A magas vérnyomással élők jól tudják, hogy a sófogyasztásukra különösen oda kell figyelniük, hiszen az ronthat az állapotukon.
A sózás mértékének visszafogásával eleinte ízetlennek tűnhetnek az ételek, ami nagyban csökkentheti az élvezeti faktort, és megnehezítheti az érintettek helyzetét. Érdemes olyan alapanyagokat választani, amelyek izgalmassá, intenzív ízűvé varázsolhatják a fogásokat, és még egészségesek is.
Sóhelyettesítő alapanyagok
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a napi sófogyasztás lehetőség szerint ne haladja meg az 5 grammot, vagyis a körülbelül 2 gramm nátriumot. A javasolt mennyiség a szív- és érrendszeri kórképek megelőzése szempontjából lehet hasznos, ugyanakkor világszerte jellemző tendencia, hogy ennél jóval több nátrium-kloridot juttatnak be a szervezetükbe az emberek. A jelenség nagyrészt a feldolgozott élelmiszerek étrendben betöltött hangsúlyos szerepének köszönhető, de az otthoni főzés során is sokan kifejezetten sok sót adnak az ételekhez. Ez utóbbit lehet csökkenteni úgy, hogy intenzív ízű fűszereket, alapanyagokat használunk.

A balzsamecet édes, fanyar ízével sok fogást feldob, nagyon jól illik a salátákhoz. Fokozza az inzulinérzékenységet, javítja az étkezés utáni vércukorszintet, így a cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak különösen hasznos lehet a fogyasztása.
Fotó: Getty Images Hungary

A sörélesztő gazdag B-vitaminokban, támogatja az emésztést, hozzájárulhat a vércukorszint stabilizálásához. Sajtra emlékeztető íze miatt a növényi étrendet folytatók gyakran fogyasztják. Pehely formájában salátába, krémlevesbe, tésztára is lehet szórni.

A fekete bors amellett, hogy karakteres ízű fűszer, gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, a benne található piperin a szénhidrát-anyagcserét is támogathatja. Állatkísérletekben a koleszterinszintet is csökkentette. Fokozhatja a kalcium és a szelén felszívódását.

A fokhagymában lévő vegyületek fokozhatják az immunitást, csökkenthetik a vérnyomást, hozzájárulhatnak az agy egészségének megőrzéséhez. Intenzív íze miatt nagyon jól helyettesítheti a sót.
Fotó: Getty Images Hungary

A citromlé halakhoz, csirkéhez, salátákhoz remekül illik, élénkítheti a zöldségek színét. Gazdag C-vitaminban, segítheti a vas felszívódását,
Fotó: Getty Images Hungary

A kurkuma a curry fő összetevőjeként ismert, édeskés, enyhén borsos íze jól illik a levesekhez, zöldségekhez. Gyulladáscsökkentő hatással bír, jótékony vegyületeinek felszívódása fekete borssal támogatható.
Fotó: Getty Images Hungary

A kakukkfű friss és szárított formában is használható, ideális kiegészítője a sült húsoknak és a sült zöldségeknek. Csökkentheti a vérnyomást, antibakteriális tulajdonságú. A belőle készülő tea természetes köhögéscsillapító.
Fotó: smykalova Nataliia / Getty Images Hungary

Az indiai és mexikói konyhában különösen kedvelt, enyhén citromos ízű koriander bővelkedik az antioxidáns hatású vegyületekben, amelyek hozzájárulhatnak a sejtek védelméhez, valamint a vizsgálatok szerint az immunitás támogatásához is.
Fotó: Getty Images Hungary
(Képek: Getty Images Hungary.)