3 veszélyes allergén a munkahelyeden
Hogyan szabadulj meg tőlük?
A munkahelyeden is akadnak allergiát okozó tényezők. Szabadulj meg tőlük mihamarabb!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az allergia lassan népbetegséggé válik, egyre kevesebb az olyan ember, aki nem szenved valamilyen allergéntől.

Mivel az időd nagy részét a munkahelyed töltöd, így fontos, hogy odabent is megteremtsd a többé-kevésbé steril környezetet, hogy az allergiát okozó tényezők ne befolyásolhassák az egészségedet, illetve ezáltal a munkateljesítményedet.

Rejtőzködő porcicák

Habár általában a takarítónők még a legkisebb cégeknél is naponta járnak, ők is csak a látható felületeket portalanítják. Márpedig a poratka mindenhol megbújik, többek között a polcon, a könyvek és akták között, a virágok levelein, a párkányon, a plüssállaton, amit a szülinapodra kaptál a többiektől - és még számtalan egyéb helyen, ráadásul ez az egyik legalattasosabb allergén mindközül. Végleg megszabadulni tőle lehetetlen, hiszen a levegőben könnyedén terjed, ugyanakkor tehetsz ellene, hogy kevésbé érezd a hatását.

Lehetőleg naponta többször is szellőztess öt-tíz percet, hogy a levegő kicserélődjön a helyiségben. Ha nem központilag szabályozzák a légkondicionálót, akkor próbáld meg lebeszélni a kollégákat a használatától, ez ugyanis felkavarja az álló levegőt, és könnyebben belélegzed a port.

Amikor úgy látod, hogy valami poros, egyszerűen töröld át egy nedves ronggyal, egyszerűbb, mint bemártani a takarítókat a hiányos munkáért.

Végül, ha nagyon erős az allergiád, akkor használhatsz maszkot is, ami takarja az orrod és a szád, bár ez nem a legpraktikusabb megoldás.

Penészélőhely

Az irodákat otthonossá teszi a sok-sok zöld cserepes virág, az ember kedve is jobb lesz a növények láttán, azonban a szobanövények kifejezetten veszélyesek allergia szempontjából. Ugyanis a cserép fala és a virágföld kedvező táptalaja az allergén penésznek, melynek spórái láthatatlanul támadnak a légutakra - és sokszor nem is sejted, hogy ez áll a háttérben.

Egy otthoni növény esetében a megoldás az lenne, hogy átülteted a virágokat, de a munkahelyeden nem biztos, hogy nekiállsz a koszos földdel bajlódni. Érdemes rákérdezni a főnöködnél, hogy milyen gyakran cserélik a virágok földjét - az ideális nagyjából félévente.

Ha nálatok mégsem így működik, akkor viszont rajtad van a sor, hogy megszabadulj az allergéntől. Átültetés során ne feledkezz meg a kesztyűről!

Koszos légkondicionáló

A klíma nagyon praktikus szerkezet, amikor odakint tombol a hőség, de ha nincs megfelelően karbantartva, akkor súlyos légúti panaszokat okozhat. Az eltömődött, piszkos szűrőberendezésben könnyedén megtelepednek a pollenek, gombák és penészspórák, amelyek asztmát, valamint szem-, orr- és torokirritációt okozhatnak a szoba légterébe jutva.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A megfelelő karbantartás mellett ennek az esélye minimális, ezért, ha a főnököd magadtól nem intézkedik a szűrő kicserélése ügyében, akkor bátran nyaggasd! Sajnos ez ellen mást tenni nem igazán tudsz. Ugyan léteznek különféle tisztító spray-k, amelyek ideig-óráig segíthetnek, illetve a szellőztetés is javít a helyzeten, végső soron csak és kizárólag a csere a megoldás.

Te mire vagy allergiás?

Ezt is szeretjük