25 ezer magyar hal bele évente! Neked ezt kell tenned ellene
Nézd meg a cikkünkben szereplő videót, és segíts, ha úgy hozza a sors, hogy neked kell cselekedned!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma Magyarországon évente mintegy 25 ezer ember esik a hirtelen szívhalál áldozatául. Az esetek 90%-ában a felkészületlenség és a félelem gátolja meg a jelenlévőket a segítségnyújtásban.

Október 16. szerte a világon az újraélesztés nemzetközi napja - az Országos Mentőszolgálat Alapítvány egész évben különböző akciók keretében kívánta felhívni a figyelmet az újraélesztés fontosságára, és erre a napra is külön kampányt indít.

Hirtelen szívhalál

A hirtelen szívhalál vezető halálok hazánkban. Az esetek többségében mire kiérnek a mentők, már késő, pedig tehetnénk ellene, ha tisztában lennénk az újraélesztés szabályaival, és mernénk is alkalmazni azokat.

Nagy Elsősegély Teszt

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány immár harmadszorra elvégzett Nagy Elsősegély Tesztjéből is az derül ki, hogy az újraélesztést még mindig tanulnunk kell. Míg 2013-ban a válaszadók közel 42%-a tudta csak, hogy mi a teendő kritikus helyzetben, addig 2014-ben ez az arány 53,41%-ra nőtt. Idén viszont visszaesett ez az érték 52,19%-ra, ami azt jelenti, hogy az emberek közel fele nem tudja, mi a teendő. A tétlenség a bajbajutott életébe is kerülhet.

Nem kell szájból orrba lélegeztetni

A mellkas nyomása, a fej hátrahajtása és szájból orrba történő levegőfújás 30:2 arányban megmentheti az életünket, vagy éppen életmentővé tehet minket. Sokan még mindig nincsenek tisztában azzal sem, hogy ha nem tudnak vagy nem akarnak szájból szájba történő lélegeztetést alkalmazni, van más megoldás is.

A mellkas nyomása másodpercenként kétszer, 5-6 centiméter mélyre!

A mellkas másodpercenként körülbelül kétszeri, erős, 5-6 centiméter mélyre történő ütemes benyomásával szájból szájba történő lélegeztetés nélkül is lehetséges életben tartani a bajbajutottat addig, amíg megérkeznek a mentők. Ez a megoldás orvosilag elfogadott és hatásos. Idén tavasszal Tartsd életben! címmel az alapítvány kisfilmje is a laikus újraélesztés ezen módszerét mutatta be a Valami Amerika 2 szereplőinek humoros tolmácsolásában. A Tartsd életben! a 2015 februárjában indult edukációs kampány részeként minden idők legnagyobb internetes nézettséget elérő magyar társadalmi célú kisfilmje lett.

- A filmet eddig több mint kétmillióan látták, és három olyan esetről is tudomásunk van, amikor a film hatására kezdték meg az újraélesztést, és ezzel életet is tudtak menteni - mondja dr. Czakler Éva, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány alelnöke, mentőorvos. - Ennek nagyon örültünk, és továbbra is azon dolgozunk, hogy minél több emberhez eljusson az újraélesztés egyszerűbb módszere, illetve merjék is alkalmazni. Sokan félnek, hogy ha túl erősen történik a mellkas nyomása, bajt okoznak, ám egy törött borda semmi az életért cserébe - teszi hozzá.

Ezt is szeretjük