A tudatosan megválogatott étrend segít megőrizni a szervezet egészségét, a különböző tápanyagok a vérkeringést, az ereket és a szívet is védik. A szívbetegségek kialakulásában ugyanis nemcsak a genetikai hajlam játszik közre, de az életmód is.
Amellett, hogy a megfelelő mennyiségű mozgás jelentős védőmechanizmussal bír, a kardiovaszkuláris problémák, így a magas vérnyomás okozta szívbetegségek kockázatát a táplálkozással is lehet csökkenteni.
Szívvédő vacsoraötletek
A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében hasznos, magas ásványianyag- és antioxidáns-tartalmú táplálékok a mindennapokba is nagyon könnyen beilleszthetők, egészséges és finom vacsorák készíthetők belőlük.

A paradicsomban lévő likopin segíti a vérkeringést, a padlizsán magas antociántartalma pedig gyulladáscsökkentő, szíverősítő hatású. Kiváló vacsora a
shakshuka, az izraeli konyha lecsója, mely mindkettőt tartalmazza.
Fotó: margouillatphotos / Getty Images Hungary

A rukkola, a petrezselyem vagy az uborka magas kálium- és K-vitamin-tartalma véd a szívinfarktustól, a lila hagymában levő antioxidánsok is védik az egészséget, ezért egy szupergyors
csirkés-zöldséges tortilla jó ötlet vacsorára.
Fotó: Elena_Danileiko / Getty Images Hungary

A halak rengeteg omega-3-zsírsavat tartalmaznak, melyek bizonyítottan védik a szív és az erek egészségét.
Rozmaringgal és kakukkfűvel összesütve még inkább szívbarát végeredményre számíthatsz.
Fotó: Getty Images Hungary

A sárgarépában található béta-karotin ugyancsak számottevően csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Omega-3-zsírsavban gazdag olívaolajjal meglocsolva, fokhagymával
finom és gyors saláta készülhet belőle.
Fotó: YelenaYemchuk / Getty Images Hungary

A tojás szinte minden
vitamint és nyomelemet tartalmaz, kiemelkedő a kálium-, a szelén-, a cink-, az omega-3 zsírsav- és a D-vitamin-tartalma is. A klasszikus
főtt tojástól kezdve az extrább
felhőtojásig számos módon elkészíthető.
Fotó: Derkien / Getty Images Hungary

A
zöld leveles zöldségek kálium- és K-vitamin-tartalma magas, ezek pedig segítenek a vérnyomás hatékony csökkentésében. A spenótot nemcsak főzelékként érdemes fogyasztani, de spárgával kiegészülve akár
rizottó is készülhet belőle.
Fotó: Getty Images Hungary

A fokhagyma ugyancsak védi a szívet, segíti a véráramlást. Rengeteg káliumot, szelént és egy allicin nevű antioxidáns vegyületet tartalmaz. Az idénygyümölccsel és mandulával, olívaolajjal készült
andalúz fokhagymaleves könnyű és különleges vacsora.
Fotó: siims / Getty Images Hungary

A cékla káliumot, nitrátot, antioxidáns vegyületeket tartalmaz, és bizonyítottan csökkenti a vérnyomást. A szívvédő káliummal, omega-3 zsírsavval és magnéziummal teli dió a
sült cékla remek kiegészítője lehet.
Fotó: Getty Images Hungary

A
spárga nemcsak rostban gazdag, de A-, E- és K-vitaminban, káliumban és vízhajtó hatású aszparagin aminosavban is. A vesetisztító és vérnyomást is csökkentő zöldség
csirkével összesütve gyors és egészséges vacsora lehet.
Fotó: Getty Images Hungary

A bogyós gyümölcsök, mint a ribizli, a szeder vagy az áfonya, antocián nevű szív- és érvédő flavonoidokat, valamint sok C-vitamint is tartalmaznak. Szuper
nyári gyümölcssaláta készülhet belőlük, ami egy kellemes, könnyű vacsorának is megfelelő.
Fotó: kabVisio / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)