Vörösborfogyasztás: ennyi a felső határ

A szakértő véleménye

Ismerd meg a vörösbor hatásait, és tudd meg, mennyit fogyaszthatsz belőle.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjainkban gyakran hangoztatott közhely, hogy a vörösbor egészséges. Ez az állítás különösen népszerű a borkedvelők körében. De vajon tényleg olyan egészséges a vörösbor, vagy népszerűsége inkább a borászok hatékony marketingtevékenységének eredménye?

A kérdésre dr. Csupor Dezső a Szegedi Tudományegyetem Farmakológiai Intézetének adjunktusa felel.

Szívvédő hatású vörösbor

A bor az ókortól egészen a 20. század elejéig a gyógyászat része volt, azonban szerepe folyamatosan változott. Előnyös élettani hatásai a század második felében, a mediterrán étrend előnyeinek tanulmányozása során kerültek a tudományos érdeklődés fókuszába.

Ezt követően számos epidemiológiai és farmakológiai vizsgálatban elemezték a bor potenciálisan kedvező hatásait. A szaporodó bizonyítékok eredményeként az Egészségügyi Világszervezet - WHO - 2003-ban kiadott állásfoglalása is elismeri a mértékletes alkoholfogyasztás koszorúér-megbetegedés megelőzésében betöltött szerepét.

Francia paradoxon

A borfogyasztással kapcsolatos epidemiológiai vizsgálatok eredményeként született meg a kilencvenes évek elején a francia paradoxon kifejezés.

A szókapcsolat Serge Renaud-tól származik, aki a WHO világméretű, hétmillió ember tízéves megfigyelésével végzett vizsgálatának elemzésével jutott érdekes következtetésre. A rizikófaktorokra - testtömegindex, dohányzás, vérnyomás, koleszterinszint - történő illesztés után úgy találta, hogy a franciaországi népesség körében jóval ritkábban fordul elő keringési rendszert érintő megbetegedés, mint az Egyesült Államokban vagy Angliában.

Renaud a franciák magasabb borfogyasztásával magyarázta az eltérést: Franciaországban az egy főre eső évenkénti borfogyasztás 60-70 liter, míg Angliában és az USA-ban öt-tíz liter. Itt meg kell jegyezni, hogy hazánkban az egy főre eső éves borfogyasztás körülbelül 30 liter, amivel az Európai Unió középmezőnyében vagyunk.

Az egy főre eső alkoholfogyasztásban, a jelentős sör- és még jelentősebb tömény szeszesital-fogyasztás miatt azonban Magyarország meghaladja az uniós átlagot. A szív- és érrendszeri betegségek közismerten magas száma azt igazolja, hogy az elfogyasztott alkohol mennyisége és minősége sem mellékes a hatás szempontjából.

Miért a vörösbor egészséges?

Mivel Franciaországban túlnyomórészt vörösbort fogyasztanak, a borfogyasztáshoz asszociált kedvező epidemiológiai jelenséget elsősorban ennek az italnak - és nem a fehérbornak - tulajdonították. Azóta a vörösbor más kedvező hatásait is feltételezték - melyek egy részét bizonyították is -, és ezzel párhuzamosan folyt a hatóanyagok kutatása is.

Antioxidáns polifenolok

Mivel magyarázható a vörösbor egyedülálló hatása? Részben a bor magas nyomelemtartalmával - ami nem mondható el a röviditalokról és a sörről -, de nem kizárólag ezzel. A vörös- és fehérborok összetétele a fontosabb komponenseket tekintve nagyon hasonló, azonban a vörösborok nagyjából 20-szoros mennyiségben tartalmaznak polifenol-származékokat. Az alkoholos italok a vörösbor kivételével, főleg alkoholtartalmuk miatt prooxidáns - vagyis oxidációt fokozó - hatásúak. A vörösbor hatása ellentétes, azaz antioxidáns, ami polifenol-tartalmának köszönhető. Az antioxidáns hatásról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Helyes táplálkozás

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, melyek az egészséges táplálkozás alappillérei a dietetikus szerint!

A fehér bor miért nem?

A polifenolok legnagyobb koncentrációban a szőlő magjában és terméshéjában találhatóak. A vörös- és fehérbor polifenol-tartalmának eltérése a szőlőfajtán túl a készítési módban rejlik: míg a fehérbort a szőlőbogyók kipréselésével nyert must erjesztésével állítják elő, a vörösbor esetén az erjesztés során a mustot nem különítik el a terméshéjtól és a magtól. A hosszú ideig tartó áztatás és az erjedés során képződő etanol miatt a kivonás nagyobb hatásfokú, ami megmagyarázza, miért magasabb egy nagyságrenddel a vörösbor polifenol-tartalma. Míg a vörösbor két milligramm polifenolt tartalmaz milliliterenként, addig a fehérbor csupán 0,2 milligrammot.

Száraz és újborok előnyben

A polifenol-tartalommal szorosan összefüggő antioxidáns-kapacitás vörösborok esetén jóval magasabb, és azok között is kiemelkedő a száraz boroké. A polifenol-származékok koncentrációja a bor érésével, polimerizációs és oxidációs folyamatok eredményeként idővel csökken, ezért az óborok antioxidáns-kapacitása rosszabb, mint az újboroké.

Mennyi vörösbort ihatsz naponta?

Kutatások során az alkohol túlzott fogyasztásának kockázatnövelő hatása is egyértelműen bebizonyosodott, tehát fontos, hogy a vörösborfogyasztásnak is határt szabj. Az Egészségügyi Világszervezet korábban 40 gramm tiszta szeszben maximalizálta egészséges felnőttek esetében a napi alkoholfogyasztást.

Oxfordi kutatók szerint azonban ennél alacsonyabban kell meghúzni a rendszeres alkoholfogyasztás felső határát - különösen nőknél. A szebbik nem esetében naponta 10-20 milliliter alkohol fogyasztásánál nem javasolnak többet. Tehát legfeljebb napi egy-két deciliter vörösbort ajánlott meginnod. Férfiak két-három egységnyi alkoholt is elfogyaszthatnak: vagyis esetükben napi két-három deciliter vörösbor még megengedett.

Cikkünk megírásában Kovács Lajos-Csupor Dezső-Lente Gábor-Gunda Tamás Száz kémiai mítosz című könyve segített.

Ezt is szeretjük