8 egészséges alapanyag, ami magas vérnyomás esetén segíthet: a sót helyettesíthetik az ételekben
Így só nélkül sem lesznek ízetlenek az ételek.
A magas vérnyomással élők jól tudják, hogy a sófogyasztásukra különösen oda kell figyelniük, hiszen az ronthat az állapotukon.
A sózás mértékének visszafogásával eleinte ízetlennek tűnhetnek az ételek, ami nagyban csökkentheti az élvezeti faktort, és megnehezítheti az érintettek helyzetét. Érdemes olyan alapanyagokat választani, amelyek izgalmassá, intenzív ízűvé varázsolhatják a fogásokat, és még egészségesek is.
Sóhelyettesítő alapanyagok
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a napi sófogyasztás lehetőség szerint ne haladja meg az 5 grammot, vagyis a körülbelül 2 gramm nátriumot. A javasolt mennyiség a szív- és érrendszeri kórképek megelőzése szempontjából lehet hasznos, ugyanakkor világszerte jellemző tendencia, hogy ennél jóval több nátrium-kloridot juttatnak be a szervezetükbe az emberek. A jelenség nagyrészt a feldolgozott élelmiszerek étrendben betöltött hangsúlyos szerepének köszönhető, de az otthoni főzés során is sokan kifejezetten sok sót adnak az ételekhez. Ez utóbbit lehet csökkenteni úgy, hogy intenzív ízű fűszereket, alapanyagokat használunk.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- magas vérnyomás
- légszomj