Ezek a borok okoznak fejfájást! 5 összetevő, ami veszélyes lehet

A következő anyagok felelhetnek azért, ha a borfogyasztás hatására megfájdul a fejed.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem csupán másnap sajoghat a fejed, ha alkoholt fogyasztasz. A bor akár a fogyasztása közben is fejfájást idézhet elő.

Hogy pontosan milyen összetevők is okozhatják ezt, illetve mi a különbség e téren az egyes borfajták között, arról az alábbiakban olvashatsz.

A fejfájást okozó összetevők a borban

Szulfitok

A kén - mint szulfit - leginkább kén-dioxid formájában kerül a borba, tartósítószerként működik. Fertőtlenítő hatású, azért adják az italhoz, hogy elpusztítsa a káros mikrobákat, amik meggátolnák az erjedést. Nem törvényszerű, hogy fejfájást idézzen elő, de az arra érzékenyeknél szinte minden fogyasztás alkalmával így történik.

Aminok

Az aminok nitrogéntartalmú anyagok, amelyek elsősorban a vörösborban találhatóak meg. Az erjedésért felelős baktériumtörzsek által kiválasztott tiramin és hisztamin fejfájást okozhatnak azzal, hogy ellentétes hatásuk révén megterhelik az ereket: előbbi ugyanis szűkíti, míg az utóbbi tágítja azokat. De a feniletilamin is kiválthatja a kellemetlen érzést.

Cukor

A borban természetes módon cukor is van, amelynek egy része az erjedés során alkohollá alakul át, másik része azonban visszamarad - az édes boroknál nagyobb mennyiségben. Azért alakulhat ki fejfájás, mert a cukor megköti a vizet a szervezetben, ami dehidratációhoz vezet.

Fejfájás-csillapítás gyógyszer nélkül: Képeken 8 könnyű jógagyakorlat

Nézegess képeket!

Elolvasom

Tanninok

A tanninok is elsősorban a vörösborban fordulnak elő. Nem tudni biztosan, hogy miért eredményezhetnek fejfájást, egy feltételezés szerint növelik az agy szerotonintermelését, és erre a változásra reagálhat így a szervezet.

Ezek a borok okoznak fejfájást

A vörösboroknak magasabb a tannin-, illetve szulfittartalma, az édes fajtákban pedig több a cukor. A legveszélyesebbek tehát fejfájás szempontjából az édes vörösborok, illetve az édes desszertborok, ezekből egy-egy pohárnál nem tanácsos többet fogyasztanod.

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük