A laborlelet egyik legfontosabb adata: vércukorszint
Nem csak diabéteszről árulkodik!
A referenciatartományon kívülre esett a vércukorszinted?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A diabétesz hazánkban is népbetegségnek számít: már egymillió cukorbeteg él Magyarországon. Ha a laborleleteden nem stimmel a vércukorszint, jogos, hogy először az jut eszedbe, téged is érint a betegség.

Vércukorszinted azonban nem csak diabéteszről árulkodik. Derítsd ki, még mire utalhat, ha a referenciatartományon kívülre esik.

A cukor szerepe a szervezetben

A cukor a test háromféle építőköve közül a harmadik. Ha a Ferrariba nem tankolsz benzint, egy centiméterrel sem megy tovább. Ha tested nem kap cukrot glükóz formájában, megnehezül a gondolkodás, az izmok pedig elgyengülnek. Maga az agy naponta mintegy 140 g glükózt igényel.

A táplálékban lévő mindenféle cukornak, a répacukornak - szacharóznak - is glükózzá - szőlőcukorrá - kell alakulnia a bélben, hogy felszívódhasson, majd a vérrel eljuthasson a sejtekbe. Ebben a folyamatban a hasnyálmirigyé a főszerep: inzulint kell termelnie, mely kulcsként nyitja meg a sejteket a cukor felvételéhez.

A vércukorszint referenciatartománya

Felnőttek esetében a vércukorszint referenciatartománya, vagyis az intervallum, amelyen belül egészségesnek számít: 70-100 mg/dl (3,9-5,5 mmol/l). Ezt mindig éhgyomorra állapítják meg.

Erre utalhat a magas vércukorszint

A magas vércukorszintről valószínűleg neked is a dibétesz ugrik be elsőként, pedig számos más egészségügyi probléma is meghúzódhat mögötte. Krónikus máj-, illetve hasnyálmirigy-betegség is okozhatja, de előfordulhat, hogy a vasanyagcsere zavara - más néven hemokromatózis - felel a magas vércukorszintért.

Ezt jelzi az alacsony vércukorszint

Amennyiben vércukorszinted nem éri el a referenciatartomány alsó határát, annak hátterében a következők állhatnak: fokozott stressz, a tápanyagok hasznosításának zavara, gyomor-, bél-, illetve májbetegségek, valamint kóros soványság.

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ezt okozza a magas a vércukorszint

Ha a hasnyálmirigy kevés inzulint választ ki, a cukor felvételére képtelen sejtek a magas vércukorszint ellenére éheznek. Következmény: a szervezet túlsavasodik, egészen az anyagcsere összeomlásáig. A vér glükóztöbblete összeragasztja a fehérjéket, mint valami karamellbonbont, mely az erek, az idegek károsodásához és korai sejtöregedéshez vezet.

Cikkünk Dr. Hans Peter Seelig és Marion Meiners Laborleletek című könyve alapján készült.

A laborvizsgálatok nélkülözhetetlen segítséget nyújtanak a modern gyógyászatban. A vérkép-és vizeletleletek minden fontos laborértékét megtalálhatod ebben a könyvben, világos magyarázattal. Megtudhatod, mely értékek normálisak, és hogy az azoktól való eltérések milyen élettani folyamatokra utalnak. A panaszokhoz társuló, megváltozott laborértékeken alkalmasint te magad is segíthetsz . A kötetben otthon végezhető vizsgálatokat is találsz: megtudhatod, milyen tesztek léteznek, kinek hasznosak, mennyire megbízhatóak, és fény derül a laborleletek gyakoribb rövidítéseinek jelentésére is.

Kiadja: Holló és Társa.
Ára: 1 980 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

A családodban előfordult már cukorbetegség?

Ezt is szeretjük