Gombás fertőzés és pikkelysömör: ez is okozhatja

A szakértő véleménye

A túlsúly és az elhízás akár bőrproblémákat is okozhat.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A túlsúly nemcsak a szív- és érrendszert, a mozgásszerveket és az anyagcserét terheli, de a bőröd állapotára is jelentős hatással van.

Dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical esztétikai bőrgyógyásza az elhízással összefüggésben megjelenő bőrbetegségekről beszélt.

Pikkelysömör - psoriasis

A psoriasis különböző típusai közül a plakk típusú pikkelysömör a leggyakoribb, amikor elsősorban a könyökök, térdek területén jelennek meg vörös alapon viaszfehér, hámló, elszarusodó foltok.

Vannak azonban olyan esetek is, amelyek nem eredményeznek ilyen feltűnő bőrtüneteket. Megtörténhet, hogy a pikkelysömör csak a körmökön vagy a hajas fejbőrön jelentkezik, de sok esetben kifejezett ízületi panaszokkal is járhat.

Kétszer gyakoribb a metabolikus szindróma

Nemrégiben izlandi kutatók arra az eredményre jutottak, hogy vannak bizonyos metabolikus összetevők, amelyek összefüggésbe hozhatók a pikkelysömörrel. Az eredmények azt mutatták, hogy a betegek 40%-a rendelkezik a metabolikus szindróma tüneteivel - elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsír -, míg az egészséges kontrollcsoportnak csak 23%-a.

A szakember véleménye szerint a pikkelysömörös betegeknél kétszer gyakoribb a metabolikus szindróma, ezt pedig érdemes figyelembe venni a bőrbetegség kezelésénél is, persze a legfontosabb, hogy az életmódodon változtass.

Gombás fertőzés

A gombásodással a lakosság jelentős része találkozik élete során, gyakran épp a túlzott tisztaság eredményeként, ám mindez az elhízás oka is lehet. Már a korai tünetek alapján javasolhat a bőrgyógyász külsődleges, súlyosabb esetben szájon át szedhető gyógyszerelést is. A nehezebben orvosolható körömgombásodás korrekt diagnózisához rendelkezésre áll mikroszkópos és tenyésztéses technika is, így a gyógyszerelés célzottabbá válhat.

Az elhízás súlyosbíthatja a betegséget

Ha túlsúlyos vagy és erősen izzadsz, akkor a gomba könnyen megjelenhet a nagyhajlatokban, ahol gyorsan vörössé, viszketővé, hámlóvá és fájdalmassá is válhat - figyelmeztet dr. Boros-Gyevi Márta bőrgyógyász.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Pattanások a túlsúly mellé

Egy új kutatás megállapítása szerint összefüggés van a túlsúly és a pattanások kialakulása között. Ez nem az alkalmanként megjelenő aknékra, sokkal inkább a közepes vagy súlyos esetekre vonatkozik. A felmérések szerint a probléma a tizenévesek közel ötödét érinti elsősorban, de felnőttkorban is előfordulhat. A The Archives of Dermatology című lapban megjelent cikk szerint a kutatók a tanulmányoknál figyelembe vették a lányok testsúlyát, bőrük állapotát, életkorát, étrendjét és természetesen a pubertás okozta hormonhatásokat is.

Az étrend szerepe

Az eredmények szerint a túlsúlyos vagy elhízott tinédzserek közt jóval gyakrabban fordultak elő aknés bőrproblémák, mint normál testsúlyú kortársaiknál - ez azonban felnőttként is ugyanúgy érinthet, mint a tizenévesként. A helyzetet tovább rontja az egészségtelen étrend is, hiszen a zsíros, rostszegény ételek, a gyorséttermek sós, cukros, olajos kínálata és a cukrozott üdítők nemcsak a testsúlyt gyarapítják, de a pattanások súlyosságát is fokozhatják. A kezelésben tehát éppúgy elengedhetetlen a szakorvosi segítség, mint a megfelelő életmód kialakítása.

Téged érint valamelyik bőrbetegség?

Ezt is szeretjük