Hogyan élhetsz 100 évig? A kutatók most megmondják!

Bár az örök élet titkát még mindig nem találták meg a tudósok, azért van pár jó tippjük.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem kell hozzá különleges készítmény, bárki számára elérhető a hosszú élet - állítják a szakemberek. Az elmúlt évszázadban folyamatosan növekedett az átlag élettartam, és ez a tendencia feltehetőleg nem fog megszakadni a jövőben sem. Segíts a szervezetednek, hogy könnyen végezhesse a feladatát, így garantálhatod magadnak a hosszú életet.

Az öregedés okai

Az emberiség hajnalától kutatják, mégis, máig vita tárgya, hogy miért öregszünk. Jelenleg három teória tartja magát. Az egyik elgondolás szerint a szervezetben sejtszinten kódolva van egy öregedési program. Ez indítja el és koordinálja a lassú leépülést.

Egy másik koncepció azt tartja valószínűbbnek, hogy az élet során elszenvedett problémák, betegségek, sérülések következménye az öregedés. A negatív eseményeket ugyan korrigálja a szervezet, de nem tud mindent 100%-osan kijavítani, ezek a hibák pedig felhalmozódnak, összeadódnak.

Ebből a két elméletből született a harmadik, miszerint a testben működő öregedési folyamat gyorsaságát a külső tényezők is befolyásolják.

Majdnem csodaszer

2001-ben a tudósok úgy gondolták, hogy megtalálták az örök élet titkát. Ez a szirtuin fehérjét kódoló gén, amiről feltételezték, hogy túlműködésével meghosszabbítható az élettartalom. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a szirtuinok aktiválásával a resveratrol nevű vegyület is nagyobb hatást fejt ki. Ez egy olyan kémiai anyag, aminek több pozitív hatása is ismert, antioxidánsként nagy szerepe van a rosszindulatú sejtburjánzás megelőzésében. Úgy tartották, általa megnövelhető az élettartam.

A szőlő héjában, így a borban is nagy mennyiségben található resveratrolt egyre több formában, krémekben, pirulákban kezdték forgalmazni. Voltak azonban olyanok is, akik szkeptikusan álltak a felfedezés előtt.

Antioxidáns gyümölcsök

Nézegess képeket!

Elolvasom

A szirtuin bukása

David Gems, a Londoni Egyetem genetikusa megelégelte a híreszteléseket, és úgy döntött, hogy megvizsgálja a kérdést. Kísérletével megcáfolta a szirtuinnak tulajdonított élethossznövelő hatást. Állítása szerint a kísérlet során hosszabb ideig élő állatok más, genetikai ok miatt nem pusztultak el hamarabb. Dr. Sőti Csaba a Semmelweis Egyetem kutatóorvosa és csapata is hasonló eredményre jutottak kutatásaik során.

Mindamellett nem vitatják a szirtuin összes pozitív hatását, de véleményük szerint nem játszik akkora szerepet az öregedésben, mint azt 2001-ben állították. A gyógyszeriparban még így is felhasználhatják, ha konkrétan egy betegség ellen akarják alkalmazni.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A biztos módszer

Alekszandr Haljavkin orosz biokémikus állítja, hogy csak külső tényezőktől függ az emberi élet hossza. A szervezet sejtjei képesek megújulni: ha nem érné őket túl sok káros hatás, korlátlan ideig működnének. Még a tudósok sem ismerik az összes tényezőt, de például az ionizáló sugárzásról már kiderült, hogy képes segíteni a fiatalság megőrzésében.

Így élhetsz 100 évig!

Az általad is befolyásolható dolgok közül a biokémikus szerint a két legfontosabb a fizikai aktivitás és a táplálék minősége. Alekszandr Haljavkin úgy tartja, a 100-120 éves átlag élettartam elérése idővel nem okozhat problémát.

Dr. Vellai Tibor elmondása szerint a külső hatások közül a mérsékelt tápanyagfelvétel az egyik legfontosabb tényező, ami hosszú élethez vezethet. Régebben tapasztalati úton ismerték meg ezt a módszert, ami például a jógához kapcsolható életformának is az egyik alapja. Ma már molekuláris tények is alátámasztják, hogy a kalóriamennyiség minimalizálása segít megőrizni a fiatalságot. Ennek oka, hogy nem terheli meg a szervezetet a táplálékfeldolgozás. A kalóriacsökkentés pedig növeli a szirtuin fehérjék aktivitását is. Japánban is vallják ezt az úgynevezett 80%-os szabályt, olvass róla bővebben!

Te mit teszel meg a hosszabb életért?

Ezt is szeretjük