élen jár e tekintetben, a magyarok átlagfogyasztása ugyanis fejenként egy évben több mint 14 liter tiszta szesz.

Az Egészségügyi Világszervezet tájékoztatói anyagai szerint az alkohol több mint kétszázféle betegséget és sérülést képes okozni, többek között fokozza a májbetegségek, a vérszegénység, a keringési rendellenességek, a magas vérnyomás és a bőrproblémák kialakulásának kockázatát, növeli a vérrögök kialakulásának, ezáltal pedig az agyvérzés és a szívroham valószínűségét, nem beszélve arról, hogy gyengíti az immunrendszert, ezáltal fogékonyabbá tesz a fertőzésekre, valamint a rák több típusának kialakulásáért is felelőssé tehető.

Persze mindezen problémák elsősorban az alkohol nagyobb mennyiségű és hosszabb távon való fogyasztása esetén állhatnak fenn, illetve nem véletlen az sem, hogy bizonyos típusok esetén, elsősorban például a bornál a kis mennyiséget még egészségjavító hatásúnak is tartják.

Az Oxfordi Egyetem kutatóinak ajánlása szerint a legmagasabb érték, amit egészségkárosodás nélkül el lehet fogyasztani egy nap, nők esetében legfeljebb egy-két pohár sör, 1-2 deciliter bor vagy maximum 0,5 deciliter tömény szesz.

Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb alkoholtartalmú italból fogyaszt valaki nagyobb mennyiséget, annál károsabb lehet, végeredményben azonban az összes alkohol mennyisége számít, ami az italok típusától függetlenül is komoly egészségügyi kockázatokhoz, betegségekhez vezethet hosszú távon. Mindazonáltal nem árt, ha tudsz egyet s mást a különböző italok eltéréseiről is. Nézd meg a képeket!

A sör 2-6%-os alkoholtartalmával az ártalmatlanabb alkoholos italok közé tartozik, ha lehet ilyet mondani, ha azonban túl sokat iszik meg belőle az ember, ugyanolyan káros lehet, mint a töményebb italok, ennek szempontjából ugyanis a tiszta alkohol mennyisége számít. Vannak kutatások, melyek szerint kis mennyiségben a sör még véd is bizonyos betegségektől - erről ide kattintva olvashatsz bővebben -, fontos azonban tudni, hogy felfúvódást és puffadást okozhat, szénhidráttartalma miatt pedig könnyű elhízni tőle - bár ez más alkoholos italok esetében is igaz. Vannak továbbá, akik érzékenyek lehetnek bizonyos élesztőkre, reflux esetében pedig tovább súlyosbíthatja a tüneteket a fogyasztása. Bár utóbbi az alkoholra általában véve is igaz, a szénsav miatt a sörre különösen.

A vörösbor limitált mennyiségben fogyasztva számos jótékony egészségügyi hatást tudhat a magáénak - erről korábbi cikkünkben, ide kattintva is olvashatsz -, 8-20%-os alkoholtartalmával pedig szintén a kevésbé káros italok közé tartozik, legalábbis azonos mennyiség elfogyasztását tekintve. A benne található anyagok azonban, például a tannin, illetve a szulfit, az arra érzékenyeknél problémákat, például fejfájást okozhatnak - erről ide kattintva olvashatsz -, a vörös szőlő héja továbbá melatonint tartalmaz, mely erőteljes álmosító hatást válthat ki.

A fehérbor hasonló hatásokkal bír, mint a vörös, az álmosító hatás azonban kevésbé jelentkezik, mindemellett esetében az ugyanakkora mennyiség elfogyasztása során jelentkező fejfájástól is kevésbé kell tartani.

A pezsgőről nem véletlenül tartják úgy, hogy hamar az ember fejébe száll, esetében ugyanis az alkohol hamarabb a véráramba kerül, és gyorsabban hat a szervezetre, ezáltal azonban általában talán kevesebbet is isznak belőle. A szénsavra vonatkozó további negatív hatások ebben az esetben is ugyanúgy állnak, mint a sör tekintetében.

Az olyan világos színű, töményebb italokat, mint a vodka, a gin vagy a fehérrum, általában legalább 40%-os alkoholtartalom jellemzi, így a káros hatások is jóval könnyebben és intenzívebben jelentkezhetnek, így nagyon fontos vigyázni a mennyiségi korlátokra.

Bár a pálinkáról úgy tartja a népi bölcsesség, hogy sok mindenre gyógyírt jelent, 40-50%-os alkoholtartalma miatt ugyanúgy igaz rá mindaz, ami előbbiekre.

Szintén igaz ugyanez a 40%-nál is több alkoholt tartalmazó, sötétebb italokra, mint amilyen a whisky, a rum és a tequila, ezekről azonban fontos lehet azt is tudni, hogy nagyobb mennyiségben tartalmaznak úgynevezett kongenereket - ezek a vegyületek az erjesztés során jönnek létre, és enyhén mérgező mellékterméknek számítanak -, melyek fokozzák a másnaposság tüneteit.

Pusztító képek! Szörnyű, mit tesz a testeddel az alkohol

Lapozd át galériánkat, és nézd meg, milyen pusztítást végezhet szervezetedben az alkohol!

Pusztító képek! Szörnyű, mit tesz a testeddel az alkohol

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük