Védi a szív, a gyomor és a szemek egészségét is: 8 finom ételötlet sóskából

A sóska tele van antioxidánssal és vitaminnal is, érdemes gyakran fogyasztani.

Ételek sóskából
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A sóska a zöld leveles zöldségek minden jótékony erejével bír: rendkívül sok értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ráadásul sokféle módon elkészíthető, így nem érdemes csak főzelék-alapanyagként gondolni rá. 

A sóska tartalmaz többek között antioxidáns hatású A- és C-vitamint, de szíverősítő hatású káliumot, magnéziumot, vasat és K-vitamint is. A gyomorkímélő diétában is jó választás. A sötétzöld színét biztosító klorofill védi a sejteket, gyorsítja a regenerációt, erősíti a májat, és a szem egészségét is segít megőrizni. 

Ételötletek sóskából

A zöldség különleges, enyhén savanykás ízét nem mindenki kedveli, pedig jól elkészítve nagyon finom, és az egészségre gyakorolt hatásai miatt is érdemes lenne megbarátkozni vele. Mirelitből készítve is egészségesek a fogások.

Gondold újra a majonézes burgonyasalátát: tedd egészségesebbé sóskával, uborkával, főtt tojással és zöldfűszerekkel, petrezselyemzölddel, zöldhagymával! Isteni lesz a végeredmény.
Fotó: rezkrr / Getty Images Hungary
A sóskafőzelék igazi klasszikus, de ha a menzai változatnál valaki többre vágyik, buggyantott tojással főzve is érdemes kipróbálni. A tojás fehérjetartalma és vitaminjai tovább bővítik jótékony hatásait.
Fotó: Chantal2821 / Getty Images Hungary
A sóskából készült krémleves ízében hajaz a főzelékre, de a tejszíntől lesz igazán krémes. Krumplival és hagymával érdemes gazdagabbá és laktatóbbá tenni, de akár sárgarépa is kerülhet bele.
Fotó: Sedaeva / Getty Images Hungary
A rizottó sokféle zöldséggel feldobható, a spenótos változat már egyre ismertebb, de a recept sóskával is tökéletesen megállja a helyét, szükség szerint icipicit édesíthető pluszban. A parmezán kalciummal gazdagítja a fogást.
Fotó: haoliang / Getty Images Hungary
A házilag készített raviolinak nincs párja, ráadásul bármivel megtöltheted, sűrűre főzött sóskamártással töltve is ízletes. Parmezánforgáccsal gazdagon megszórva még a csontoknak is jót tesz.
Fotó: Alleko / Getty Images Hungary
Salátába nyersen is tökéletes, ha sikerül frissen, levelesen venni sóskát. A likopintartalmú paradicsom és a magnéziumban gazdag dió is illik hozzá, de vegyíthető fele spenóttal, sőt akár répával is!
Fotó: Nikolay_Donetsk / Getty Images Hungary
A pite sósan is isteni finom lehet, a spenótos változat alapját pedig egyszerűen le lehet cserélni sóskára: remekül illik hozzá a fehérjében gazdag feta sajt is, az újhagyma pedig ugyancsak szívvédő ásványi anyagokkal és nyomelemekkel van tele. De a zöldfűszerek is kiegészítik az ízeket.
Fotó: Ann_Zhuravleva / Getty Images Hungary
A zöld turmixok antioxidánstartalma magas, és az immunrendszert is erősebbé teszik, amire télen különösen nagy szükség van. Próbáld ki pár levél sóskából és spenótból vegyesen, egy almából, egy kevés gabonatejből és egy pici mézből!
Fotó: RoNeDya / Getty Images Hungary

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük