Ezért élnek Szardínián 100 évig!
A háttérben 3 egyszerű ok
Szardínián az átlagéletkor 80 év. Szeretnél te is ilyen sokáig élni? Akkor ismerd meg a titkukat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Olaszország napfényes tájain van egy olyan hely, ahol az emberek ritkán szenvednek bármiféle betegségtől, és az átlagéletkor rendkívül magas.

Szardínia szigete felküzdötte magát dobogóra - a japán Okinava szigete és a Costa Rica-i Nicoya-félsziget mellé - a Nature Magazin listáján, melybe azon vidékek kerültek be, amelyek lakói különösen magas kort érnek meg.

Befolyásoló tényezők

A Nature Magazin 2006-ban publikált egy sikeres felfedezést - kiderült, mitől élnek olyan sokáig a Szardínia szigetén lakó emberek. A tudósok arra próbáltak rájönni, hogy a Barbagia-hegyvidéken - ami Szardínia része - miért sokkal magasabb az átlagéletkor, mint Európa más területein.

A kutatócsoport sok mindent vizsgált a népesség szokásaival és környezetével kapcsolatban, és arra jutottak, hogy a gének és az éghajlat az elsődleges szereplők a magas kor elérésében, ugyanakkor a helyiek táplálkozási szokásai - főként a vörösborfogyasztás - is hozzájárulnak az élet meghosszabbításához. A szigeten akár 10-15 évvel is tovább élnek az emberek, mint Európa más részein, ami azt jelenti, hogy az átlagéletkor megüti a bűvös 80-ast.

Egy pohár bor naponta

Szardínia szigetén szinte nem is tudsz olyan utcába besétálni, ahol ne lenne legalább egy kisebb vagy nagyobb borkereskedés. Vörösbort mindenhol lehet kapni, azonban nem egy átlagos italról van szó.

Köztudott, hogy egy napi egy pohár vörösborral sokat tehetünk az egészségünkért, de ez a szardíniaiak esetében különösen igaz.

A helyi borokban ugyanis bőségesen lelhetők fel tanninok és antioxidánsok, amelyek nemcsak a szív- és érrendszeri megbetegedéseket előzik meg, hanem a sejteket is védik, csökkentve a rák kialakulásának kockázatát.

Békés hétköznapok

Az egy pohár vörösboron kívül - amit a szomszéd Józsi bácsi is megiszik mindennap - azért néhány más tényező is adott a már-már örök ifjúság eléréséhez. Szardínia egy rendkívül nyugodt, békés közeg, ahol a stresszhatások elkerülik a lakosokat - így azok jóval kisebb eséllyel betegednek meg.

Ezt csak tovább erősíti az éghajlat - a napsütésre bizonyítottan szüksége van a szervezetnek, az ily módon nyert D-vitamint ugyanis a kalcium beépítésére, valamint az immunrendszer megerősítésére használja fel. Sőt, egyes kutatók állítják, hogy a D-vitamin a daganatos betegségek megelőzésének és gyógyításának is kulcsfontosságú szereplője. A mediterrán étrend ráadásul sokkal kiegyensúlyozottabb, illetve tápanyagokban is gazdagabb, mint például a nyugati civilizációban - a helyiek sok halat, tésztát, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat.

Szerinted tényleg ilyen sokat számítanak az elért korban az életkörülmények?

Ezt is szeretjük