Milyen alkoholt iszol a leggyakrabban? Ilyen betegséget okozhat hosszú távon

Te mit iszol szívesen? Milyen mennyiségben és milyen gyakran?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A WHO adatai szerint az alkohol 3,3 millió ember haláláért tehető felelőssé minden egyes évben, azt tekintve pedig, hogy a lakosság körülbelül 38%-a fogyasztja a világban, közülük átlagosan csupán egyvalaki is 17 liter tiszta alkoholt iszik meg évente. Ez a mennyiség hatalmas, Magyarországról pedig köztudott, hogy élen jár e tekintetben, a magyarok átlagfogyasztása ugyanis fejenként egy évben több mint 14 liter tiszta szesz.

Az Egészségügyi Világszervezet tájékoztatói anyagai szerint az alkohol több mint kétszázféle betegséget és sérülést képes okozni, többek között fokozza a májbetegségek, a vérszegénység, a keringési rendellenességek, a magas vérnyomás és a bőrproblémák kialakulásának kockázatát, növeli a vérrögök kialakulásának, ezáltal pedig az agyvérzés és a szívroham valószínűségét, nem beszélve arról, hogy gyengíti az immunrendszert, ezáltal fogékonyabbá tesz a fertőzésekre, valamint a rák több típusának kialakulásáért is felelőssé tehető.

Persze mindezen problémák elsősorban az alkohol nagyobb mennyiségű és hosszabb távon való fogyasztása esetén állhatnak fenn, illetve nem véletlen az sem, hogy bizonyos típusok esetén, elsősorban például a bornál a kis mennyiséget még egészségjavító hatásúnak is tartják.

Az Oxfordi Egyetem kutatóinak ajánlása szerint a legmagasabb érték, amit egészségkárosodás nélkül el lehet fogyasztani egy nap, nők esetében legfeljebb egy-két pohár sör, 1-2 deciliter bor vagy maximum 0,5 deciliter tömény szesz.

Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb alkoholtartalmú italból fogyaszt valaki nagyobb mennyiséget, annál károsabb lehet, végeredményben azonban az összes alkohol mennyisége számít, ami az italok típusától függetlenül is komoly egészségügyi kockázatokhoz, betegségekhez vezethet hosszú távon. Mindazonáltal nem árt, ha tudsz egyet s mást a különböző italok eltéréseiről is. Nézd meg a képeket!

Pusztító képek! Szörnyű, mit tesz a testeddel az alkohol

Lapozd át galériánkat, és nézd meg, milyen pusztítást végezhet szervezetedben az alkohol!
Ezt is szeretjük