A halhatatlanság kulcsa: így állítható le a sejtöregedés kutatók szerint

Az osztódással szaporodó laposférgek akár örökké is élhetnek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Valószínűleg te is gondolkoztál már azon, hogy lehetne késleltetni az öregedés folyamatát. De lemondanál a szexről, ha tartós fiatalságot, netán örök életet kapnál cserébe? A jó hír, hogy nem kell, mivel nem egészen így működik a dolog, legalábbis embereknél.

Nagy előrelépés lehet viszont az egészség és a fiatalság megőrzésének terén az osztódással szaporodó férgeken végzett brit kutatás eredménye.

A férgeknek sikerül a lehetetlen

Brit tudósok felfedezték a laposférgek egy fajtájánál azt a képességet, amellyel győzedelmeskedni tudnak az öregedés folyamata felett. A Proceedings of the National Academy című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a laposférgek képesek folyamatosan karbantartani DNS-ük azon kritikus részét, mely a regenerációért felelős.

Aziz Aboobaker - a Nottinghami Egyetem kutatásának vezetője - állítja, hogy adataik igazolták egy előzetes feltételezésüket azzal kapcsolatban, hogyan is nézne ki egy élőlény esetében a potenciálisan halhatatlan lét. A közönséges laposférgek rendkívüli megújulóképességükkel elkápráztatták a tudósokat. A hosszanti vagy keresztirányban kettészelt féreg ugyanis két - életre alkalmas - féreggé tud regenerálódni.

Halhatatlan élőlények

Aboobaker csapata a laposférgek két típusát vizsgálta. Az egyik szexuálisan reprodukál, mint az ember, a másik aszexuális, egyszerűen osztódással szaporodik. Mindkettőnél újra és újra megfigyelhető az izmok, a bőrfelület, a barázdák, sőt, az agy hibátlan, korlátlan regenerálódása. Mindemellett az aszexuális példányok egy kulcsfontosságú enzimet is termelnek a szaporodás során, amely által képesek gyakorlatilag halhatatlanok lenni.

Az örök fiatalság titka: telomeráz enzim

A tudósok úgy gondolják, hogy az egyik kulcsfaktor a teloméra hosszában rejlik. A telomérák a DNS szakaszai, melyek a kromoszómák végeit fedik, védelmezve őket a károsodásoktól és az öregedéstől.

A brit tudósok legidiótább kutatásainak listája

Nézegess képeket!

Elolvasom

A sejtek lehetséges osztódásainak száma a telomérák hosszától függ, amelyek folyamatosan kopnak. A rövidebb telomérák hozzájárulnak a gyorsabb öregedéshez.

Egy előző, Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider és Jack W. Szostak által végzett kutatás - ami 2009-ben elnyerte az orvosi-élettani Nobel-díjat - megmutatta, hogyan védik a teloméraszakaszok a kromoszómákat, és kiderült, hogy a telomérák fenntarthatók a telomeráz nevű enzim tevékenységével.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A legtöbb szexuális úton szaporodó élőlénynél ez az enzim a korai fejlődés szakaszában a legaktívabb, de Aboobaker csapata megtalálta a telomerázt az osztódással szaporodó férgekben, amelyekben drasztikusan megnő az enzim aktivitása a regeneráció folyamán. Ezáltal lehetségessé válik a telomerák fennmaradása, illetve a hiányzó szövetek pótlása is.

A kutatás folytatása

A következő lépésben a kutatók szeretnék megérteni a mechanizmus részleteit, illetve többet megtudni arról, hogyan lehetne kifejleszteni egy halhatatlan élőlényt.
Dougles Kell - a Biotechnológiai és Biológiai Tudományok Kutatási Tanácsa vezetője - szerint az izgalmas felfedezés jelentősen hozzájárulhat az öregedésért felelős folyamatok mélyebben ható megismeréséhez. Ez a kutatás jelentős alapot nyújthat más élőlények - köztük az ember - egészségének megőrzéséhez és potenciális élettartamának eléréséhez.

Te szeretnél örökké élni?

Ezt is szeretjük