Ezek a borok okoznak fejfájást! 5 összetevő, ami veszélyes lehet
A következő anyagok felelhetnek azért, ha a borfogyasztás hatására megfájdul a fejed.
- Ismét összefogtak a Fressnapf vásárlói: közel 12 millió Ft adomány a Kutyák Határok Nélkül Alapítványnak (x)
- Korábbi évadkezdéssel és bővebb műfaji kínálattal nyit a Margitszigeti Szabadtéri Színház (x)
- Színésznőként ismertük meg, most mesekönyvet illusztrál - A karantén alatt Korponay Zsófi ezzel foglalkozik

- Angelina Jolie és Brad Pitt középső lánya jól megnőtt: a 14 éves Shiloh olyan magas, mint az anyja
- Détár Enikő és Rékasi Károly fia már 19 éves: Zsigmondból jóképű pasi lett
- Villámkvíz a magyar földrajzból: általános iskolában tudni kellett a válaszokat
- Általános iskolás tananyag: tudod, mi a szófaja a következő szavaknak? Kvíz!
- „Napi 1 szexből 8 havonta 1 lett” - Házaspárok vallomása a szexmentes kapcsolatról
Nem csupán másnap sajoghat a fejed, ha alkoholt fogyasztasz. A bor akár a fogyasztása közben is fejfájást idézhet elő.
Hogy pontosan milyen összetevők is okozhatják ezt, illetve mi a különbség e téren az egyes borfajták között, arról az alábbiakban olvashatsz.
A fejfájást okozó összetevők a borban
Szulfitok
A kén - mint szulfit - leginkább kén-dioxid formájában kerül a borba, tartósítószerként működik. Fertőtlenítő hatású, azért adják az italhoz, hogy elpusztítsa a káros mikrobákat, amik meggátolnák az erjedést. Nem törvényszerű, hogy fejfájást idézzen elő, de az arra érzékenyeknél szinte minden fogyasztás alkalmával így történik.
Aminok
Az aminok nitrogéntartalmú anyagok, amelyek elsősorban a vörösborban találhatóak meg. Az erjedésért felelős baktériumtörzsek által kiválasztott tiramin és hisztamin fejfájást okozhatnak azzal, hogy ellentétes hatásuk révén megterhelik az ereket: előbbi ugyanis szűkíti, míg az utóbbi tágítja azokat. De a feniletilamin is kiválthatja a kellemetlen érzést.
Cukor
A borban természetes módon cukor is van, amelynek egy része az erjedés során alkohollá alakul át, másik része azonban visszamarad - az édes boroknál nagyobb mennyiségben. Azért alakulhat ki fejfájás, mert a cukor megköti a vizet a szervezetben, ami dehidratációhoz vezet.
Tanninok
A tanninok is elsősorban a vörösborban fordulnak elő. Nem tudni biztosan, hogy miért eredményezhetnek fejfájást, egy feltételezés szerint növelik az agy szerotonintermelését, és erre a változásra reagálhat így a szervezet.
Ezek a borok okoznak fejfájást
A vörösboroknak magasabb a tannin-, illetve szulfittartalma, az édes fajtákban pedig több a cukor. A legveszélyesebbek tehát fejfájás szempontjából az édes vörösborok, illetve az édes desszertborok, ezekből egy-egy pohárnál nem tanácsos többet fogyasztanod.