A 8 legrosszabb agykárosító élelmiszer: növelik a demencia kockázatát, fokozzák a gyulladást

Rontják a memóriát, fokozzák a szellemi hanyatlás valószínűségét.

Agykárosító élelmiszerek

Az agy egészségének megőrzésében fontos szerep jut a táplálkozásnak. Míg bizonyos élelmiszerek, például a bogyós gyümölcsök vagy a zöld tea kifejezetten támogatják a szerv működését, akadnak olyanok is, amelyek hosszú távon negatív hatással vannak rá. 

Bár gyakran fogyasztott ételekről és italokról van szó, a szellemi frissesség megőrzésének érdekében érdemes a lehetőségekhez mérten kerülni őket. 

Agykárosító élelmiszerek

A szellemi hanyatlással, a kognitív funkciók romlásával járó demencia az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint világszerte több mint 55 millió embert érint. Megfelelő életmóddal, rendszeres testmozgással, az optimális testsúly megőrzésével és egészséges étkezéssel csökkenthető a betegség kockázata. A következő élelmiszereket csak mértékkel ajánlott fogyasztani, többféleképpen is károsíthatják a szervezetet, negatív hatással vannak a memóriára, sőt akár még a hangulatra is. 

A finomított szénhidrátok, például a hozzáadott cukrok és a fehér liszt gyakori szereplői a nyugati típusú étrendnek. Gyulladásfokozó hatásúak, gyors és jelentős vércukorszint-emelkedést idéznek elő. Az ilyen, magas glikémiás terhelésű élelmiszerek vizsgálatok szerint ronthatják a memóriát.
Fotó: Getty Images Hungary
Az üdítőitalok jelentősen hozzájárulnak a napi cukor- és kalóriabevitelhez, és amellett, hogy növelik a 2-es típusú cukorbetegség és a szívproblémák kialakulásának kockázatát, még az agyat is károsíthatják. Fokozzák a gyulladást és a demencia rizikóját.
Fotó: Getty Images Hungary
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek bővelkednek a mesterséges adalékanyagokban. Az édes és sós nassolnivalók, mirelit ételek, instantlevesek tartoznak többek között ide. Rendszeres fogyasztásuk fokozza a gyulladást a szervezetben, rontja az agyműködés hatékonyságát, növeli az elhízás és a stroke valószínűségét. Híján vannak a hasznos tápanyagoknak, így tápanyaghiány kialakulásához is vezethetnek.
Fotó: Carol Yepes / Getty Images Hungary
Azok, akik speciális diéta vagy fogyókúra miatt tartózkodnának a cukortól, gyakran használnak különböző mesterséges édesítőszereket. Az ezekkel kapcsolatos kutatások azonban rendre vegyes eredményekre jutnak. Az aszpartám például a vizsgálatok szerint rossz hatással lehet a mentális egészségre. A mesterséges édesítőszert tartalmazó üdítők fogyasztása növelheti a demencia kockázatát.
Fotó: Juanmonino / Getty Images Hungary
Nem meglepő, hogy a túlzásba vitt alkoholfogyasztás negatív hatással van az agyra. Befolyásolja a neurotranszmitterek működését, idővel csökkentheti a szerv térfogatát, rontja a memóriát.
Fotó: wiratgasem / Getty Images Hungary
A bő olajban sült ételek gyakori fogyasztása növeli az elhízás, a diabétesz, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezek az élelmiszerek a kognitív funkciókat is ronthatják, ez a szakemberek szerint részben a gyulladásfokozó hatásuknak tudható be.
Fotó: Getty Images Hungary
A feldolgozott húskészítmények fokozhatják a demencia kialakulásának kockázatát. Gyakori fogyasztásuk többféle krónikus betegséggel is kapcsolatba hozható, így például a magas vérnyomással, illetve a szív- és érrendszeri kórképekkel.
Fotó: Getty Images Hungary
A gyorsételek nem tartoznak a legegészségesebb élelmiszerek közé. Alacsony a rosttartalmuk, ugyanakkor bővelkednek sóban és telített zsírokban. Gyakori fogyasztásuk az agyat is hátrányosan érintő tápanyaghiányokhoz, valamint magas vérnyomáshoz vezethet többek között.
Fotó: Alexander Spatari / Getty Images Hungary

Prémium vitaminok szerves forrásából

Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.   

Promóció

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük