2 szaftos pörkölt és hozzá 2 foszlós kenyér
Bár nem a leggyorsabb ételek, megéri bajlódni velük. Hiszen milyen jó a pörkölthöz frissen sült, illatos kenyeret tépni, és azzal tunkolni a szaftot.

Nyereményjáték

Nyerj utazókönyvet, és ismerd meg a világ legkevésbé ismert érdekességeit! (x)

Nyerd meg a szerelemsegítő, ezüst szívcsakra nyakláncot, mely segít megtalálni, amire vágysz! (x)

összesen 2 db játék
Ez is érdekelhet

Sok nő itt hibázik: így kell kezelni a bakteriális fertőzést - Nincs olyan, hogy valami mindenre jó (x)

Gomba vagy baktérium? Nagyon is lehet érzékelni a különbséget, és máshogy is kell kezelni (x)

Ezreket spórolhatsz a vízszámlán: pénzt és energiát spórol ez a konyhai eszköz (x)

A legjobb szőrtelenítő módszer télen is: így lesz hetekig sima a bőröd (x)

Tökéletes alakot és egészséges testet ajándékozhatsz karácsonyra! Mutatjuk, hogyan (x)

beauty and style

Mit viselj, ha nincs mit felvenned? 5 szett fantáziátlan napokra »

Az egész arcát piros rúzzsal sminkelte ki: ez lett az eredménye »

Erre jó egy melltartó és egy ragasztópisztoly: 3 szuper ötletet mutatunk »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Flamand pörkölt

Hozzávalók:

  • 1 kg marha színhús
  • 2-3 nagyobb vöröshagyma
  • őrölt paprika
  • olaj
  • egy marék aszalt szilva
  • 3 kenyérszelet, héj nélkül
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 üveg barna sör
  • borsikafű, kakukkfű vagy majoránna

A hagymát vágd apróra, és az olajon dinszteld meg. Add hozzá a kockára vágott húst, sózd meg, és pirítsd addig, míg levet enged. Ekkor fűszerezd, majd szórd meg pirospaprikával, és fedő alatt főzd majdnem puhára.

Amikor a levét már elfőtte, öntsd fel a 2 üveg barna sörrel, és tedd bele az aszalt szilvát. Ha már megpuhult a hús, és jó szaftos, 2-3 szelet kenyérnek körben vágd le a héját, kend meg mustárral az egyik felét, és tedd a pörkölt tetejére. Addig főzd tovább, míg a kenyér teljesen el nem fő, így besűríti a pörköltet.


Pásztorpörkölt

Hozzávalók:

  • 2 kg marhacomb
  • 30 dkg szalonna
  • 3 fej vöröshagyma
  • 3 dl vörösbor
  • 1 kávéskanál pirospaprika

Az apróra vágott szalonnát tedd egy fazékba. Nagy lángon olvaszd ki a zsírját. Amikor barnulni kezd, dobd bele az apróra vágott hagymát. Addig kevergesd, amíg már majdnem odaég. Ekkor tedd bele a felkockázott marhahúst, és főzd, míg meg nem fehéredik. Önts rá annyi bort, amennyi elfedi, és szórd hozzá a pirospaprikát. Fedő alatt másfél órán keresztül főzd, míg a hús meg nem puhul, illetve addig, míg a bor elfő, és a pörkölt besűrűsödik. Ízlés szerint sózd.

Egyszerű kenyérrecept

Hozzávalók:

  • 420 g liszt - finom búzaliszt és fehér kenyérliszt keveréke
  • 5 dl víz
  • fél teáskanál szárított élesztő
  • 2 teáskanál só

Szitáld bele a lisztet egy tálba, majd tedd bele az élesztőt és a sót. Öntsd hozzá a vizet, és jól keverd össze. Meglehetősen folyós masszát kapsz. Konyharuhával takard le, és 8 órán át keleszd. Ezután a kenyértésztát keverd át, majd letakarva 30 percet pihentesd. Közben a sütőt a legnagyobb fokozatra melegítsd elő, úgy, hogy már a hőálló tálat is tedd bele átforrósodni, amiben a kenyeret sütni fogod. 30 perc múlva öntsd bele a forró jénaiba a tésztát, tedd rá a tetejét, és mehet a sütőbe. Lefedve 30 percig, majd tető nélkül még 25-35 percig süsd.

Tökmagos kenyér

Hozzávalók:

  • 1 kg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 10 dkg búzakorpa
  • 10 dkg tökmag
  • 1 dl jó minőségű olívaolaj
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 2 teáskanál tengeri só
  • 2 teáskanál cukor
  • víz

A lisztet szitáld bele egy nagy tálba, keverd bele a korpát, a sót és a durvára vágott tökmagot. Készíts a liszt közepébe mélyedést a kezeddel, és oda tedd bele a cukrot és az élesztőt. 3 dl langyos vizet önts hozzá, és kanállal kevés lisztet is forgass bele a masszába. Húzz lisztet a tetejére, és egy órán át hagyd érni a kovászt. Ezután még 4 dl langyos vízzel gyúrd rugalmas tésztává. Konyharuhával letakarva, egyenletesen meleg helyen újabb egy óráig keleszd. A megkelt tésztát gyúrd át újra, és közben dolgozd bele az olajat.

Válaszd ketté a tésztát, és formázz hosszúkás vekniket, amiket tegyél egy-egy kiolajozott, kilisztezett, 10x30 cm-es, magas oldalú formába. A tetejüket 2 cm távolságban, ferdén vagdosd be. A sütés előtt hagyd még legalább fél órát kelni. A sütőt közben gyújtsd be, és a rács alá tegyél vizet egy tepsiben, hogy az így képződő pára megakadályozza, hogy túl hamar kérgesedjen a kenyér. Először magas hőmérsékleten, 200 fokon süsd 10 percig, majd 180 fokra mérsékelve 35-40 perc alatt süsd meg a kenyeret. Ha túl gyorsan pirulna a teteje, tegyél rá több rétegben összehajtogatott konyhai kéztörlőt, ez megakadályozza, hogy megégjen. Ha megsült, vedd ki a formából, és rácson hagyd kihűlni.

OLVASD EL EZT IS!

toltott hus lead
  • csirkemell
  • húsételek

4 omlós töltött hús

Blog.hu ajánló