Napi 5 percet kell rászánni, és csökkenhet a magas vérnyomás: ingyen van, és nagyon hatékony a speciális légzőgyakorlat

A tudósok szerint rendkívül hatékony lehet a módszer a magas vérnyomás csökkentésére.

Légzőgyakorlat magas vérnyomás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szív- és érrendszeri betegségek rendkívül gyakran előforduló egészségügyi problémának számítanak Magyarországon, ezen belül is a magas vérnyomás érinti a legtöbb embert.

A magas vérnyomás a legtöbb esetben öröklött hajlam miatt alakul ki, de az olyan környezeti tényezők, mint az elhízás, dohányzás, életkor vagy cukorbetegség nagymértékben befolyásolhatják az optimális szintet. Öröklött hajlam esetén emiatt fontos a lehető legjobban odafigyelni az egészséges életmódra, hiszen a rossz szokások elhagyásával az állapot is sokat javulhat.

Napi 5 perc a vérnyomás csökkentésére

Az orvosok a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett gyakran a rendszeres testmozgást is ajánlják a magas vérnyomás csökkentése céljából, ez viszont sok esetben csak nagyon nehezen kivitelezhető az egyéb betegségek vagy éppen a nagymértékű elhízás miatt. Nekik sokat segíthet a Colorado Boulder Egyetem kutatóinak legújabb felfedezése, miszerint egy heti hat napon át, öt-öt percig végzett légzőgyakorlat egy speciális készülékkel rendkívül hatékony lehet a magas vérnyomás csökkentésére. A tanulmány szerint a légzőizmok erősítésével a szív- és érrendszeri problémák is bizonyítottan lecsökkentek, hiszen az artériák sokkal jobban kitágulnak, ami megakadályozza, hogy magasak legyenek az értékek.

légzőgyakorlat1
Fotó: Image Source / Getty Images Hungary

A kis kézi eszközt még a ’80-as években fejlesztették ki, hogy légellenállás biztosításával segítsen a súlyos légzőszervi betegségekben szenvedőknek. A mostani kutatás szerzője, Daniel Craighead professzor elmondta, hogy nagyon sok életmód-stratégia létezik, amelyekről tudják, hogy elősegíthetik az embereknek a szív- és érrendszeri egészségük megőrzését. De a valóság az, hogy ezek sok időt és erőfeszítést vesznek igénybe, és költségesek is lehetnek, valamint sokak számára nem elérhetőek, így egy olyan módszert kerestek, ami segíthet ebben. A vizsgálatban harminchat olyan 50 és 79 év közötti felnőtt vett részt, akik mind magas vérnyomással küzdöttek. A csoport fele a hét hat napján öt percig nagy ellenállású légzőgyakorlatokat végzett, a többiek alacsonyabb rezisztenciájú placeboprogramot kaptak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hat hét elteltével a kezelési csoport vérnyomása - a legnagyobb mértékben - átlagosan kilenc ponttal csökkent. Ez a csökkenés összehasonlítható egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatásával, és meghaladja a napi 30 perc séta hatásait a hét öt napján - állapították meg a kutatók. A tanulmány szerzői 45%-os javulást figyeltek meg az érrendszeri endothel funkcióban is - vagyis hogy mennyire képesek az artériák kitágulni. A kutatás vezetője hozzátette, hogy a hagyományos edzésprogramokkal szemben az eredmények sokkal hosszabb ideig tarthatnak.

Légzőgyakorlatok otthon, ingyen

Bár a kutatásban a speciális készülék hatékonyságát vizsgálták, a működési mechanizmusa otthon, elérhetőbb módszerekkel is kihasználható. Ezeket szintén tüdőbetegek, illetve sportolók számára szokták javasolni a teljesítményük javítása érdekében.

1. gyakorlat: az ajkat csak nagyon kicsi, szűk résnyire nyissuk ki, így lélegezzünk öt percig folyamatosan. Mivel a kis rés miatt nagyobb erővel kell beszívni a levegőt, így sokkal jobban dolgoznak a légzőszervek. A hatás fokozható azzal, ha befogjuk az orrunkat, hogy még nagyobb erőfeszítésbe kerüljön a lélegzés.

2. gyakorlat: az orr lelapításával is jól megedzhetők a légzőszervek, ehhez csak annyit kell csinálni, hogy az ujjunkkal lenyomjuk az orr hegyét a száj irányába. Ezután kipróbálhatjuk az orrlyukak váltogatását is, vagyis pár percig csak az egyik, pár percig csak a másik nyíláson érkezhet a levegő. 

3. gyakorlat: itt már szükség lesz néhány kellékre is, amikkel tovább erősíthető a tüdő. Próbáljunk meg egy egyszerű szívószál segítségével lélegezni néhány percig, de a lufi vagy gumikesztyű gyakori, egymás utáni felfújásával is megerősíthetők az légzőszervek!

8 vérnyomáscsökkentő gyógytea: védik a szív egészségét, és nagyon finomak

A vérnyomás gyógyteákkal is eredményesen csökkenthető.

8 vérnyomáscsökkentő gyógytea: védik a szív egészségét, és nagyon finomak

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük