Vörösborfogyasztás: ennyi a felső határ
Ismerd meg a vörösbor hatásait, és tudd meg, mennyit fogyaszthatsz belőle.
Napjainkban gyakran hangoztatott közhely, hogy a vörösbor egészséges. Ez az állítás különösen népszerű a borkedvelők körében. De vajon tényleg olyan egészséges a vörösbor, vagy népszerűsége inkább a borászok hatékony marketingtevékenységének eredménye?
A kérdésre dr. Csupor Dezső a Szegedi Tudományegyetem Farmakológiai Intézetének adjunktusa felel.
Szívvédő hatású vörösbor
A bor az ókortól egészen a 20. század elejéig a gyógyászat része volt, azonban szerepe folyamatosan változott. Előnyös élettani hatásai a század második felében, a mediterrán étrend előnyeinek tanulmányozása során kerültek a tudományos érdeklődés fókuszába.
Ezt követően számos epidemiológiai és farmakológiai vizsgálatban elemezték a bor potenciálisan kedvező hatásait. A szaporodó bizonyítékok eredményeként az Egészségügyi Világszervezet - WHO - 2003-ban kiadott állásfoglalása is elismeri a mértékletes alkoholfogyasztás koszorúér-megbetegedés megelőzésében betöltött szerepét.
Francia paradoxon
A borfogyasztással kapcsolatos epidemiológiai vizsgálatok eredményeként született meg a kilencvenes évek elején a francia paradoxon kifejezés.
A szókapcsolat Serge Renaud-tól származik, aki a WHO világméretű, hétmillió ember tízéves megfigyelésével végzett vizsgálatának elemzésével jutott érdekes következtetésre. A rizikófaktorokra - testtömegindex, dohányzás, vérnyomás, koleszterinszint - történő illesztés után úgy találta, hogy a franciaországi népesség körében jóval ritkábban fordul elő keringési rendszert érintő megbetegedés, mint az Egyesült Államokban vagy Angliában.
Renaud a franciák magasabb borfogyasztásával magyarázta az eltérést: Franciaországban az egy főre eső évenkénti borfogyasztás 60-70 liter, míg Angliában és az USA-ban öt-tíz liter. Itt meg kell jegyezni, hogy hazánkban az egy főre eső éves borfogyasztás körülbelül 30 liter, amivel az Európai Unió középmezőnyében vagyunk.
Az egy főre eső alkoholfogyasztásban, a jelentős sör- és még jelentősebb tömény szeszesital-fogyasztás miatt azonban Magyarország meghaladja az uniós átlagot. A szív- és érrendszeri betegségek közismerten magas száma azt igazolja, hogy az elfogyasztott alkohol mennyisége és minősége sem mellékes a hatás szempontjából.
Miért a vörösbor egészséges?
Mivel Franciaországban túlnyomórészt vörösbort fogyasztanak, a borfogyasztáshoz asszociált kedvező epidemiológiai jelenséget elsősorban ennek az italnak - és nem a fehérbornak - tulajdonították. Azóta a vörösbor más kedvező hatásait is feltételezték - melyek egy részét bizonyították is -, és ezzel párhuzamosan folyt a hatóanyagok kutatása is.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
Antioxidáns polifenolok
Mivel magyarázható a vörösbor egyedülálló hatása? Részben a bor magas nyomelemtartalmával - ami nem mondható el a röviditalokról és a sörről -, de nem kizárólag ezzel. A vörös- és fehérborok összetétele a fontosabb komponenseket tekintve nagyon hasonló, azonban a vörösborok nagyjából 20-szoros mennyiségben tartalmaznak polifenol-származékokat. Az alkoholos italok a vörösbor kivételével, főleg alkoholtartalmuk miatt prooxidáns - vagyis oxidációt fokozó - hatásúak. A vörösbor hatása ellentétes, azaz antioxidáns, ami polifenol-tartalmának köszönhető. Az antioxidáns hatásról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.
Helyes táplálkozás
Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, melyek az egészséges táplálkozás alappillérei a dietetikus szerint!
A fehér bor miért nem?
A polifenolok legnagyobb koncentrációban a szőlő magjában és terméshéjában találhatóak. A vörös- és fehérbor polifenol-tartalmának eltérése a szőlőfajtán túl a készítési módban rejlik: míg a fehérbort a szőlőbogyók kipréselésével nyert must erjesztésével állítják elő, a vörösbor esetén az erjesztés során a mustot nem különítik el a terméshéjtól és a magtól. A hosszú ideig tartó áztatás és az erjedés során képződő etanol miatt a kivonás nagyobb hatásfokú, ami megmagyarázza, miért magasabb egy nagyságrenddel a vörösbor polifenol-tartalma. Míg a vörösbor két milligramm polifenolt tartalmaz milliliterenként, addig a fehérbor csupán 0,2 milligrammot.
Száraz és újborok előnyben
A polifenol-tartalommal szorosan összefüggő antioxidáns-kapacitás vörösborok esetén jóval magasabb, és azok között is kiemelkedő a száraz boroké. A polifenol-származékok koncentrációja a bor érésével, polimerizációs és oxidációs folyamatok eredményeként idővel csökken, ezért az óborok antioxidáns-kapacitása rosszabb, mint az újboroké.
Mennyi vörösbort ihatsz naponta?
Kutatások során az alkohol túlzott fogyasztásának kockázatnövelő hatása is egyértelműen bebizonyosodott, tehát fontos, hogy a vörösborfogyasztásnak is határt szabj. Az Egészségügyi Világszervezet korábban 40 gramm tiszta szeszben maximalizálta egészséges felnőttek esetében a napi alkoholfogyasztást.
Oxfordi kutatók szerint azonban ennél alacsonyabban kell meghúzni a rendszeres alkoholfogyasztás felső határát - különösen nőknél. A szebbik nem esetében naponta 10-20 milliliter alkohol fogyasztásánál nem javasolnak többet. Tehát legfeljebb napi egy-két deciliter vörösbort ajánlott meginnod. Férfiak két-három egységnyi alkoholt is elfogyaszthatnak: vagyis esetükben napi két-három deciliter vörösbor még megengedett.
Cikkünk megírásában Kovács Lajos-Csupor Dezső-Lente Gábor-Gunda Tamás Száz kémiai mítosz című könyve segített.
OLVASD EL EZT IS!
- táplálkozás
- megelőzés
Hosszabbítsd meg az életedet 10 évvel!
- vörösbor
- fogyasztó praktikák
Bebizonyították! Egy ital, ami megakadályozhatja a túlsúly kialakulását
- olaszország
- megelőzés