Időnként szinte mindenkit gyötörnek gyomorpanaszok, legyen szó étkezés utáni puffadásról, enyhébb vagy esetleg erősebb görcsös fájdalomról, gyomorégésről vagy émelygésről, amelyek rányomják a bélyeget az ember mindennapi munkavégzésére és életminőségére.
Ha bármilyen gyomorpanasz előfordul, a legtöbben valamilyen gyógyszertárban beszerzett készítményért nyúlnak azonnal. Pedig a gyógynövények is nagy segítséget nyújtanak a háborgó gyomor ellen, szinte minden panaszra létezik olyan főzet, ami gyorsan enyhíti a tüneteket.
Gyógynövények puffadás és gyomorgörcsök ellen
Ha nem vagy híve a gyógyszereknek, több természetes megoldást is mutatunk a kellemetlen tünetek enyhítésére. Csak az előírt mennyiséget fogyaszd, mielőtt pedig belevágnál egy hosszabb kúrába, mindenképp egyeztess az orvosoddal! Terhesség és szoptatás esetén sem mindegyik ajánlott, érdemes ez ügyben is szakember tanácsát kérned.

A citromfű hatóanyaga az eugenol, amely fájdalomcsillapító hatással bír, és az emésztőrendszeri görcsökön is segít. Hatékonyan megszünteti a puffadást, nyugtató hatása pedig alvási zavarok esetén tesz jó szolgálatot. Egy csapott teáskanálnyi teafüvet forrázz le két és fél deciliter vízzel, majd hagyd kicsit állni. Napi két-három csészével fogyaszthatsz belőle étkezések között.
Fotó: rezkrr / Getty Images Hungary

A mentolos ízű borsmentából készült főzet segít az irritábilis bél szindróma tünetei, valamint a gyomorgörcs és a puffadás enyhítésében. A benne található linalool fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatással bír. Két-három teáskanál szárított borsmentalevelet forrázz le másfél deciliter vízzel, 10 perc után fogyaszthatod is, naponta kétszer.
Fotó: Mediterranean / Getty Images Hungary

A csalántea ősidők óta gyulladáscsökkentő, vértisztító, salaktalanító hatásáról ismert, székrekedésre és emésztésjavításra is használható a belőle készült főzet. Forrázz le egy-két teáskanál csalánlevelet, hagyd állni pár percig, majd szűrd le. Az ajánlott napi mennyiség 3 x 1,5 dl, hat hét után hathetes szünetet érdemes beiktatni.
Fotó: Stefanie Keller / Getty Images Hungary

Az édesköményt ősi gyomorerősítőnek nevezik, mivel emésztési problémákra, gázképződés ellen, valamint bélgörcsök enyhítésére alkalmazták annak idején. Egy púpozott teáskanálnyi frissen porrá tört magot két és fél deci forró vízzel önts le, majd hagyd lefedve állni 10 percig, és szűrd le. Napi két csészével fogyassz belőle.

A kamillában található illóolajoknak, az antioxidáns hatású kamazulénnak, acetilélnek, bizabololnak, flavonoidoknak és a kumarinnak köszönhetően gyulladáscsökkentő, antiszeptikus, illetve görcsoldó, nyugtató, emésztést segítő hatással rendelkezik. Egy púpozott evőkanál kamillavirágra önts rá másfél-két deci forrásban lévő vizet, majd fedd le, és tíz percig hagyd állni. Naponta 3-4 csészényi mennyiséget is fogyaszthatsz belőle.
Fotó: Zulfiska / Getty Images Hungary

A zsályában található illóolaj fertőtlenítő, vértisztító, baktériumölő és gyulladásgátló hatással is bír, gyomor- és bélhurut esetén, felfúvódásgátló és görcsoldó szerként is használják. Adj 3 dl vízhez egy teáskanál zsályát, és fogyassz napi három csészével belőle.
Fotó: Andreas Steidlinger / Getty Images Hungary

A máriatövist szilimarintartalma miatt a természetgyógyászat régóta alkalmazza májvédő, méregtelenítő és gyulladáscsökkentő kúrák elmaradhatatlan elemeként. Egy púpozott teáskanál növényből egy csésze vízzel készíts forrázatot, majd 10 perc után fogyaszthatod is.

Az intenzív illatú ánizsban levő illóolaj csökkenti a bélgázképződést, és baktériumölő hatású, ezenkívül fokozza az emésztősavak kiválasztását, és puffadásgátló hatással bír. Egy teáskanál zúzott ánizst forrázz le két és fél deciliter vízzel, majd hagyd állni 15 percen keresztül, szűrd le, és reggel, valamint este egy-egy csészével fogyassz belőle.
Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary