2 szaftos pörkölt és hozzá 2 foszlós kenyér
Bár nem a leggyorsabb ételek, megéri bajlódni velük. Hiszen milyen jó a pörkölthöz frissen sült, illatos kenyeret tépni, és azzal tunkolni a szaftot.
Flamand pörkölt
Hozzávalók:
- 1 kg marha színhús
- 2-3 nagyobb vöröshagyma
- őrölt paprika
- só
- olaj
- egy marék aszalt szilva
- 3 kenyérszelet, héj nélkül
- 2 evőkanál mustár
- 2 üveg barna sör
- borsikafű, kakukkfű vagy majoránna
A hagymát vágd apróra, és az olajon dinszteld meg. Add hozzá a kockára vágott húst, sózd meg, és pirítsd addig, míg levet enged. Ekkor fűszerezd, majd szórd meg pirospaprikával, és fedő alatt főzd majdnem puhára.
Amikor a levét már elfőtte, öntsd fel a 2 üveg barna sörrel, és tedd bele az aszalt szilvát. Ha már megpuhult a hús, és jó szaftos, 2-3 szelet kenyérnek körben vágd le a héját, kend meg mustárral az egyik felét, és tedd a pörkölt tetejére. Addig főzd tovább, míg a kenyér teljesen el nem fő, így besűríti a pörköltet.
Pásztorpörkölt
Hozzávalók:
- 2 kg marhacomb
- 30 dkg szalonna
- 3 fej vöröshagyma
- 3 dl vörösbor
- 1 kávéskanál pirospaprika
- só
Az apróra vágott szalonnát tedd egy fazékba. Nagy lángon olvaszd ki a zsírját. Amikor barnulni kezd, dobd bele az apróra vágott hagymát. Addig kevergesd, amíg már majdnem odaég. Ekkor tedd bele a felkockázott marhahúst, és főzd, míg meg nem fehéredik. Önts rá annyi bort, amennyi elfedi, és szórd hozzá a pirospaprikát. Fedő alatt másfél órán keresztül főzd, míg a hús meg nem puhul, illetve addig, míg a bor elfő, és a pörkölt besűrűsödik. Ízlés szerint sózd.
Egyszerű kenyérrecept
Hozzávalók:
- 420 g liszt - finom búzaliszt és fehér kenyérliszt keveréke
- 5 dl víz
- fél teáskanál szárított élesztő
- 2 teáskanál só
Szitáld bele a lisztet egy tálba, majd tedd bele az élesztőt és a sót. Öntsd hozzá a vizet, és jól keverd össze. Meglehetősen folyós masszát kapsz. Konyharuhával takard le, és 8 órán át keleszd. Ezután a kenyértésztát keverd át, majd letakarva 30 percet pihentesd. Közben a sütőt a legnagyobb fokozatra melegítsd elő, úgy, hogy már a hőálló tálat is tedd bele átforrósodni, amiben a kenyeret sütni fogod. 30 perc múlva öntsd bele a forró jénaiba a tésztát, tedd rá a tetejét, és mehet a sütőbe. Lefedve 30 percig, majd tető nélkül még 25-35 percig süsd.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Tökmagos kenyér
Hozzávalók:
- 1 kg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 10 dkg búzakorpa
- 10 dkg tökmag
- 1 dl jó minőségű olívaolaj
- 1 csomag szárított élesztő
- 2 teáskanál tengeri só
- 2 teáskanál cukor
- víz
A lisztet szitáld bele egy nagy tálba, keverd bele a korpát, a sót és a durvára vágott tökmagot. Készíts a liszt közepébe mélyedést a kezeddel, és oda tedd bele a cukrot és az élesztőt. 3 dl langyos vizet önts hozzá, és kanállal kevés lisztet is forgass bele a masszába. Húzz lisztet a tetejére, és egy órán át hagyd érni a kovászt. Ezután még 4 dl langyos vízzel gyúrd rugalmas tésztává. Konyharuhával letakarva, egyenletesen meleg helyen újabb egy óráig keleszd. A megkelt tésztát gyúrd át újra, és közben dolgozd bele az olajat.
Válaszd ketté a tésztát, és formázz hosszúkás vekniket, amiket tegyél egy-egy kiolajozott, kilisztezett, 10x30 cm-es, magas oldalú formába. A tetejüket 2 cm távolságban, ferdén vagdosd be. A sütés előtt hagyd még legalább fél órát kelni. A sütőt közben gyújtsd be, és a rács alá tegyél vizet egy tepsiben, hogy az így képződő pára megakadályozza, hogy túl hamar kérgesedjen a kenyér. Először magas hőmérsékleten, 200 fokon süsd 10 percig, majd 180 fokra mérsékelve 35-40 perc alatt süsd meg a kenyeret. Ha túl gyorsan pirulna a teteje, tegyél rá több rétegben összehajtogatott konyhai kéztörlőt, ez megakadályozza, hogy megégjen. Ha megsült, vedd ki a formából, és rácson hagyd kihűlni.
OLVASD EL EZT IS!
- csirkemell
- húsételek
4 omlós töltött hús
- húsételek
- sült
Hirtelen sült húsok receptjei
- csirke
- pulyka