Bizonyították! Egyszerű módszerrel gátolhatod a sejtek öregedését
Hála egy új kutatásnak, néhány év múlva talán a ránctalanító krémekre sem emlékszel majd.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjainkban mind nyilvánvalóbbá válik az összefüggés, hogy, ha lélekkel, az érzelmekkel rendben van minden, az kihat a fizikai állapotra is. A folyamat fordítottja régóta ismert, ma már az orvostudomány is tényként kezeli jó néhány megbetegedés pszichoszomatikus eredetét. Ahhoz, hogy lelkileg kiegyensúlyozott légy, és ez külsőleg is megmutatkozzon - sőt, a sejtek szintjén pozitív változást idézzen elő -, egy új kutatás eredményei szerint a meditáció segíthet hozzá.

Az öregedés folyamata

Az öregedés az a rettegett ellenfél, ami ellen nőként valószínűleg sok mindent megteszel. A harcot érdemes azzal kezdeni, hogy kiismered a vetélytársat, ez esetben az öregedés folyamatát. Az öregedés szó hallatán egy nő hajlamos rögtön a ráncokra, a külsőségekre gondolni, pedig ez csak egy a számos változás közül.

Legyen szó azonban a folyamat bármelyik részéről, minden a sejtek szintjén kezdődik. A kromoszómák végein található telomerák sejtosztódáskor mindig rövidülnek, ezért egy idő után már nem következik be további osztódás. A telomeráz enzim képes gátolni a telomerák rövidülését, így késleltetni az öregedést.

Hogyan befolyásolja ezt a folyamatot a meditáció?

Clifford Saron idegtudós a tibeti buddhizmus meditációs és jógagyakorlatainak vizsgálata során arra figyelt fel, hogy a meditáció hatására megnőtt a telomeráz enzim aktivitási szintje. Ennek következtében hatékonyabban alkotta újra a telomerákat, így lassítva az öregedést. Ezen felül az intenzív meditáció javította a vizuális észlelőképességet is, mely a tréning után még hónapokig érezhető volt.

A vizsgálat hatvan résztvevője közül harmincan napi hat órán keresztül végeztek meditációs gyakorlatokat, a résztvevők másik fele kontrollcsoportként volt jelen. Az eredményeket pszichológiai és vérvizsgálatok segítségével mutatták ki.

A kutatást végző szakemberek maguk is felhívták a figyelmet arra, hogy nem közvetlenül a meditáció váltja ki az említett hatást, hanem sokkal inkább az általa létrejött pozitív érzelmi állapot. A titok kulcsa a meditáció stressz- és szorongáscsökkentő erejében rejlik. Egyre inkább ismert tény, hogy a huzamosabb ideig tartó stressz, a túlzott aggodalmaskodás gyengíti a betegségekkel szembeni ellenálló-képességet. Sőt, gyakran ezek maguk generálják a különböző egészségügyi problémákat. Ebből a megközelítésből kiindulva teljesen helytálló lehet, hogy a dolog fordítva is működik.

Ezt teheted az öregedés ellen a mindennapokban

Mindenki maga dönti el, hogy az ehhez hasonló információk birtokában él-e a kínálkozó lehetőséggel, hogy esetleg pozitív irányban befolyásolja életét. Egy biztos, ha botoxhatást nem is érsz el azzal, hogy megfelelő lelkiállapotban tartod magad, akkor is sokkal kellemesebbé, élhetőbbé teszed vele a hétköznapokat. A kiegyensúlyozottság érzése rózsaszín szemüvegen keresztül láttatja veled a kellemetlen bosszúságokat is.

Ezért első körben csökkentsd a stresszt. Mivel a téged ért hatásokra nincs nagy befolyásod, nem mindegy, hogyan kezeled a helyzetet: érdemes koncentrálnod a stresszoldó technikákra. Ez lehet jóga, meditáció vagy számtalan mozgásforma - hiszen mindegyikkel levezeted a testben felgyülemlett feszültséget.

Feszültségoldás természetesen

A Zen illóolaj-keverék relaxáló, harmonizáló illatkombinációjával segíti a napi stressz legyőzését, finom illatának köszönhetően pedig nyugalommal, vidámsággal tölti meg a teret. Ha téged is legyűrnek a feszültséggel teli mindennapok, válaszd ezt a megoldást.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Járj többet társaságba, ne hanyagold el a barátaidat folyton arra hivatkozva, hogy sok a munkád. Ezenkívül mindennap szánj egy kis időt magadra, amikor csak azzal foglalkozol, amivel szeretnél.

Ezt is szeretjük