A hagyományos gulyásleves bográcsban - Így lesz a legfinomabb
Ebben a magyaros, laktató bográcsgulyásban megáll a kanál.
A bográcsban főzött gulyásnak nincs párja. A füst jól átjárja, így az étel jellegzetes ízt kap. Ráadásul programnak sem utolsó a főzés.
Bográcsozáskor ügyelj arra, hogy a tűz ne legyen szélesebb, mint az edény, mert akkor könnyen megég az alja és az oldala. Többször forgasd az üstöt, és ha szükséges, állíts a bogrács magasságán, szabályozd a tűz erejét.
Gulyásleves bográcsban
Hozzávalók:
- 2 kg marhalábszár
- 1 kg krumpli
- 5 szál sárgarépa
- 3 vöröshagyma
- 3 szál fehérrépa
- 1 zeller
- 2 babérlevél
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 5 dkg őrölt pirospaprika
- 2 paprika
- 2 paradicsom
- 4 evőkanál zsír
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt kömény
- só
- bors
- csipetke
Elkészítés ideje: 3 óra
A zsírt hevítsd fel, majd dobd rá a hagymát. Amikor megfonnyad, mehet hozzá a kockákra vágott hús. Hagyd, hogy kérget kapjon, majd ízesítsd sóval, borssal, köménnyel, pirospaprikával, babérlevéllel, és rakd hozzá a zúzott fokhagymát. Öntsd fel körülbelül két liter vízzel, és fél óra főzés után mehet hozzá a kétféle répa, a zeller, a paradicsom és a paprika.
Főzés közben ne szedd le a habot, mert idővel szépen letisztul. A gulyást ne kevergesd, az edényt viszont néha rázogasd meg. Egyenletes tűzön főzd addig, amíg a hús már majdnem teljesen megpuhul. Ekkor add hozzá a meghámozott, egyforma darabokra vágott krumplit, és főzd még körülbelül 20 percig. Az utolsó öt-tíz percre rakd hozzá a csipetkét és a petrezselymet is. Főzés során többször kóstolgasd a gulyást, ha szükséges, ízesíts még rajta.