8 egészséges alapanyag, ami magas vérnyomás esetén segíthet: a sót helyettesíthetik az ételekben
Így só nélkül sem lesznek ízetlenek az ételek.

A magas vérnyomással élők jól tudják, hogy a sófogyasztásukra különösen oda kell figyelniük, hiszen az ronthat az állapotukon.
A sózás mértékének visszafogásával eleinte ízetlennek tűnhetnek az ételek, ami nagyban csökkentheti az élvezeti faktort, és megnehezítheti az érintettek helyzetét. Érdemes olyan alapanyagokat választani, amelyek izgalmassá, intenzív ízűvé varázsolhatják a fogásokat, és még egészségesek is.
Sóhelyettesítő alapanyagok
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a napi sófogyasztás lehetőség szerint ne haladja meg az 5 grammot, vagyis a körülbelül 2 gramm nátriumot. A javasolt mennyiség a szív- és érrendszeri kórképek megelőzése szempontjából lehet hasznos, ugyanakkor világszerte jellemző tendencia, hogy ennél jóval több nátrium-kloridot juttatnak be a szervezetükbe az emberek. A jelenség nagyrészt a feldolgozott élelmiszerek étrendben betöltött hangsúlyos szerepének köszönhető, de az otthoni főzés során is sokan kifejezetten sok sót adnak az ételekhez. Ez utóbbit lehet csökkenteni úgy, hogy intenzív ízű fűszereket, alapanyagokat használunk.
(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!

- magas vérnyomás
- légszomj