A laborvizsgálat egyik fontos adata: vasszint
Nem csak vérszegénységre utal
A vas alacsony vagy túl magas szintje egyaránt árulkodó lehet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyomelemek a testtömegnek csupán egy századát teszik ki, ennek ellenére létfontosságúak: vannak olyan enzimek, amelyek csak a jelenlétükben működnek. Ilyen létfontosságú nyomelem a vas, melynek alacsony szintje a vérben legtöbbször anémiára, vagyis vérszegénységre utal. Ugyanakkor ritkább esetekben más egészségügyi problémára is felhívhatja a figyelmet.

Vashiányos vérszegénység - női betegség

A vashiányos vérszegénység kifejezetten női probléma, amely világszerte körülbelül egymilliárd embert érint. Lényege, hogy vas hiányában a vérben az oxigénmegkötő fehérje - más néven hemoglobin - koncentrációja túl alacsony. A hiánybetegség sokszor az erős menstruációval összefüggésben alakul ki. Másrészt az elégtelen vasbevitel is felelhet érte.

Vas - szükséglet, források

A felnőtt ember teste mintegy négy-öt gramm vasat tartalmaz. A nők a havi vérzéssel akár 28 milligrammot is veszíthetnek. Amellett, hogy a vas komoly szerepet játszik a vérben az oxigénszállítás során, jelenléte az izom- és enzimműködéshez, valamint az immunrendszer hibátlan működéséhez is szükséges.

Felnőtt szervezet számára napi 10-20 mg vasra van szükség. Legbiztosabb forrásai: hús, hal, magvak, máj, szója.

Hiánytünetek

  • Székrekedés.
  • Immungyengeség.
  • Lassú sebgyógyulás.
  • Sápadtság, fáradtság.
  • A szájzug berepedése.

A vas referenciatartománya

A létfontosságú ásványi anyag referenciatartománya - vagyis azok a minimum és maximum értékek, melyeken belül még egészségesnek számít a laborleleten látott vasszint – a következőképpen alakul. Az alábbi adatok 25-60 év közötti felnőttek esetében értendőek.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

  • Nők: 37-145 µg/dl, illetve 6,6-26 µmol/l.
  • Férfiak: 40-168 µg/dl, illetve 10,6-28,3 µmol/l.

Túl alacsony vasszint

A szervezet túl alacsony vasszintje legtöbbször vashiányos vérszegénységre hívja fel a figyelmet. Emellett azonban jelezhet a szervezeten belüli - a bélben vagy a gyomorban jelentkező - rejtett vérzéseket. Utalhat krónikus gyulladásos gyomor-bél betegségre, illetve vesebetegségre is.

Túl magas vasszint

Ha magas a laborleleten látott vasszint, az egyszerűen utalhat arra, hogy túlzásba vitted a vaspótlást. Rosszabb esetben azonban hepatitis vírus jelenlétére vagy alkohol okozta májproblémákra is figyelmeztethet.

Cikkünk megírásában dr. Hans Peter Seelig és Marion Meiners Laborleletek című könyve segített.

Ezt is szeretjük