
2 szaftos pörkölt és hozzá 2 foszlós kenyér
Bár nem a leggyorsabb ételek, megéri bajlódni velük. Hiszen milyen jó a pörkölthöz frissen sült, illatos kenyeret tépni, és azzal tunkolni a szaftot.

Flamand pörkölt
Hozzávalók:
- 1 kg marha színhús
- 2-3 nagyobb vöröshagyma
- őrölt paprika
- só
- olaj
- egy marék aszalt szilva
- 3 kenyérszelet, héj nélkül
- 2 evőkanál mustár
- 2 üveg barna sör
- borsikafű, kakukkfű vagy majoránna
A hagymát vágd apróra, és az olajon dinszteld meg. Add hozzá a kockára vágott húst, sózd meg, és pirítsd addig, míg levet enged. Ekkor fűszerezd, majd szórd meg pirospaprikával, és fedő alatt főzd majdnem puhára.
Amikor a levét már elfőtte, öntsd fel a 2 üveg barna sörrel, és tedd bele az aszalt szilvát. Ha már megpuhult a hús, és jó szaftos, 2-3 szelet kenyérnek körben vágd le a héját, kend meg mustárral az egyik felét, és tedd a pörkölt tetejére. Addig főzd tovább, míg a kenyér teljesen el nem fő, így besűríti a pörköltet.
Pásztorpörkölt
Hozzávalók:
- 2 kg marhacomb
- 30 dkg szalonna
- 3 fej vöröshagyma
- 3 dl vörösbor
- 1 kávéskanál pirospaprika
- só
Az apróra vágott szalonnát tedd egy fazékba. Nagy lángon olvaszd ki a zsírját. Amikor barnulni kezd, dobd bele az apróra vágott hagymát. Addig kevergesd, amíg már majdnem odaég. Ekkor tedd bele a felkockázott marhahúst, és főzd, míg meg nem fehéredik. Önts rá annyi bort, amennyi elfedi, és szórd hozzá a pirospaprikát. Fedő alatt másfél órán keresztül főzd, míg a hús meg nem puhul, illetve addig, míg a bor elfő, és a pörkölt besűrűsödik. Ízlés szerint sózd.
Egyszerű kenyérrecept
Hozzávalók:
- 420 g liszt - finom búzaliszt és fehér kenyérliszt keveréke
- 5 dl víz
- fél teáskanál szárított élesztő
- 2 teáskanál só
Szitáld bele a lisztet egy tálba, majd tedd bele az élesztőt és a sót. Öntsd hozzá a vizet, és jól keverd össze. Meglehetősen folyós masszát kapsz. Konyharuhával takard le, és 8 órán át keleszd. Ezután a kenyértésztát keverd át, majd letakarva 30 percet pihentesd. Közben a sütőt a legnagyobb fokozatra melegítsd elő, úgy, hogy már a hőálló tálat is tedd bele átforrósodni, amiben a kenyeret sütni fogod. 30 perc múlva öntsd bele a forró jénaiba a tésztát, tedd rá a tetejét, és mehet a sütőbe. Lefedve 30 percig, majd tető nélkül még 25-35 percig süsd.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Tökmagos kenyér
Hozzávalók:
- 1 kg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 10 dkg búzakorpa
- 10 dkg tökmag
- 1 dl jó minőségű olívaolaj
- 1 csomag szárított élesztő
- 2 teáskanál tengeri só
- 2 teáskanál cukor
- víz
A lisztet szitáld bele egy nagy tálba, keverd bele a korpát, a sót és a durvára vágott tökmagot. Készíts a liszt közepébe mélyedést a kezeddel, és oda tedd bele a cukrot és az élesztőt. 3 dl langyos vizet önts hozzá, és kanállal kevés lisztet is forgass bele a masszába. Húzz lisztet a tetejére, és egy órán át hagyd érni a kovászt. Ezután még 4 dl langyos vízzel gyúrd rugalmas tésztává. Konyharuhával letakarva, egyenletesen meleg helyen újabb egy óráig keleszd. A megkelt tésztát gyúrd át újra, és közben dolgozd bele az olajat.
Válaszd ketté a tésztát, és formázz hosszúkás vekniket, amiket tegyél egy-egy kiolajozott, kilisztezett, 10x30 cm-es, magas oldalú formába. A tetejüket 2 cm távolságban, ferdén vagdosd be. A sütés előtt hagyd még legalább fél órát kelni. A sütőt közben gyújtsd be, és a rács alá tegyél vizet egy tepsiben, hogy az így képződő pára megakadályozza, hogy túl hamar kérgesedjen a kenyér. Először magas hőmérsékleten, 200 fokon süsd 10 percig, majd 180 fokra mérsékelve 35-40 perc alatt süsd meg a kenyeret. Ha túl gyorsan pirulna a teteje, tegyél rá több rétegben összehajtogatott konyhai kéztörlőt, ez megakadályozza, hogy megégjen. Ha megsült, vedd ki a formából, és rácson hagyd kihűlni.
OLVASD EL EZT IS!

- csirkemell
- húsételek
4 omlós töltött hús

- húsételek
- sült
Hirtelen sült húsok receptjei

- csirke
- pulyka