9 alattomos sóforrás, ami puffadást okozhat: ezekkel helyettesítheted őket

A sófogyasztás mértékkel jót tesz a szervezetnek, túl nagy mennyiségben azonban nem csak a diéta sikerességét veszélyezteti.

Sós ételek hatása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egészségügyi hatóságok minden évben új felhívásokat közölnek a sóbevitel csökkentésére, hiszen manapság köztudott, hogy túlzott mértékű fogyasztása összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségekkel.

Az infarktusok, agyvérzések száma világszinten kiemelkedő, hátterükben pedig az esetek mintegy felében a szívproblémákból eredő magas vérnyomás áll. Mindennek ellenére, aki hozzászokott, hogy az ételeket jól megsózza adott esetben még ízlelés előtt is, annak nagyon nehéz lemondania róla. 

Sós ételek hatása a diétában

Kevesen tudják, de az elfogyasztott sómennyiség közel 80%-a feldolgozott élelmiszerekből, azaz félkész és készételekből származik. A fogyni vágyóknak az egészségtudatos, diétás étrend kialakításához legjobb teljesen elhagyni ezeket, de legalábbis vásárlás előtt tüzetesen megnézni a címkéket: a legtöbb alapanyag tápanyagtartalmánál feltüntetik a nátrium mennyiségét. Korábbi cikkünkben bővebben írtunk a napi ajánlott nátrium-bevitelről.

Korlátozni a só fogyasztását nem lehetetlen, a lényeg a fokozatos csökkentésben rejlik. Érdemes felfedezni például a zöldségek természetes ízét, de az is jó tipp, ha az ételeket különböző zöldfűszerekkel párosítják, így a só mennyiségét csökkentve is ízletesek lesznek a fogások. A vasfű íze például kísértetiesen hasonlít a só ízéhez. Az alábbiakban pedig olyan alternatívákat mutatunk, melyek helyettesíthetik a hizlaló, rejtett sótartalmú ételeket.

A legtöbb fogyókúrás étrend javasolja a saláták gyakori fogyasztását, de nem mindegy, hogy mi kerül bele, és milyen öntettel locsolják meg. A bolti, kalóriadús változat helyett próbálj ki egy adalékanyag-mentes selymes, avokádós, lime-os dresszinget!
A húskészítmények, elsősorban a felvágottak, szalámik sótartalma legtöbbször szintén meghaladja az ajánlott beviteli mennyiséget. A natúr vagy grillezett csirkemell remekül helyettesítheti őket, ha pedig így sütöd, száraz sem lesz.
A bolti müzli, ahogy az adalékanyagoktól, úgy a cukortól és a sótól sem mentes, de szuper alternatívája lehet ez a házi granola.
A hagyományos ketchup ugyancsak rejtett só- és cukorforrás, ami feleslegesen terheli a szervezetet. Azonban egy bolti verzió sem kelhet versenyre ezzel a kellemesen fűszeres házi szósszal.
A kész fűszerkeverékeket ugyancsak rengeteg sóval vegyítik, ezért ebben az esetben is érdemes inkább a hagyományos fűszereknél maradni. Aki szereti izgalmas fűszerekkel feldobni ételeit, annak ezt az otthon is elkészíthető görög keveréket érdemes kipróbálnia.
A cottage cheese is nagy mennyiségű nátriumot tartalmaz, de könnyen kiváltható a hasonlóan krémes görög joghurttal, amivel tizedére csökkenthető az adott étkezéssel bevitt sómennyiség.
Sokan előszeretettel fogyasztják a sülteket, a párolt fogásokat és tésztákat szójaszósszal, ami szintén rejtett sóforrás. Az egyszerre édes és savanyú, zöld paradicsomos chutney gazdagabb ízvilágú, így sokféle ételhez illik, ráadásul nem hizlal.
A kenyér ugyancsak sóbeviteli forrásnak számít, szeletenként 2-4 grammot is tartalmazhat. Nyers zöldségkenyérrel azonban duplán nyerhetsz: több nyers zöldséget fogyaszthatsz, és kiválthatod a hizlaló fehér kenyeret.
A konzerveket is érdemes kiiktatni az étrendből, helyettük inkább friss vagy szárított változat kerüljön a tányérra. Fél csésze babkonzerv például 380-390 milligramm nátriumot tartalmaz.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük